Свържи се с нас

Култура

Гергьовден в музей Етър

Ако искате да сте активен участник в Гергьовденската празнична обредност–мястото е „Етър”-а

Published

on


Ако искате да преживеете традиционния за българите Гергьовден – мястото е „Етър”-а. На 5 и 6 май в музея може да наблюдавате, но и активно да участвате в многото събития, свързани с този празник.

Още на 5 май, между 11:00 и 13:00, посетителите имат възможността да се хванат на Гергьовденското хоро, на което своето изкуство ще покажат танцьорите от фолклорна танцова формация „Боженци” и фолклорните формации към Народно читалище „Априлов–Палаузов 1861”, Габрово. До късно следобед в музея ще се украсяват гергьовденски хлябове, ще се бие масло и ще се подсирва сирене.

В 16:00 на 5 май в „Етър”-а започва постановката „Юнаци с умни калпаци” на Драматичен театър „Йордан Йовков”. Актьорите представят историята на четирима юнаци, пазещи селото си от ламя. С много хумор и смях, постановката е подходяща за малки и големи. Самото представление е безплатно за тези, които си закупят билет за посещение в музея.

6 май в „Етър”-а започва с празничен Водосвет, чието начало е 10:00 ч. Посетителите могат да се поклонят пред копието на чудотворната икона „Св. Георги Зограф” от Света гора.

От 10:00 до 17:00 сдружение „Нишан” ще срещне традициите с дигиталните изкуства, чрез работилницата „Анимирай Гергьовден”.

Ако едно дете обича да твори, тази работилница е точно за него.

Запишете го и му дайте възможност да създаде свое анимирано филмче, представящо определени моменти от гергьовденската обредност. Чрез метода „стоп кадър анимация”–техника обвързваща традиционното изобразително изкуство с компютърните технологии и видеозаснемането–участниците в работилницата ще могат да изразят видяното и наученото в музея по нов и забавен начин.

Заниманията са подходящи за деца на възраст между 8 и 15 години и са с продължителност 2 часа. Заявяване на участие се извършва в Книгопродавницата на музея.


От 11:30 до 15:30 продължава образователната игра с отборен характер „Гергьовденски пъзел”. Благодарение на нея деца и възрастни не само могат да се забавлявайт, но и да научат повече за българските традиции, свързани с празника Герьовден. Заявката за участие отново може да се направи в Книгопродавницата.

И през втория ден в Балканската мандра ще се бие масло и ще се подсирва сирене.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Библиотечните специалисти в област Габрово ще повишат квалификацията си

Published

on

Проектът „Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” – център за повишаване на професионалната компетентност на библиотечните специалисти от Габровска област” е финансиран от Министерството на културата на обща стойност 10 000 лв.

Средствата се предоставят от Министерство на културата чрез проектна сесия за разпределяне на допълнителни средства на регионалните библиотеки от държавния бюджет чрез бюджета на МК.

Планираните инициативи са насочени към повишаване квалификацията на библиотечните специалисти в област Габрово и придобиването от тях на нови знания, умения и компетентности.

Дейностите по проекта включват издаване на помагало „В помощ на читалищния библиотекар”, провеждане на обучителни семинари за повишаване на квалификацията, практикуми, пилотно обучение за работещите с деца в библиотеките от региона, обмяна на опит и добри практики в краеведската и методическата дейност, обогатяване на библиотековедския фонд, пътуващ семинар за споделяне на добри практики с колегията на РБ „Пейо Яворов” – Бургас.

В проекта е заложено и издаването на библиографски указател „Акад. Никола Михов”, съвместно с Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий”, посветен на 145-годишнината от рождението на първия български библиограф.

Зареди още

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица