Свържи се с нас

Култура

ДХС и „Етър” спечелиха конкурса Национален преглед на музейния плакат

Published

on

Две от емблематичните културни институции на Габрово – Музеят на хумора и сатирата и музей „Етър”, спечелиха първите места в конкурса Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019.

Министерството на културата, Община Смолян и РИМ „Стою Шишков“ – Смолян със съдействието на сдружение „Български музеи“ и Национална художествена академия са институциите, които стоят зад това събитие.

Наградите бяха връчени на тържествена церемония на 25 септември в Регионалния исторически музей на родопския град. В третото издание на Национален преглед на музейния плакат – Смолян`2019 участват седем национални, девет регионални, седем общински музеи и четири галерии с 27 плаката.

Плакатът, с който Кристофър Чолак печели

Първо награда бе присъдена на Музея на хумора и сатирата за постерите на 24. Габровско биенале. Дизайнер на плакатите е Кристофър Чолак. Той е автор и на цялостната визуална идентичност на биеналето, както и на графичния дизайн на изложбата „Епиграми на фасадата“, за която специално създава свой авторски шрифт.

Кристофър Чолак е роден и живее в Истанбул и е от част от старата българска общност в града. Той съвсем наскоро започва да учи български. Бакалавър е по визуална комуникация в департамента за дизайн на университета Билги и магистър в департамента за графичен дизайн на Института за изящни изкуства на университета Мармара.

Кристофър Чолак

Работи като арт директор в Ajans Ultra, UltraRPM & Manajans/JWT Istanbul. Има няколко награди от GMK & Crystal Apple Awards. Бил е лектор на едни, от най големите симпозиуми за графичен дизайн. Води лекции и ателиета в различни университи и преподава дизайн в университета Истанбул Ишък. Между 2002 и 2016 пише и е редактор за музика за издания като İKSV, Timeout İstanbul, Clubintro.com, Basatap & Radikal Hayat.

Изявява се като DJ. Между 2005-2016 е водещ на радио програмата fractal по радио dinamo.fm. От 2003 представя радио шоуто Login всяка събота вечер по Ачък радио 94.9FM. В момента е ръководител на творческа група в агенция I Mean It.

снимка: Музей „Етър“

Музеят „Етър” печели второто място, благодарение на творческия подход на дизайнера Мирослав Живков. 26-годишен, завършил Национална художествена академия със специалност „Плакат и визуална комуникация”, младият дизайнер участва с плакат към изложбата „Вратата на спомените”.

Мирослав Живков предлага едно на пръв поглед нетрадиционно решение, в което има изключителна дълбочина, изчистеност и артистичност. Плакатът, който той създава за музей „Етър”, привлича вниманието на посетителите и получава одобрението както ни ценителите, така и на широката публика.

снимка: Музей „Етър“

„Идеята на плаката е чрез типографията да се направи препратка към същността на изложбата, в която е представена старинна врата с издълбани на нея надписи. Вратата се отваря, посреща зрителите, за да ги провокира да се завърнат към едно отдавна отминало време”, споделя Мирослав Живков.

Той е част от екипа на музей „Етър” от 2017 година. С привличането му се реализира една от важните цели на културната институция – да дава поле за професионална изява и разгръщане на творческия потенциал на специалисти, които са част от местната общност на Габрово. Изказа благодарности на организаторите на събитието, че се обръща внимание на плаката и призова хората да са взискателни към съдържанието и визията на плаката.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица