Свържи се с нас

Крими

Условна присъда за мъж, погубил жена си при катастрофа

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 21 юни т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, осъди мъж от севлиевското село Душево, на лишаване от свобода – условно, и лишаване от правоуправление за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Съдът призна мъжа, с инициали Н.Б., за виновен в това, че на 17 юли 2020 г., на пътя между селата Душево и Сенник, при управление на лек автомобил „Опел Зафира“ нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на возещата се на предна дясна седалка негова съпруга, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата.

Видно от доказателствата по делото Н.Б. управлявал автомобила със скорост от 116 км/ч, като изгубил контрол над превозното средство и същото излязло извън пътното платно. При инцидента пострадалата получила тежки травми, довели до смъртта й на 6 август 2020 г.

За извършеното престъпление и на основание чл. 343а, ал. 1, б. „б“ във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „в“ предл. 1, във вр. с чл. 342, ал. 1 и чл. 58а, ал. 1 от НК Н.Б. бе осъден на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на същото бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година. С оглед доказателства по делото съдът оправда подсъдимия по повдигнатото му с обвинителния акт обвинение за по-тежко престъпление по чл. 343 ал. 1 б.“в“ пр. 1, вр. чл. 342 ал. 1 от НК.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, при условията на чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Много висок процент осъдителни присъди в Габровски съдебен район

Published

on

Прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Габрово и териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново отчетоха дейността си за 2023 година. На събранието присъстваха Ваня Стефанова – завеждащ отдел „Специализиран“ при Върховна прокуратура, Антоанета Чакърова – прокурор при Апелативна прокуратура – В. Търново, председателят на Окръжен съд – Габрово, директорът на ОД МВР – Габрово, началникът на сектор „БОП“ – Велико Търново, началникът на отдел „Разследване“ при ОДМВР – Габрово, прокурорите и следователите от съдебния район.

Окръжният прокурор Тихомир Петков представи накратко основните показатели за състоянието и структурата на престъпността на територията на Габровска област, определили обхвата и обема на работа на прокурорите и следователите през 2023 г.

Магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово анализираха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури от съдебния район по отделните видове надзори, броя на регистрираните престъпления, разкритите извършители и наказаната престъпност.

И през отчетения период на 2023 г. структуроопределящи за районната прокуратура водени досъдебни производства са престъпленията по глава V от НК „Престъпления против собствеността“ и глава ХI от НК „Общоопасни престъпления“, които представляват заедно 77,4% от всички новообразувани досъдебни производства.

Запазва се тенденцията и при Окръжна прокуратура – Габрово структуроопределящи да са престъпленията по глава ІІ от НК „Престъпления против личността“, по глава VІ от НК „Престъпления против стопанството“, по глава ХІ от НК „Общоопасни престъпления“ и по глава VІІ от НК „Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи“, които заедно представляват 95% от наблюдаваните новообразувани досъдебни производства.

Отчетено беше, че през 2023 г броят на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против личността запазват нивата си, има лек спад в броя на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против стопанството и на престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната системи.

Съдебният район бележи завишаване на новообразуваните досъдебни производства с предмет битова престъпност с 37 бр, на грабежите с 9 бр. Отчете се лекото завишение с 3,63 % на новообразуваните досъдебни производства за общоопасни престъпления, като акцент по този вид противоправни деяния е увеличението на престъпленията по транспорта по чл. 343 и чл. 343б от НК, както и на престъпленията с предмет наркотични вещества.

През 2023 г. съдилищата от съдебния район са образували общо 420 дела по внесени прокурорски актове от магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово.

30 от делата са по внесени актове на прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, в която се констатира увеличение с 6 % по този показател спрямо предходната година и с 30 % повече спрямо 2021 г.

За поредна година най-голям е делът на образуваните и решени дела по внесени обвинителни актове. Съдилищата от Габровски съдебен район са постановили общо 402 осъдителни и санкционни съдебни решения по внесени от прокурорите дела. Запазва се тенденцията на много висок относителен дял – около 93 % на осъдителните и санкционни съдебни актове спрямо решените дела, който през отчетната 2023 г. е 92.82%.

По актове на прокурорите от двете прокуратури са били осъдени и санкционирани с влезли в сила присъди и решения общо 401 лица. Прокурор Стефанова, прокурор Чакърова и съдия Топалова отчетоха добрите резултати на прокуратурите от Габровски съдебен район през 2023 г.

Представителите на прокуратурите и правоохранителните органи изразиха готовност за продължаване на ефективни съвместни действия за превенция и разкриване на извършените престъпления.

Зареди още

Крими

Съвместна акция на полиция и жандармерия в региона

Published

on

Специализирана полицейска операция, свързана с противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътна безопасност се проведе вчера, 12 март, на територията на Габрово, Севлиево и Дряново.

В хода на полицейската акция служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, съвместно с екип на „Зонално жандармерийско управление“ – Плевен, извършваха проверки на лица, моторни превозни средства и частни адреси.

Екипите работеха в различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата.

Извършени бяха проверки на общо 180 лица, 133 автомобила, 4 лица с криминални прояви, 8 сборища на криминално проявени лица, 4 заложни къщи, 5 търговски обекта, 6 питейни заведения, 2 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 3 автоморги, автосервизи и депа.

Съставени са били 52 акта за установяване на административни нарушения. Връчените електронни фишове са 25. Задържани са били 2 лица, като е регистрирано престъпление по чл.354а от Наказателния кодекс, за което е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Крими

Районният прокурор на Габрово Милен Миков встъпи в длъжност

Published

on

Милен Миков встъпи в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна  прокуратура – Габрово. Актът за встъпване в длъжност беше връчен от Тихомир Петков – административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Прокурор Миков е избран за длъжността с решение от 21.02.2024 г. на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 2 ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет.

Прокурор Миков има над 30 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва през 1994 г. В периода от 1994 г. до 2006 г. е работил като следовател в ОУ на МВР гр. Габрово и Окръжна следствена служба гр. Габрово. От месец февруари 2006 г. до встъпването му в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна  прокуратура – Габрово заема длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Габрово. Магистратът е завършил висше юридическо образование през 1993 г. във Висш институт на МВР – София. Има придобит ранг „прокурор във Върховна прокуратура“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица