Свържи се с нас

Крими

Драстичен спад на телефонните измами в Габровско

Published

on

Сериозен спад, със 75,95%, при извършените измами на територията на област Габрово, отчетоха от полицията по време на представяне на резултатите дейността през 2019 година на Дирекцията на МВР в Габрово.

Драстичното намаление се дължи на това, че този вид престъпления са с широк обществен отзвук и бяха проведени редица национални полицейски операции, което доведе до задържане на компактни групи, извършващи измами в цялата страна.

Регистрираните в габровска област през миналата година измами са 19, а през 2018 г броят им е бил 79. При 15 от случаите са установени лицата, получили пари и бижута от потърпевшите, като процентът на разкриваемост на този вид престъпления е 78,95% при 25,32% за 2018 г.

Броят на престъпленията против собствеността също е намалял, като за отчетния период е 509 при 610 за по-предходната 2018 г. Като цяло кражбите бележат намаление с 11,35%.

Минимално увеличение има при домовите кражби с 1,56% и на селскостопанска продукция с 6,98%. При кражбите на части и вещи от МПС има намаления на броя регистрирани престъпления с 33,33%.

През 2019 г. на територията на Габровска област са били регистрирани 14 грабежа, като през 2018 г. те са били 4. Увеличението при този вид престъпления в процентно съотношение е най-високото за страната, но извършените грабежи на територията на габровска област са с ниска степен на опасност. Най-висок на национално ниво е и процентът на разкриваемост на този вид престъпления – 85,71% (75% през 2018 г).

Със 110 броя са намалели регистрираните общоопасни престъпления. Това се дължи на намаление с 21.7% на престъпленията по транспорта, както и на намаление при други действия спрямо МПС с 38.16%.

Директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“

Посегателствата спрямо автомобили са намалели с 62,50%, 6 броя за 2019 г., срещу 16 за 2018 г. При престъпленията, свързани с наркотични вещества, намалението е с 6,34% – 133 за 2019 г срещу 142 за 2018 г.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2019 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност и терористична дейност.

Регистрираните през отчетния период криминални престъпления са 1199, а 1286 е бил броят им през сравнителния период. Коефициентът на престъпност е 1013.80 престъпления на 100 хил. души население, със 172,5 пункта по-нисък от този за 2018 г. и е с 89.07 пункта по-нисък от средния за страната /1102,87/ или това е намаление с 14.54%.

При направения анализ на криминалните престъпления се забелязва минимално увеличение единствено при престъпленията против личността 55 /48/ в сравнение с миналата година.

Намалява делът на общоопасните престъпления – 40,76% /448 броя/, а основна част от структурата остават тези против собствеността – 46,31% /509 броя/ от всички регистрирани престъпления. Относителният дял на престъпленията против личността е 5,00% /55 престъпления/.

Увеличението на посегателствата против личността се дължи на броя на престъпленията, свързани с развратни действия – 10 за 2019 г. срещу 5 за 2018 г. През периода са регистрирани 1 убийство и 1 опит за убийство, чиито извършители са установени.

Данните за 2019 г. в съпоставка с 2018 г., сочат поддържано ниско ниво на тези престъпления и относителна устойчивост в броя и динамиката им, а също и във видовете извършвани развратни престъпления. Регистрираните престъпления за нанесени телесни повреди са 35, толкова са били и през 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Крими

Хванатият с наркооранжерия румънец остава в ареста

Published

on

Районната прокуратура в Габрово задържа за срок до 72 часа 55-годишният румънски гражданин за засяване и отглеждане на марихуана. За тежкото криминално деяние ви съобщихме вчера.

Досъдебното производство, водено под ръководството на РП-Габрово, е започнало с претърсване и изземване в имот в дряновското село Саласука, извършено при неотложност в сряда, 23 ноември, при което били намерени саксии със засадени растения от рода на конопа.

Вчера, 24 ноември, в качеството на обвиняем бе привлечен 55-годишен румънски гражданин за това, че от неустановена дата през септември т.г. до 23 ноември, в постройка в с.Саласука, засял в саксии и отглеждал 154 броя растения марихуана, с тегло на листната маса 20,318 кг, на стойност около 50 000 лв, в нарушение на установените в Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите правила.

Мъжът е задържан с постановление на РП-Габрово за срок до 72 часа, като предстои да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

„Голфаджия“ наду дрегера на над 4 промила след удар в дувар и преобръщане по таван

Published

on

36-годишен мъж от габровското село Донино самокатастрофира тежко, удряйки се в дувар на къща и преобръщайки се по таван, а при проверката за алкохол се оказа, че е шофирал с 4 промила.

Пътнотранспортното произшествие е станало във вторник вечерта, около 18.10 часа в село Копчелиите, когато бил подаден и сигналът от гражданин.

Пристигналият на мястото на катастрофата полицейски екип установил, че 36-годишният водач, управлявайки „Фолксваген Голф“, не контролирал непрекъснато автомобила, излязъл извън пътното платно, ударил се в дувар, след което се обърнал по таван.

Мъжът бил откаран в местната болница с наранявания в областта на ръката, като след прегледа е освободен. Водачът бил тестван за употреба на алкохол, като дрегерът отчел 4.08 промила. Пияният отказал кръвна проба и приел показанията на техническото средство.

По случая е образувано досъдебно производство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията разби наркооранжерия в региона и прибра 55-годишен румънец

Published

on

Полицията иззе 154 канабисови растения, а по случая е задържан 55-годишен румънски гражданин.

Успешната акция е била реализирана вчера, 23 ноември, от криминалисти от дряновското полицейско управление, които предприели претърсване в частен имот в село Саласука.

В една от стаите, приспособена за отглеждане на канабис, открили и иззели 154 канабисови растения, реагирали при полевия наркотест на марихуана.

Допълнително бил намерен полиетиленов плик, съдържащ суха зелена листна маса с тегло 21 грама, също реагирала на марихуана.

Конфискувано било оборудване – лампи с рефлекторни светлоотразители към тях, вентилатори, два радиатора, единадесет туби с течна тор и други съоръжения, способстващи отглеждането на растенията.

За срок до 24 часа бил задържан 55-годишен румънски граждани, като срещу него е образувано досъдебно производство по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица