Свържи се с нас

Култура

Тази вечер е Коледният концерт на Маестро Камджалов в Габрово

Published

on

Тази вечер в Дома на културата „Емануил Манолов“ от 19.00 часа е бляскавият коледен концерт, под диригентството на световноизвестния маестро Йордан Камджалов, който ще зарадва габровци и гостите на града.

В студената зимна вечер Домът на културата ще отвори врати, за да посрещне тържествения спектакъл Димитър Ненов „Коледа“ и да стопли сърцата на публиката с магията на класическата музика.

За да представят вдъхновението „Коледа“, на сцената ще излязат Йордан Камджалов – Артистичен директор и главен диригент, GENESIS ORCHESTRA, хорът на Музикална лаборатория за Човека с диригент Мая Василева и солисти Гиргина Гиргинова и Иво Йорданов.

9 декември, 19.00 часа, Дом на културата „Емануил Манолов“ – Габрово

Коледният концерт е с начален час 19.00 часа. Билети: в мрежата на www.eventim.bg и на касата на ТИЦ Габрово, както и на касата на Дома на културата от 17.00 часа в деня на концерта.

Цената е 8 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Култура

Успех на Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ от конкурс в Русе

Published

on

Изпълнителите се завърнаха от XVI Национален фолклорен конкурс „Дунавски славеи“ в Русе и бяха отличени с три втори места на трио, малък и голям хор на „Габровски гласчета“.

В двудневно състезание от над 800 участници, нашите габровчета достойно представиха града ни.

Ръководителката на ДФФ „Габровски гласчета“ Стефка Стоева е щастлива от високите оценки на професионалното жури, с председател академик Милчо Василев от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Формацията се подготвя усилено за успехи в следващ Национален конкурс във Варна, който ще се проведе в края на месец март.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица