Свържи се с нас

Крими

Драстичен спад на телефонните измами в Габровско

Published

on

Сериозен спад, със 75,95%, при извършените измами на територията на област Габрово, отчетоха от полицията по време на представяне на резултатите дейността през 2019 година на Дирекцията на МВР в Габрово.

Драстичното намаление се дължи на това, че този вид престъпления са с широк обществен отзвук и бяха проведени редица национални полицейски операции, което доведе до задържане на компактни групи, извършващи измами в цялата страна.

Регистрираните в габровска област през миналата година измами са 19, а през 2018 г броят им е бил 79. При 15 от случаите са установени лицата, получили пари и бижута от потърпевшите, като процентът на разкриваемост на този вид престъпления е 78,95% при 25,32% за 2018 г.

Броят на престъпленията против собствеността също е намалял, като за отчетния период е 509 при 610 за по-предходната 2018 г. Като цяло кражбите бележат намаление с 11,35%.

Минимално увеличение има при домовите кражби с 1,56% и на селскостопанска продукция с 6,98%. При кражбите на части и вещи от МПС има намаления на броя регистрирани престъпления с 33,33%.

През 2019 г. на територията на Габровска област са били регистрирани 14 грабежа, като през 2018 г. те са били 4. Увеличението при този вид престъпления в процентно съотношение е най-високото за страната, но извършените грабежи на територията на габровска област са с ниска степен на опасност. Най-висок на национално ниво е и процентът на разкриваемост на този вид престъпления – 85,71% (75% през 2018 г).

Със 110 броя са намалели регистрираните общоопасни престъпления. Това се дължи на намаление с 21.7% на престъпленията по транспорта, както и на намаление при други действия спрямо МПС с 38.16%.

Директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“

Посегателствата спрямо автомобили са намалели с 62,50%, 6 броя за 2019 г., срещу 16 за 2018 г. При престъпленията, свързани с наркотични вещества, намалението е с 6,34% – 133 за 2019 г срещу 142 за 2018 г.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2019 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност и терористична дейност.

Регистрираните през отчетния период криминални престъпления са 1199, а 1286 е бил броят им през сравнителния период. Коефициентът на престъпност е 1013.80 престъпления на 100 хил. души население, със 172,5 пункта по-нисък от този за 2018 г. и е с 89.07 пункта по-нисък от средния за страната /1102,87/ или това е намаление с 14.54%.

При направения анализ на криминалните престъпления се забелязва минимално увеличение единствено при престъпленията против личността 55 /48/ в сравнение с миналата година.

Намалява делът на общоопасните престъпления – 40,76% /448 броя/, а основна част от структурата остават тези против собствеността – 46,31% /509 броя/ от всички регистрирани престъпления. Относителният дял на престъпленията против личността е 5,00% /55 престъпления/.

Увеличението на посегателствата против личността се дължи на броя на престъпленията, свързани с развратни действия – 10 за 2019 г. срещу 5 за 2018 г. През периода са регистрирани 1 убийство и 1 опит за убийство, чиито извършители са установени.

Данните за 2019 г. в съпоставка с 2018 г., сочат поддържано ниско ниво на тези престъпления и относителна устойчивост в броя и динамиката им, а също и във видовете извършвани развратни престъпления. Регистрираните престъпления за нанесени телесни повреди са 35, толкова са били и през 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Изчезна катализаторът на кола пред блок Дунав

Published

on

Неизвестен извършител открадна катализаторът на кола, паркирана на обособен паркинг в района на блок Дунав в Габрово.

Престъплението е било извършено чрез използване на техническо средство за времето от 18.00 часа във вторник до около 07.30 часа в сряда, информираха от пресцентъра на полицията.

Собственик на автомобила е 45-годишен мъж от Габрово. По случая е образувано досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Прибраха 18-годишен габровец заради канабис

Published

on

Полицията в Габрово установи и арестува 18-годишен местен жител, заради притежанието на наркотични вещества.

По информация на пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово той бил арестуван вчера, 3 юни, около 15.20 часа на ул.“Трети март“ в хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотични вещества на територията на Габрово.

Полицейски служители извършили проверка на 18-годишния криминално габровец. При извършените процесуално-следствени действия те установили, че той придобил и държи в себе си полиетиленова „свивка“, съдържаща зелена суха листна маса.

Тя реагирала на наркотичното вещество канабис при проведения на място полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Габровец наду „яко“ дрегера, а друг се нашмърка с пико

Published

on

Полицията в Габрово установи и санкционира водач, управлявал лек автомобил след употребата на сериозни количества изпит алкохол, и друг – шофирал под въздействието на наркотични вещества.

Пияният до безобразие 39-годишен местен жител бил спипан в петък, 29 май, вечерта около 20.40 часа в района на ул.“Свищовска“ в Габрово. Той надул с всичка сила дрегера, чиито дисплей изписал кошмарните данни от 2.45 промила алкохол в количеството издишан въздух, които изобщо не му попречили да седна да кара.

Отчетеният резултат подпечатал лишаването му от шофьорска книжка и налагането на парична санкция. След приключване на работата по наказателното производство, материалите ще бъдат изпратени на Районната прокуратура в Габрово.

Дрогираният с метамфетамин водач бил хванат в Деня на детето, 1 юни, по пладне около 13.30 часа в района на ул.“Никола Василиади“, отново в Габрово. Тогава полицейски служители спрели за проверка лек автомобил, управляван от 27-годишен местен жител.

При извършена проверка на водача за употреба на наркотици, техническото средство отчело положителна проба за наличие на забраненото от Закона вещество. Шофьорът приел показанията на техническото средство и не е давал кръв за химически анализ.

По случая е било започнато бързо производство, като след приключване на работата по наказателното производство, материалите ще бъдат изпратени също на Районна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица