Свържи се с нас

Крими

Условна присъда за мъж, давал пари на лихва

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, състав на Окръжен съд – Габрово осъди мъж от Севлиево на лишаване от свобода – условно, за извършено престъпление против кредитната система.

Съдът призна подсъдимия, с инициали И.И. за виновен в това, че това, че през периода от месец април на 2015 г. до края на месец февруари 2019 г. в Севлиево, като физическо лице, без съответно разрешение по Закона за кредитните институции, извършвал по занятие банкови сделки – предоставял кредити на различни лица при уговаряна и варираща по размер лихва, като с дейността си е получил неправомерни доходи в размер на общо 2 985,97 лева.

За посоченото престъпление и на основание чл. 252 ал. 1 от НК и чл. 54 ал.1 от НК севлиевецът бе осъден на 3 години лишаване от свобода, като (на основание чл. 66 ал. 1 от НК) изпълнението на така определеното наказание бе отложено с изпитателен срок от 5 години.

На основание чл. 53, ал. 2, б. „б“ от НК подсъдимият бе осъден да заплати в полза на държавата сумата от 2 985,97 лева, представляваща равностойността на придобитото чрез престъплението. С оглед събраните по делото доказателства И.И. бе оправдан по част от повдигнатото му обвинение, а именно да е предоставял още кредити срещу лихви, в следствие на които да е получил неправомерни доходи над сумата от 2 985,97 лева до размер на общо 26 095,97 лева, както и получените неправомерни доходи да са значителни.

Поради посоченото подсъдимият бе оправдан и по обвинението за по-тежко престъпление по чл. 252, ал. 2, във вр. с ал. 1 от НК.

Съдът постанови още подсъдимият да заплати на един от пострадалите, конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото, обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди в размер на 25 лева.

Гражданският иск в останалата му част, до претендирания размер от 12 275 лева, бе отхвърлен като неоснователен и недоказан. Присъдата подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Сгащиха бракониер да дере благороден елен

Published

on

Севлиевец бе задържан за бракониерство, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В събота бил получен сигнал от гражданин, който заявил, че е забелязал отстреляно диво животно в двор на къща в село Угорелец.

На място веднага бил насочен екип на полицията, който установил 69-годишен мъж да дере убит благороден елен.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 237 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Спипаха млад руснак с наркотици в Габрово

Published

on

23-годишен руски гражданин бе арестуван в Габрово заради притежанието на наркотици. Младият руснак бил задържан в хода на специализирана полицейска операция, свързана с употребата и разпространението на наркотици.

При извършената проверка било установено, че младежът придобил и държи в себе си найлонов плик, съдържащ суха зелена листна маса с тегло близо 2 грама, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана.

По случая в РУ-Габрово е образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 354а ал.3 т. 1 от Наказателния кодекс.

18-годишен младеж пък бе арестуван непосредствено след извършена кражба на безалкохолни напитки от заключена хладилна витрина на магазин на ул.“Николаевска“ в Габрово.

Вещите, предмет на престъплението, са били намерени и иззети. По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разпитват 15 свидетели по случая с фалшивите сертификати от Габрово

Published

on

Разпитват 15 свидетели по случая с лекаря от медицински център в Габрово, който бе хванат да издава фалшиви сертификати за поставени ваксини срещу КОВИД – 19.

Образувано е досъдебно производство, касаещо издаване на сертификати на лица за ваксиниране срещу коронавирус, без реално да са поставяни ваксини.

След подаден сигнал, служители на Областнта дирекция на МВР-Габрово и РЗИ са извършили претърсване в медицинския център, като са иззети множество документи, компютърни информационни данни и техника, доказващи осъществената престъпна дейност.

До момента са установени лица от цялата страна и такива, живеещи в чужбина, чиито данни са били въведени в Националната здравна информационна система, за това че са ваксинирани с еднодозова ваксина, без реално да са посещавали медицинския център.

Разпитват се свидетели в 15 области в страната. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица