Свържи се с нас

Култура

Форум „Художествено образование и култура“

Този петък, 16 ноември, в ЕМО „Етър“ ще се проведе форум „Художествено образование и култура“. Събитието представлява дискусионен формат, с фокус към специализираното средно образование в областта на визуалните изкуства и занаятите.

Организира се от Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, с любезното домакинство на Етнографски музей на открито „Етър“.

Идеята на инициативата е да се анализират и дискутират теми, свързани с актуалното състояние, предизвикателствата и възможните посоки за развитие на сектора на образованието по изкуства и занаяти. Форумът събира водещи специалисти от различни сфери, които имат отношение към художественото образование. Крайната цел е, на базата на представените гледни точки и проведените дискусии, да се изведе цялостна визия за професионалното образование по изкуства и занаяти в България, която да послужи като основа за обосновани политики и стратегии за развитие на сектора.

Темите, които ще бъдат засегнати във Форума са свързани с: ролята на училищата по изкуствата за запазване на нематериалното културно наследство; актуалността и нуждите и механизмите за актуализация на предлагани специалности и учебното съдържание в специализираното средно художествено образование; потенциалът за развитие и актуалните заплахи и предизвикателства пред професионалното образование по изкуства и занаяти. Дискусиите са отворени и в тях могат да вземат участие всички присъстващи.

Лектори на форума ще бъдат: проф. д. н. Иван Кабаков, културолог; проф. д. изк. Чавдар Попов, изкуствовед; доц. д-р Бойка Доневска, изкуствовед, зам. ректор на Националната художествена академия; доц. д-р Светла Димитрова, музеен специалист, директор на ЕМО „Етър“; гл. ас. д-р Добрин Атанасов, зам. председател на сдружение АЛОС, Орфей Миндов, директор на Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“; Ралица Базайтова, главен експерт в дирекция Сценични изкуства и художествено образование на Министерството на културата.

Гледните точки на отделните лектори ще се публикуват в онлайн издание, което ще бъде предоставено за свободен достъп.

Организаторът на форума – Център за неформално образование и културна дейност АЛОС е неправителствена организация, чиято мисия е създаване на подходяща културна и социална среда за пълноценен живот в България. АЛОС подпомага инициативи в областта на визуалните изкуства, музиката, театъра и литературата. Екипът на организацията разработва образователни алтернативи за подготовка на артисти, формиране на публики и стимулиране на културния контекст. В сферата на специализираното художествено образование АЛОС работи от 2011 г.

Форумът ще се проведат в Етнографски музей на открито „Етър“ на 16 ноември (петък) между 13 и 19.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица