Свържи се с нас

Култура

НМО – Габрово представи „музея като образователна среда”

Published

on

Националният музей на образованието – Габрово представи възможностите за ползване на съхраненото културно наследство в образователния процес пред педагогическата колегия в Пазарджик на 3 септември.

Това стана на съвещание, организирано от Регионалното управление на образованието – Пазарджик, с участието на учители по История и цивилизации, География и икономика, Философия и Религия от 12 общини в областта.

По традиция преди началото на новата учебна година РУО – Пазарджик кани за участие в септемврийските съвещания институции и личности, които могат да бъдат полезни в работата на педагогическата колегия.

Поканата към музея е отправена от Ваня Апостолова – старши експерт, която сподели пред участниците, че през миналата учебна година най-много училища от Пазарджик са участвали в Националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда” и сега интересът отново е голям.

Любка Тинчева, директор на НМО – Габрово, представя успешни музейно-педагогически пред учителите от 12 общини в Пазарджик

Националният музей на образованието две поредни години е бенефициент по Програмата. Любка Тинчева, директор на НМО, и Красимира Христова, уредник „Връзки с образователни институции”, направиха презентация на тема „Добри музейно-педагогически практики. Взаимодействието училище-музей в НМО”.

Учителите се запознаха с възможностите да се обогатява, надгражда и мотивира познанието на учениците в пряк досег с движимите културни ценности. Представителите на НМО показаха успешно реализирани музейно-педагогически практики чрез изполване на богатия музеен фонд, постоянната експозиция, музейните възстановки, мобилните изложби, залата с интерактивен дисплей, мултимедийните помагала, образователните програми и опита на музейните специалисти.

Националният музей на образованието е единственият специализиран музей в страната, който опазва и представя културните ценности, свързани с просветното ни минало, и има задачата да стимулира връзката между музейната и училищна общност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица