Свържи се с нас

Крими

Малките габровски полицаи придобиха нови умения

Published

on

Малките полицаи от програмата „Детско полицейско управление“ придобиха нови знания по събиране на следи и веществени доказателства, детска полицейска лична защита и уязвими участници в движението по пътищата.

Учениците от 3 А клас на НУ „Васил Левски“-Габрово влязоха в ролята на криминалисти, като имаха възможност да се докоснат до специалното оборудване и принадлежностите, които използва полицаят експерт-криминалист по време на изследване на местопроизшествие.

Младши експерт Иво Извор обясни на децата как се вземат отпечатъци, защо е необходимо да се направи оглед и каква е неговата цел.

Вълнуващо преживяване за учениците беше поредната тренировка по детска полицейска лична защита, проведена от инструктор Марио Марков.

Децата си припомниха научените до момента основни техники, върху които постепенно ще изграждат последващите ги защитни и атакуващи действия.

В хода на тренировката малките доброволци се запознаха с водещи ударни техники с крака и ръце, които се използват за разрешаване на ситуации на изявена агресия.

Инспектор Момчил Григоров от сектор „Пътна полиция“ припомни на малките полицаи основните правила по пътна безопасност и кои са уязвимите участници в движението.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Полицията предупреждава: Зачестяват опитите за телефонни измами!

Oпити за телефонни измами! Бъдете бдителни! ОДМВР-Габрово призовава гражданите по никакъв повод да не дават пари на непознати.

Published

on

През изминалия ден – 19 февруари, в севлиевската полиция са постъпили няколко сигнала, касаещи опити за телефонни измами. Реализирана е и една измама, при която възрастна жена е предала пари на непознат мъж.

Сигнал за опит за телефонна измама е получен и през днешния ден. Жители на Севлиево са сигнализирали в районното управление, че непознати лица са се свързали с тях по стационарните им телефони като им съобщили, че техни близки са претърпели пътен инцидент и е необходима определена сума.

От полицията апелират гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат заблуждение с цел получаване на пари.

Схемите на телефонните измамници са разнообразни.

От полицията отново припомнят:
В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането!
Не предоставяйте лични данни на свои близки по телефона!
Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!
Ако все пак имате съмнение, че се обажда близък човек, първо да опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането.

Предупредете вашите възрастни родители, близки или съседи да бъдат предпазливи и да не се доверяват на обаждания от страна на непознати. При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, сигнализирайте на ЕЕН 112 или потърсете помощ в най-близкото районно управление.

Зареди още

Крими

Задържаният за стрелбата на „Лазурна“ гърмял и в предното стъкло на бус

Published

on

18-годишният габровец, унищожил дясното странично стъкло на автобус, бе уличен в още едно престъпление. Оказало се, че задържаният за деянието е стрелял същия ден, но часове по-рано, по микробус.

Деянието било извършено на 12 февруари, а сигналът бил получен в полицията два дни по-късно.

47-годишен мъж съобщил в районното управление, че на 12 февруари, около 16.00 часа, неизвестно лице унищожило предното панорамно стъкло на “Форд Транзит“, паркиран на ул.“Лазурна“.

На местопроизшествието бил извършен оглед, като в хода на работата било установено, че 18-годишният младеж произвел три изстрела с пневматичен пистолет с метални сачми по автомобила.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс.

Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Зареди още

Крими

Задържаха млад габровец за стрелбата по автобус от градския транспорт

Published

on

18-годишен габровец бе задържан за стрелбата по автобус на градския транспорт в Габрово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

За инцидента, разминал се по чудо без човешки жертви, съобщихме по-рано днес. Стрелецът е бил разкрит от габровската полиция малко след стрелбата.

Младият габровец е произвел изстрел с пневматичен пистолет с метални сачми, докато автобусът минавал в близост до студентските общежития на ул. „Лазурна“.

По случая в РУ Габрово вече образувано бързо производство за извършено престъпление по чл. 216 ал.1 от Наказателния кодекс.

Работата продължава под надзора на Районната прокуратура в Габрово.

Припомняме, че в резултат на стрелбата бе унищожено дясно странично стъкло на автобуса, собственост на Общински пътнически транспорт, изпълняващ редовна линия.

За късмет, намиращият се в превозното средство пътник не е пострадал. 

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица