Свържи се с нас

Култура

Габрово приема творци от Бразилия, Китай и Египет

Published

on

От 3-ти до 8-ми септември Габрово ще посрещне бразилеца Тиаго Фуртадо – визуален артист, познат в арт средите на страната си като Valdi-Valdi (Валди-Валди), или само Valdi. Той е роден на бразилския остров Florianopolis (Флорианополис) и се занимава с графити от 2006 г.

Художникът пристига по покана на Община Габрово като представител на партньорски град от мрежата на ЮНЕСКО и в продължение на няколко дни ще работи по реализацията на мащабен авторски графити-проект.

снимка: www.valdivaldi.com.br

С техниките на използване на спрей за графити и уличното изкуство Валди създава творби в големи пропорции и невероятни технически и естетически детайли. Мястото, на което в Габрово бразилецът ще реализира своя проект, е източната обходна улица. Целият процес на работа ще може да се наблюдава отблизо.

Не по-малко интересно ще бъде гостуването на други творци, които пристигат в същото време от Египет и Китай и ще се включат в Панаира на занаятите в Етъра, който ще се проведе от 6-ти до 8-ми септември.

Архив Raghda Hesham

На 4 септември от 11:00 до 17:30 часа и на 5 септември от 10:00 до 17:00 часа пред Дечковата къща ще бъдат разположени творчески ателиета за изработка на бижута и аксесоари, със специалното участие на египтянката Raghda Hesham.

Заедно с нея своя талант и можене ще демонстрират габровски майстори, които набират популярност в сферата на творческите индустрии. Всеки, който посети работилниците, ще има възможност да си закупи бижу, аксесоар или предмет, изработен на място.

Архив Wang Yongxun

Майстор на хвърчила от далечен Китай е другият гост, който Габрово очаква с нетърпение. Неговия талант ще може да видите по време на Панаира на занаятите. Етъра ще посрещне чуждестранните си гости на 6 септември, като предвижда те да имат официално представяне на сцената от 15:15 до 15:30 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица