Свържи се с нас

Култура

Музеят „Етър” предлага да се потопите в запазения свят на мъжете

Published

on

снимка: Музей „Етър“

В изложбените зали над Шарланджийската работилница в „Етър“-а може да бъде разгледана изложбата „Мъжки времена“. Румяна Денчева, куратор на изложбата, разказва за осезателното присъствие на жената в мъжкия свят.

снимка: Музей „Етър“

„Жена ражда момчето, жена го отглежда, жена го прави мъж, жена ражда и гледа децата му. И накрая, като се има предвид статистиката за продължителността на живота – жена го изпраща в последния му път.” Когато се ражда момче, се казва: „Булката доби дете”. Когато роди момиче се казва: „Булката доби момиче”.

снимка: Музей „Етър“

Момчето в люлката и количката. Мъжът в запазената си територия – бръснарницата. Мъжът в кафенето – мястото за социален контакт. Мъжът в дома и в кантората. Всичко, което е характерно за средата на жените в миналото е чуждо за мъжа.

снимка: Музей „Етър“

На изложбата „Мъжки времена“ може да си направите снимка, приближавайки лицето си към стъклото с изобразени очила и мустаци. Видът Ви ще бъде наистина от епохата, която определяме като „мъжка”.

снимка: Музей „Етър“

С такива мустаци в миналото се разхождат много представителите на силния пол. Днес впечатлението, което ще оставите, ако имате това окосмение под носа си, дори да е добре поддържано, би било противоречиво.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица