Свържи се с нас

Крими

Свиреп екшън в Габрово: 66-годишен вилня в Общината!

Published

on

Нервите на 66-годишен габровец, посетил Общината, не издържаха и бе арестуван за хулиганство.

Белезниците на ръцете на освирепелия от ярост скандалджия щракнали в петък, 3 април, пет минути преди 11.00 часа.

Тогава в полицията бил подаден сигнал за нарушаване на обществения ред в административната сграда на Община Габрово.

На място незабавно бил изпратен полицейски екип, който установил и задържал за срок до 24 часа по Закона за МВР 66-годишния местен жител.

Габровецът извършил непристойни действия, изразяващи се в грубо отношение към служителите на общинската администрация и охранителите в сградата.

Той отказал да напусне самата сграда, след отправени многократни покани от служителите и да се съобрази с установения вътрешен ред.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда под надзора на Районната прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Много висок процент осъдителни присъди в Габровски съдебен район

Published

on

Прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, Районна прокуратура – Габрово и териториалните ѝ отделения в Севлиево, Трявна и Дряново отчетоха дейността си за 2023 година. На събранието присъстваха Ваня Стефанова – завеждащ отдел „Специализиран“ при Върховна прокуратура, Антоанета Чакърова – прокурор при Апелативна прокуратура – В. Търново, председателят на Окръжен съд – Габрово, директорът на ОД МВР – Габрово, началникът на сектор „БОП“ – Велико Търново, началникът на отдел „Разследване“ при ОДМВР – Габрово, прокурорите и следователите от съдебния район.

Окръжният прокурор Тихомир Петков представи накратко основните показатели за състоянието и структурата на престъпността на територията на Габровска област, определили обхвата и обема на работа на прокурорите и следователите през 2023 г.

Магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово анализираха резултатите от дейността на функциониращите две прокуратури от съдебния район по отделните видове надзори, броя на регистрираните престъпления, разкритите извършители и наказаната престъпност.

И през отчетения период на 2023 г. структуроопределящи за районната прокуратура водени досъдебни производства са престъпленията по глава V от НК „Престъпления против собствеността“ и глава ХI от НК „Общоопасни престъпления“, които представляват заедно 77,4% от всички новообразувани досъдебни производства.

Запазва се тенденцията и при Окръжна прокуратура – Габрово структуроопределящи да са престъпленията по глава ІІ от НК „Престъпления против личността“, по глава VІ от НК „Престъпления против стопанството“, по глава ХІ от НК „Общоопасни престъпления“ и по глава VІІ от НК „Престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи“, които заедно представляват 95% от наблюдаваните новообразувани досъдебни производства.

Отчетено беше, че през 2023 г броят на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против личността запазват нивата си, има лек спад в броя на новообразуваните досъдебни производства за престъпления против стопанството и на престъпленията против финансовата, данъчната и осигурителната системи.

Съдебният район бележи завишаване на новообразуваните досъдебни производства с предмет битова престъпност с 37 бр, на грабежите с 9 бр. Отчете се лекото завишение с 3,63 % на новообразуваните досъдебни производства за общоопасни престъпления, като акцент по този вид противоправни деяния е увеличението на престъпленията по транспорта по чл. 343 и чл. 343б от НК, както и на престъпленията с предмет наркотични вещества.

През 2023 г. съдилищата от съдебния район са образували общо 420 дела по внесени прокурорски актове от магистратите от Окръжна прокуратура – Габрово и Районна прокуратура – Габрово.

30 от делата са по внесени актове на прокурорите от Окръжна прокуратура – Габрово, в която се констатира увеличение с 6 % по този показател спрямо предходната година и с 30 % повече спрямо 2021 г.

За поредна година най-голям е делът на образуваните и решени дела по внесени обвинителни актове. Съдилищата от Габровски съдебен район са постановили общо 402 осъдителни и санкционни съдебни решения по внесени от прокурорите дела. Запазва се тенденцията на много висок относителен дял – около 93 % на осъдителните и санкционни съдебни актове спрямо решените дела, който през отчетната 2023 г. е 92.82%.

По актове на прокурорите от двете прокуратури са били осъдени и санкционирани с влезли в сила присъди и решения общо 401 лица. Прокурор Стефанова, прокурор Чакърова и съдия Топалова отчетоха добрите резултати на прокуратурите от Габровски съдебен район през 2023 г.

Представителите на прокуратурите и правоохранителните органи изразиха готовност за продължаване на ефективни съвместни действия за превенция и разкриване на извършените престъпления.

Зареди още

Крими

Съвместна акция на полиция и жандармерия в региона

Published

on

Специализирана полицейска операция, свързана с противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътна безопасност се проведе вчера, 12 март, на територията на Габрово, Севлиево и Дряново.

В хода на полицейската акция служители от Областната дирекция на МВР – Габрово, съвместно с екип на „Зонално жандармерийско управление“ – Плевен, извършваха проверки на лица, моторни превозни средства и частни адреси.

Екипите работеха в различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата.

Извършени бяха проверки на общо 180 лица, 133 автомобила, 4 лица с криминални прояви, 8 сборища на криминално проявени лица, 4 заложни къщи, 5 търговски обекта, 6 питейни заведения, 2 пункта за изкупуване на черни и цветни метали, 3 автоморги, автосервизи и депа.

Съставени са били 52 акта за установяване на административни нарушения. Връчените електронни фишове са 25. Задържани са били 2 лица, като е регистрирано престъпление по чл.354а от Наказателния кодекс, за което е образувано досъдебно производство.

Зареди още

Крими

Районният прокурор на Габрово Милен Миков встъпи в длъжност

Published

on

Милен Миков встъпи в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна  прокуратура – Габрово. Актът за встъпване в длъжност беше връчен от Тихомир Петков – административния ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Габрово.

Прокурор Миков е избран за длъжността с решение от 21.02.2024 г. на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на основание § 2 ал. 2 от ПЗР на ЗИД на КРБ изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет.

Прокурор Миков има над 30 години юридически стаж. Професионалната си кариера започва през 1994 г. В периода от 1994 г. до 2006 г. е работил като следовател в ОУ на МВР гр. Габрово и Окръжна следствена служба гр. Габрово. От месец февруари 2006 г. до встъпването му в длъжност „административен ръководител – районен прокурор“ на Районна  прокуратура – Габрово заема длъжността „прокурор“ в Районна прокуратура – Габрово. Магистратът е завършил висше юридическо образование през 1993 г. във Висш институт на МВР – София. Има придобит ранг „прокурор във Върховна прокуратура“.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица