Свържи се с нас

Крими

Приемалият „парични дарове“ горски вече е с обвинение

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово внесе обвинителен акт срещу горски инспектор, обвинен в подкуп и престъпления по служба.

На него му е повдигнато обвинение за това, че в периода от 15.04.2016 г. до 17.10.2019 г., в качеството си на длъжностно лице „главен специалист – горски инспектор“ към РДГ – Велико Търново поискал и приемал дарове – парични суми и вещи на обща стойност 4 271 лева, които не му се следват, от физически и юридически лица, занимаващи се с дърводобив, експедиция и производство.

Посочените незаконни облаги обвиняемият получавал от представители на обекти за складиране, преработка и/или търговия с дървесина, които проверявал, за това, че нарушавал служебните си задължения за контрол на дейността им и реализиране на отговорността им за допуснати нарушения чрез неиздаване на констативни протоколи и несъставяне на актове за нарушения.

Освен това, той е предаден на съд за това, че в периода от 01.01.2017 г. до 30.09.2019 г., в качеството си на длъжностно лице, нарушил служебните си задължения, като не извършвал проверки в обекти на две търговски дружества, не отстранил нарушения при движението на добита дървесина и воденето на електронните дневници за тези обекти.

Чрез престъпно нарушаване на служебните си задължения, обвиняемият предварително съобщавал на посочените фирми за предстояща проверка в обекта и ги предпазвал от проверки на негови колеги и по този начин осигурявал възможност за неправомерното им облагодетелстване от държавни и частни горски територии.

Третото обвинение срещу горския инспектор е за това, че в периода 26.07.2019 г. – 14.10.2019 г., в качеството си на длъжностно лице към РДГ – Велико Търново, съобщавал на работещи в няколко конкретни фирми информация, свързана с предстоящи проверки от длъжностни лица на Изпълнителна агенция по горите – София във връзка с дейността им по Закона за горите и по Закона за лова и опазване на дивеча, която информация му е известна по служба и за която знае, че представлява служебна тайна.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд – Габрово.

Съгласно чл.31, ал.3 от Конституцията на Република България и чл. 16 от НПК обвиняемият се смята за невиновен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Условна присъда за мъж, погубил жена си при катастрофа

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 21 юни т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, осъди мъж от севлиевското село Душево, на лишаване от свобода – условно, и лишаване от правоуправление за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Съдът призна мъжа, с инициали Н.Б., за виновен в това, че на 17 юли 2020 г., на пътя между селата Душево и Сенник, при управление на лек автомобил „Опел Зафира“ нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на возещата се на предна дясна седалка негова съпруга, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата.

Видно от доказателствата по делото Н.Б. управлявал автомобила със скорост от 116 км/ч, като изгубил контрол над превозното средство и същото излязло извън пътното платно. При инцидента пострадалата получила тежки травми, довели до смъртта й на 6 август 2020 г.

За извършеното престъпление и на основание чл. 343а, ал. 1, б. „б“ във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „в“ предл. 1, във вр. с чл. 342, ал. 1 и чл. 58а, ал. 1 от НК Н.Б. бе осъден на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на същото бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година. С оглед доказателства по делото съдът оправда подсъдимия по повдигнатото му с обвинителния акт обвинение за по-тежко престъпление по чл. 343 ал. 1 б.“в“ пр. 1, вр. чл. 342 ал. 1 от НК.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, при условията на чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Прибраха четирима при акция в Габрово и Севлиево

Published

on

За периода от 14 до 20 юни в Габрово и Севлиево се проведоха специализирани полицейски операции срещу употребата и разпространението на наркотици в и около училищата, противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред.

В хода на акцията са били проверени общо 655 лица, 362 автомобила, 14 частни адреса, паркове и училищни дворове.

Съставени са 54 акта и са наложени 84 глоби с фиш, изготвени са 18 протокола за полицейско предупреждение. А четирима са били задържани, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

53-годишен осъждан жител на Горна Оряховица бе уличен в кражбата на 540 лева, собственост на 86-годишен мъж от село Царева ливада. След разкриване на престъплението задигната сума е била възстановена на тъжителя. По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Дряновец се поблазни от електрическа самобръсначка

Published

on

Полицията уличи в кражба жител на Дряново, задигнал електрическа самобръсначка от търговски обект в Габрово.

Престъплението било извършено на 18 юни. Вещта, предмет на посегателството, е била намерена и иззета.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица