Свържи се с нас

Крими

Условна присъда за мъж, давал пари на лихва

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, състав на Окръжен съд – Габрово осъди мъж от Севлиево на лишаване от свобода – условно, за извършено престъпление против кредитната система.

Съдът призна подсъдимия, с инициали И.И. за виновен в това, че това, че през периода от месец април на 2015 г. до края на месец февруари 2019 г. в Севлиево, като физическо лице, без съответно разрешение по Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити на различни лица при уговаряна и варираща по размер лихва, като с дейността си е получил неправомерни доходи в размер на общо 2 985,97 лева.

За посоченото престъпление и на основание чл. 252 ал. 1 от НК и чл. 54 ал.1 от НК севлиевецът бе осъден на 3 години лишаване от свобода, като (на основание чл. 66 ал. 1 от НК) изпълнението на така определеното наказание бе отложено с изпитателен срок от 5 години.

На основание чл. 53, ал. 2, б. „б“ от НК подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 2 985,97 лева, представляваща равностойността на придобитото чрез престъплението. С оглед събраните по делото доказателства И.И. бе оправдан по част от повдигнатото му обвинение, а именно да е предоставял още кредити срещу лихви, в следствие на които да е получил неправомерни доходи над сумата от 2 985,97 лева до размер на общо 26 095,97 лева, както и получените неправомерни доходи да са значителни.

Поради посоченото подсъдимият бе оправдан и по обвинението за по-тежко престъпление по чл. 252, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК.

Съдът постанови още подсъдимият да заплати на един от пострадалите, конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото, обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди в размер на 25 лева.

Гражданският иск в останалата му част, до претендирания размер от 12 275 лева, бе отхвърлен като неоснователен и недоказан. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Трима „се усмихнаха от ареста“ след акция за наркотици

Published

on

Трима мъже бяха задържани при специализирана полицейска операция по линия „Наркотици“, проведена през вчерашния ден в Севлиево, съобщават от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Около 16.20 часа на пътя между Севлиево и село Кормянскоза полицейска проверка бил спрян лек автомобил „Ауди А3“. В хода на полицейските действия било установено, че водачът – 30-годишен жител на Сухиндол, придобил и държи в себе си бяло кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на амфетамин.

У 22-годишен мъж, който също пътувал в автомобила, била намерена суха зелена листна маса, реагирала на марихуана.

Малко по-късно същия ден, около 19.00 часа на ул.“Св.св.Кирил и Методий“ бил спрян за проверка 30-годишен севлиевец, у когото било открито бяло кристално вещество и суха зелена листна маса, реагирали при полевия наркотест съответно на амфетамин и марихуана.

Образувани са бързи производства за извършени престъпления по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс.

Зареди още

Крими

Красен Кръстев е новият началник на полицията в Трявна

Published

on

Главен инспектор Красен Кръстев е новият началник на Районното полицейско управление в Трявна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Красен Кръстев е роден през 1981 г. в Габрово. Завършил е висше образование в Технически университет – Габрово. В системата на МВР постъпва през 2008 г. Работил е в „Пътна полиция“ и „Охрана на обществения ред“. През 2012 г. е назначен за разузнавач в група „Криминална полиция“ в РУ Трявна.

През 2023 г. е назначен за инспектор в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово.

Считано от 21.05.2024 г. гл.инсп.Кръстев е временно преназначен на длъжността началник на Районно управление Трявна при ОДМВР-Габрово.

Зареди още

Крими

В ход е полицейска акция за осигуряване на пътна безопасност

Published

on

В ход е специализирана полицейска операция за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Засиленият контрол, в който ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата, е разпореден от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той е част от мерките за повишаване на пътната безопасност и ограничаване на предпоставките за възникване на произшествия.

В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП, пътни възли, кръстовища и основни пътни артерии в страната.

Те ще използват пълния набор от технически средства за контрол на скоростта и осъществяване на проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

Проверките ще включват още използването на предпазните колани, техническата изправност на автомобилите, наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и др.

Стартиралата акция е безсрочна и е продължение на предприетата от МВР политика за нулева толерантност към водачите, грубо нарушаващи правилата за пътна безопасност.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица