Свържи се с нас

Култура

Габровският театър с награда от Международния фестивал в Прищина

Published

on

Габровският драматичен театър спечели наградата „Най-добра постановка – изборът на студентите“ за спектакъла „Истината или се осмеляваш“ на режисьора Васил Дуев от третото издание на Международния театрален фестивал в Прищина, Косово. Форумът се проведе от 4 до 9 ноември, а габровското участие беше в последния ден на фестивала и е по покана на организаторите от театър „Фарук Беголи“ към колежа „ААБ“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Тази година ДТ „Рачо Стоянов“ беше единственият български представител. Другите участници бяха театрални трупи от Хърватия, Гърция, Република Северна Македония и Косово. Журирането беше разделено на три комисии – „изборът на студентите“, „изборът на медиите“ и професионално жури от актьори и режисьори от Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Габровската трупа получи общо шест номинации от трите комисии. От професионалното жури в категориите: „най-добър актьор“ – за Адриана Димова и за Ангел Калев; „режисура“ – за Васил Дуев и „най-добра постановка“. От медийното жури в категорията „най-добра постановка – изборът на медиите“ и от студентското жури в категорията „най-добра постановка – изборът на студентите“. Езиковата бариера не затрудни зрителите да разберат посланията на габровската постановка и да вникнат в театралния ѝ език. В предишните две издания на фестивала са участвали Народен театър „Иван Вазов“ със спектакъла „Слугините“, режисьор Диана Добрева, 2017 г. и Театрална работилница „Сфумато“ заедно със Спам студио (SPAM studios) с постановката „Кокошка“, режисьор Ана Батева, 2018 г.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Спектакълът „Истината или се осмеляваш“, създаден по текста на младия австрийски драматург Щефан Лак, е първото представление на Васил Дуев като щатен режисьор на Габровския театър. Като режисьор и актьор, той е многократно номиниран за наградите АСКЕЕР и Икар. Като актьор, Васил Дуев е познато лице от софийската театрална сцена. Последните му изяви са в спектаклите на Театрална работилница „Сфумато“.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

В „Истината или се осмеляваш“ участват актьорите Ангел Калев и Адриана Димова, които търсят истината за копнежите и страховете на младите хора, за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота. Третият актьор, който участва само с гласа си, е Живко Гущеров. Всички те са от габровската трупа, изявени в много хитови представлния от репертоара на театъра: „Свекърва“, „Начало на спектакъла“, „За Първото българско царство: Отшелника“, „Жана д’Арк“, „Мнимият болен“, „Чешити“, „Михал Мишкоед“, както и в много детски представления.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

Сценографията и костюмите са изработени от Даниела Николчова (художник на спектакъла „Свекърва“) и Наталия Андреева. Хореографията е на Филип Миланов и Валери Миленков, а помощник-режисьор е Гинка Дичева. Пиесата е преведена на български език от проф. Владко Мурдаров. С „Истината или се осмеляваш“ Габровският театър смело сваля свенливостта и притеснението от темата за „първия път“ в любовта.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово

През октомври тази година спектакълът участва в 11-то издание на фестивала „Младите в театъра 2019“, организирано от Драматичен театър – Ловеч, с подкрепата на Министерството на културата и Община Ловеч. През март 2020 г. постановката ще бъде представена на театралната сцена в Сърбия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица