Свържи се с нас

Култура

Габровският театър предлага постановка на „Шекспировия Глоуб Тиътър“ в Лондон

Published

on

За поредна година Габровският драматичен театър организира Коледен театрален фестивал, но за първи път наградите от празничната томбола ще бъдат изцяло театрални, подбрани специално за публиката. Фестивалът ще се проведе в четири дни, от 1 до 4 декември, а в програмата му влизат само комедийни спектакли, които започват в 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

На 1 декември зрителите ще видят популярната габровска постановка „Чешити“ по разкази на Чудомир с режисьор Невена Митева. Участват актьорите: Велислава Маринкова, Силвия Боева, Надежда Петкова, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Димо Димов, Светослав Славчев, Петко Петков, Живко Гущеров, Ангел Калев, Валери Радев, Любен Попов, Тони Христова. Хореографията е на Лъчезар Захариев. Публиката ще открие колоритния свят на Чудомир, в чийто център е представен животът в едно село, с неговите изобретателни жители, майтапчии и неуморното им старание да си погаждат един на друг номера.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Вечерта на 2 декември ще гостува Драматичен театър – Пловдив със спектакъла „Съблечи се“ на режисьора Красимир Ранков. Участват актьорите: Ивайло Христов, Радина Думанян, Ивана Папазова, Троян Гогов, Алексей Кожухаров, Венелин Методиев. Сценографията и костюмите са на Димитър Воденичаров, хореографията – на Светлин Ивелинов, музикална среда – Красимир Ранков. „Съблечи се!” е комедия от английския драматург Джо Ортън. Действието е толкова шеметно, че самите герои забравят кои са и какви дрехи носят. Постоянното пренареждане на абсурдния пъзел от взаимоотношения предизвиква неудържим смях. Красиво момиче, невротичен лекар, сексуално ненаситна съпруга, налудничав инспектор, амбициозно пиколо и уплашен полицай се оплитат в сложно кълбо от ситуации.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

За 3 декември предложението от фестивалната програма е за представлението „Брачни безумия“ от Алексей Кожухаров. В ролите ще видим познатите от телевизионния екран и театралните сцени Милица Гладнишка и Милена Маркова – Маца, Жанет Миовска, Симеон Владов, Николай Тодоров и Божидар Минков. Сценографията е на Георги Георгиев, костюмите са дело на Сърджан Кръстевски, а музикалната картина е от Алексей Кожухаров. Това е съвместна постановка между Габровския театър и Театър „Криле“. Публиката ще се потопи в познатата, обичайна ситуация на брачните изневери, когато и двамата съпрузи си имат по някой „друг“. Необичайното е когато четиримата се окажат по едно и също време под един покрив.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В последния ден на фестивала – 4 декември, ще бъде представен габровският спектакъл „Мнимият болен“ на Молиер. Сценичната версия и режисура са на Николай Урумов, сценографията и костюмите – на Кирил Наумов, музикални картини – Иван Стоянов. Участват актьорите: Николай Урумов, Надежда Петкова, Велислава Маринкова, Адриана Димова, Магдалена Славчева, Ангел Калев, Димитър Петров, Валери Радев, Светослав Славчев, Даниел Тотов, Петко Петков и Димо Димов. Публиката ще се потопи в комедия на маските, перуките, танците и пищните костюми. Ще се срещне с темата за алчността, провокирана от човешката наивност, за да се сблъска с трудностите на любовта между двама млади.

Общо пет награди ще бъдат изтеглени от коледната томбола на 4 декември след края на представлението. Това ще стане на сцената пред публиката, в присъствието на тричленна комисия и представители на медиите. Първата и най-голяма награда е пропуск за двама за представлението „Укротяване на опърничавата” в „Шекспировия Глоуб Тиътър“ в Лондон на 8 февруари 2020 г., с осигурени туристическа обиколка на театъра, самолетни билети до английската столица и обратно и две нощувки в хотел, като целият пакет е за двама. Втора награда – пропуск „Златен билет” за двама за всички премиери на ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово през 2020 г. Трета награда – един пропуск за двама за представление от програмата на Народен театър „Иван Вазов” през февруари 2020 г. Четвърта награда – един пропуск за двама за представлението „Одисей” на Драматичен театър – Пловдив, съобразно програмата на театъра в началото на 2020 г. Пета награда – един пропуск за двама за спектакъла „Майстори” на Народен театър „Иван Вазов”, който ще се играе на 15 декември 2019 г. от 19.00 часа на сцената на ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово.

За участието в томболата са разписани правила, които ще бъдат публикувани на интернет страницата и във Фейсбук профила на Габровския театър. Сред тях по-важните са: всеки зрител, закупил билет за едно или повече от представленията от Коледния фестивал, има право да участва, като трябва да е на възраст минимум 14 години. Към всеки билет ще се издава талон, който зрителите трябва да попълнят и пуснат в урната на томболата. Тя ще бъде изложена във фоайето на театъра, като зрителите ще могат да пускат талоните си всеки ден по време на фестивала до 4 декември включително. Всеки участник може да спечели до една от общо петте награди. Имената на печелившите ще бъдат публикувани на интернет страницата на ДТ „Рачо Стоянов” – Габрово, както и във всички профили на театъра в социалните мрежи. До 24 часа от обявяването им, печелившите трябва да се обадят на касата на театъра, за да получат наградите си или наградите им ще бъдат предоставени на други участници в томболата, изтеглени като резерви.

В томболата нямат право да участват служители на Габровския театър.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Култура

Стартира конкурсът „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“

Published

on

Стартира Четвъртото издание на националния конкурс „Бостанско плашило“, организиран от музей „Етър“. Крайният срок за участие е 10 април 2024 г., а седмица по-късно ще бъдат обявени победителите.

На 10 май изпратените за участие в конкурса плашила ще бъдат експонирани в различни части на музея. Награждаването на отличените ще се състои на 19 май. Ако на 30 и 31 март посетите музей „Етър“, може да си вземете билет с творческо преживяване „Претвори традициите!“. Той осигурява възможност да се разходите в музея, да се запознаете с особеностите на традиционното плашило и да направите свое. Може да включите своето плашило в националния конкурс на музей „Етър“ или да го вземете със себе си, за да Ви пази градината!

За първи път конкурс за плашила е организиран от екипа на музей „Етър“ през 2009 г. Плашилото – това човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, натъпкани със слама, направено, за да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини – някога е будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, остроумието си и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила „дефилираха“ на ежегодния международен габровски Карнавал.

Целта на конкурса е да се провокира интереса на участниците да се запознаят с традициите в направата на бостански плашила, използвани за опазване на реколтата; да се насърчат творческите способности и фантазията на младите хора; да се стимулира умението на децата да работят с различни естествени материали. В конкурса могат да се включат както индивидуални, така и групови творби.

Категориите са две – „Традиционно плашило“ и „Плашило в пенсия“. Всички плашила в категория „Традиционно плашило“ трябва да бъдат изработени от природни материали (дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.). При изработване на плашилата за тази категория, е добре участниците максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, използвани до 80-те години на XX век.

За категорията „Плашило в пенсия“ е допустимо използването на елементи от синтетични материали, а свободните интерпретации и богатото въображение са силно окуражавани.

Участниците, класирани на първо, второ, трето място във всяка от категориите получават предметни награди и отличителен документ. По преценка на журито, допълнително могат да бъдат учредени специални и поощрителни награди.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица