Свържи се с нас

Култура

„Докоснати от градините“ на Игната Василева в галерия Видима

Published

on

снимка: Галерия „Видима“

Във вторник, 12 март, от 17:30 ч. в галерия „Видима“ севлиевци ще бъдат „Докоснати от градините“ на Игната Василева.

Изложбата ще бъде посветена не само на настъпващата пролет и на празника на дамите 8-ми Март, но и в памет на покойната Ирина Колбасова.

Ирина и Игната планират заедно тази изложба преди повече от година и половина.

Новата изложба ще покаже над 20 живописни платна на авторката, посветила живота си в изучаване на флората и фауната.

Картините на Игната Василева ни потапят в атмосферата на най-красивите градини създадени от човека в стремежа му да наподоби митичния рай.

В нейните картини светлината на слънцето и мелодиите от аромати са задължителни. В далечината се чуват ръмежът на дъжда или фонтаните, шумуленето на листата, жужащите пчели, свирещите цикади, песента на птиците…

снимка: Галерия „Видима“

Завършила частната академия за изящни изкуства „Жул Паскин“ в София през 1996 г. с преподаватели Долорес Дилова, Огнян Цеков и проф. Николай Майсторов, Игната Василева до момента има реализирани над 20 самостоятелни изложби и два собствени кураторски проекта. Освен член на съюза на българките художници, тя е член и на българското дружество за защита на птиците.

снимка: Галерия „Видима“

Игната Василева пресъздава в своите творби своето впечатление от редица известни паркове, кралски и ботанически градини, които лично посещава и изучава. Сред тях са градините на Фердинанд, ботаническите градини в Ню Йорк, Венеция, Корфу, Холандия и др. Неизбежно Игната е погълната и от историята на тези места, някои от най-старите в Европа са на повече от пет века. Тази страст на авторката се обогатява от дълбоки познания по средновековна и антична литература и изкуство от Западна Европа, Византия и Далечния Изток, дори е посветена в тайнствата на японската чайна церемония.

снимка: Галерия „Видима“

Подходът на авторката е искрен, поетичен, възторжен, реалистичен и лаконичен. В творбите си Игната Василева умишлено комбинира цветя, птици и насекоми, които познава не само като ботаник и зоолог, но и като философ. С познанията си за тяхното дълбоко значение в символиката на древните култури нейните творби се превръщат в закодирани съобщения за добро, любов, здраве, щастие, благоденствие и дълголетие. Например розата и щиглеца са едни от най-широко разпространените християнски символи в средновековното изкуство (от плаката). Игната Василева използва ефекта на едрите форми, често с пастелни, но искрящи цветове, а златните фонове могат да се разглеждат като препратки към източно православната стенописна традиция.

снимка: Галерия „Видима“

За себе си казва, че е страстен поклонник на природата! „Когато една градина докосне моето сърце, тя започва да влияе върху мислите и настроенията ми. Един вихър, който носи аромати, цветове, светлина и оставя отпечатък в душата ми.“ А опазването на природата е нейна мисия! „Рисувам възхвали. Ако покажа на хората колко е прекрасна природата, значи съм постигнала нещо, колкото и малко да е то!“


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица