Свържи се с нас

Култура

Връчиха наградата за културно събитие на годината (снимки)

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Международният фестивал Дни на камерната музика получи голямата награда за Събитие на годината в областта на културата за 2018 г.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това се случи по време на стилната церемония по отличаване на инициативата, докоснала сърцата на габровци, провела се миналата седмица в Библиотеката на Техническия университет.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Наградата получи музикалният директор и диригентът на Габровския камерен оркестър Иван Стоянов. Конкурсът „Събитие в областта на културата – Габрово, 2018″ се организира от Клуб на будителите за пета поредна година.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

За годишните номинации през 2018 бяха номинирани общо 23 събития. Вотът на публиката бе определен от гласовете на над 1000 зрители. Бяха поставени и кутии за гласуване на възлови места в града.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С вота на журито пък бяха ангажирани един представител на Община Габрово, двама представители на Клуба на Будителите, двама на бизнеса и трима на местни културни институции.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Дни на камерната музика“ беше едно от събитията на Габрово със забележителен брой номинации за участие в конкурса, получи най-висока оценка от журито и най-висок вот на публиката във всички 7 кутии, поставени на публични места и в културните институти на Габрово.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Фестивалът е сред номинираните събития във всички досегашни издания на конкурса и винаги в челната петица по оценка на публиката и журито. През изминалата година се проведе неговото 42-ро издание.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Наградата за Културно предизвикателство към публиката спечели ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово за спектакъла „За първото българско царство: Отшелника”. Наградата получи директорът на Театъра Петко Петков.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Победител в електронния вот на публиката тази година бе избрана инициативата на фондация „Габрово преди и сега“ да превърне електрическите табла в Габрово в произведения на изкуството.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

А специалната награда отиде при сайта „Тетрадката“ – литературна интернет платформа, инициатива на Иван Христов и Калоян Христов.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Читалището от кв.Нова махала с грамота от Министерство на културата

Published

on

Представители на НЧ “ Зора -1872″ кв. „Нова Махала“ присъстваха на официалната церемония по връчване на удостоверенията за вписване в националната листа на системата „Живи човешки съкровища“, провела се на 28 юли в Министерство на културата.

Габровското участие в надпреварата бе с кандидатурата на потомствения майстор-ножар Георги Мантов. Предложението е от читалището в квартал „Нова махала“ в Габрово.

През Възраждането от този район, някога село, са произлезли занаятчии, спечелили славата на Габрово на ножарски център в българските земи. Георги Мантов бе представен с уменията си за изработване на нож „Сойка“.

Името идва от птицата сойка, защото ножката е пъстра като нея. В миналото дръжката се е шарила, освен с тънка месингова тел – за жълт цвят, и със седеф, а всеки майстор имал собствена шарка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трети Международен куклен фестивал „Рачо и Дешка“

Published

on

От тази събота, 31 юли, до 28 август Международният фестивал за куклено-театрално изкуство „Рачо и Дешка“ ще вдъхнови децата и техните родители както от област Габрово, така и гостите на града.

На открита сцена, намираща се на площад „Възраждане“, всяка събота до края на август ще се провеждат по две постановки. Първото представление започва от 17.00 часа, а второто от 18.30 часа.

След успешните представления през последните две години, организаторът на фестивала Рекламна агенция „Елмазови“ – Габрово, в партньорство с Театър Весел – Велико Търново отново ще сбъднат усмивки, радост и така мечтаната среща на малчуганите с любимите им герои.

Гост театри ще спомогнат на куклите да добият живот, за да подарят на децата песни, танци, важни поуки и много, много смях.

Международният фестивал се финансира по програмна „Култура“ на Община Габрово, както и с финансовата подкрепа на „Министерството на културата“ и е със свободен достъп. Всички – малки и големи деца са поканени в следобедните съботни дни до края на август.

Всяка събота на площада пред общината в Габрово, до края на месец август ще се изнесат представленията:


– На 31.07.2021 г. от 17:00 часа „Снежанка“ на Театър ММ – София и от 18:30 часа „Пингвинчето Франки“на Куклен театър Весел – Велико Търново;
– На 07.08.2021 г. от 17:00 часа „Каквото направи дядо, все е хубаво“ на Малка театрална компания – Габрово и от 18:30 часа „Маша и мечокът“ на Драматично-куклен театър – Силистра;
– На 14.08.2021 г. от 17:00 часа „Сливи за смет“ на Център за изкуства „За Родопите“ – Бостина и от 18:30 часа „Момче и вятър“ на Държавен куклен театър – Бургас;
– На 21.08.2021 г. от 17:00 часа „Умка – бялото мече“ на Театър „Проект“, Кохтла – Ярве, Естония и от 18:30 часа „Първобитна приказка“ на Държавен куклен театър – Ямбол;
– На 28.08.2021 г. от 17:00 часа „Снежанка“ на Държавен куклен театър – Габрово и от 18:30 часа „Храбрият Шивач“ на Ариел театър – София.

Творилнички – работилнички между двата спектакъла от 17:30 до 18:30 ще предложат на малки и големи да творят, споделят и научат, правейки кукли от парцали, дърво с добри послания, пъстри цветя, шарени герданчета и рисунки от зърнени култури. Ако времето реши да ни изненада с дъжд до края на месец август, спектаклите и работилничките ще се случат в сградата на Държавния куклен театър – Габрово, партньор на събитието.

Повече за програмата и работилничките на така дългоочаквания фестивал от деца, майки, татковци, баби и дядовци, може да видите на фейсбук страницата на фестивала.

Медиен партньор на Международния куклен фестивал „Рачо и Дешка“ е Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Трявна Арт фестивал“ с участието на световноизвестни музиканти

Published

on

Откриването на ”Трявна Арт Фестивал”, под патронажа на кмета Силвия Кръстева, ще се състои на 2 август пред читалище “Пенчо Славейков 1871”.

Български изпълнители на класическа музика, които работят в Германия, Австриия, Белгия ще изпълнят творби на Йозеф Хайдн, Франсоа Госек, Гершуин и др.

В рамките на Фестивала ще се проведе Третия международен конкурс за изпълнители с участници он лайн и на живо.

“Светове от коприна” – изложба с произведения на Детелина Косева ще бъде представена в галерия “Арт -М”.

“Трявна Арт Фестивал” ще завърши с Джаз-концерт на “Теодор Петков трио”, прожекция на пътуващото кино LIVE7 TV и концерт и награждаване на участниците в Третия международен конкурс за изпълнители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица