Свържи се с нас

Култура

В Севлиево през юни: Фотосалон „Дивото“, концерт „Бродуей ще полудее“, пътуващ кинофестивал и Еньовден

Published

on

снимка: Община Севлиево

Международния фотосалон „Дивото“, концерт „Бродуей ще полудее“, пътуващ кинофестивал, празникът Еньовден и редица други събития е подготвила през юни Община Севлиево.

В началото на месеца, на 2 юни от 11:45 ч севлиевци и гостите на града са поканени да дойдат на пл. Свобода за поклонение по повод деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

На 5 юни в Народно читалище „Развитие-1870“ от 18:00 ч. ще се проведе годишния концерт на Детската школа по изкуствата към читалището.

На следващия ден от 18:30 ч. любимият на поколения българи изпълнител Веселин Маринов ще зарадва севлиевци и гостите на града със свой концерт. Той ще се състои в Дома на културата „Мара Белчева“.

На 10 юни от 17:30 ч в Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“ ще бъде открита изложбата с акварели на художника Иван Додов.

Десетото издание на Международния фото салон „Дивото“ пък ще се проведе на 18 юни от 17:30 ч. в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“. Същият ден, но в Дом на културата „Мара Белчева“ ще се състои концертът на Плевенската филхармония „Бродуей ще полудее“. Началният час на концерта е 19:00 ч, а билети за него се продават на касите в Дома на културата.

В периода 19 – 22 юни в Севлиево ще гостува пътуващият кино фестивал „Филмирай“, а организаторите му са подготвили специална програма тази година.

Акцент в програмата ще бъдат и националните празници. На 24 юни по стара традиция в АВК „Дандолови къщи“ ще се проведе празникът Еньовден. Предвижда се програмата във възрожденския комплекс да започне в 10:30 ч.

На 26 юни Драматичния театър от Хасково ще представи на севлиевска сцена спектакъла „Помощ!!! Не мога да плувам!“. Представлението ще бъде от 18:30 ч. в ДК „Мара Белчева“.
На следващия ден – 27 юни в ГХГ „Асен и Илия Пейкови“ от 17:30 ч ще се проведе юбилейната изложба-живопис на художника Красимира Кирилова.

Севлиево ще си припомни и за голямото наводнение, сполетяло града преди 80 г. Това ще се случи чрез изложба с картини, която ще бъде отворена на 28 юни от 17:30 ч в Хаджистояновото училище в града.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица