Свържи се с нас

Крими

Драстичен спад на телефонните измами в Габровско

Published

on

Сериозен спад, със 75,95%, при извършените измами на територията на област Габрово, отчетоха от полицията по време на представяне на резултатите дейността през 2019 година на Дирекцията на МВР в Габрово.

Драстичното намаление се дължи на това, че този вид престъпления са с широк обществен отзвук и бяха проведени редица национални полицейски операции, което доведе до задържане на компактни групи, извършващи измами в цялата страна.

Регистрираните в габровска област през миналата година измами са 19, а през 2018 г броят им е бил 79. При 15 от случаите са установени лицата, получили пари и бижута от потърпевшите, като процентът на разкриваемост на този вид престъпления е 78,95% при 25,32% за 2018 г.

Броят на престъпленията против собствеността също е намалял, като за отчетния период е 509 при 610 за по-предходната 2018 г. Като цяло кражбите бележат намаление с 11,35%.

Минимално увеличение има при домовите кражби с 1,56% и на селскостопанска продукция с 6,98%. При кражбите на части и вещи от МПС има намаления на броя регистрирани престъпления с 33,33%.

През 2019 г. на територията на Габровска област са били регистрирани 14 грабежа, като през 2018 г. те са били 4. Увеличението при този вид престъпления в процентно съотношение е най-високото за страната, но извършените грабежи на територията на габровска област са с ниска степен на опасност. Най-висок на национално ниво е и процентът на разкриваемост на този вид престъпления – 85,71% (75% през 2018 г).

Със 110 броя са намалели регистрираните общоопасни престъпления. Това се дължи на намаление с 21.7% на престъпленията по транспорта, както и на намаление при други действия спрямо МПС с 38.16%.

Директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров и главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГД „Борба с организираната престъпност“

Посегателствата спрямо автомобили са намалели с 62,50%, 6 броя за 2019 г., срещу 16 за 2018 г. При престъпленията, свързани с наркотични вещества, намалението е с 6,34% – 133 за 2019 г срещу 142 за 2018 г.

В оперативната обстановка на територията на област Габрово през 2019 г., се наблюдава устойчивост на основните криминогенни фактори, като не са допуснати действия и прояви, съдържащи рискове и заплахи за националната сигурност и терористична дейност.

Регистрираните през отчетния период криминални престъпления са 1199, а 1286 е бил броят им през сравнителния период. Коефициентът на престъпност е 1013.80 престъпления на 100 хил. души население, със 172,5 пункта по-нисък от този за 2018 г. и е с 89.07 пункта по-нисък от средния за страната /1102,87/ или това е намаление с 14.54%.

При направения анализ на криминалните престъпления се забелязва минимално увеличение единствено при престъпленията против личността 55 /48/ в сравнение с миналата година.

Намалява делът на общоопасните престъпления – 40,76% /448 броя/, а основна част от структурата остават тези против собствеността – 46,31% /509 броя/ от всички регистрирани престъпления. Относителният дял на престъпленията против личността е 5,00% /55 престъпления/.

Увеличението на посегателствата против личността се дължи на броя на престъпленията, свързани с развратни действия – 10 за 2019 г. срещу 5 за 2018 г. През периода са регистрирани 1 убийство и 1 опит за убийство, чиито извършители са установени.

Данните за 2019 г. в съпоставка с 2018 г., сочат поддържано ниско ниво на тези престъпления и относителна устойчивост в броя и динамиката им, а също и във видовете извършвани развратни престъпления. Регистрираните престъпления за нанесени телесни повреди са 35, толкова са били и през 2018 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Без категория

Условна присъда за мъж, погубил жена си при катастрофа

Published

on

С присъда по наказателно дело от общ характер, обявена на 21 юни т.г., състав на Окръжен съд – Габрово, осъди мъж от севлиевското село Душево, на лишаване от свобода – условно, и лишаване от правоуправление за причинена смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Съдът призна мъжа, с инициали Н.Б., за виновен в това, че на 17 юли 2020 г., на пътя между селата Душево и Сенник, при управление на лек автомобил „Опел Зафира“ нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на возещата се на предна дясна седалка негова съпруга, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалата.

Видно от доказателствата по делото Н.Б. управлявал автомобила със скорост от 116 км/ч, като изгубил контрол над превозното средство и същото излязло извън пътното платно. При инцидента пострадалата получила тежки травми, довели до смъртта й на 6 август 2020 г.

За извършеното престъпление и на основание чл. 343а, ал. 1, б. „б“ във вр. с чл. 343, ал. 1, б. „в“ предл. 1, във вр. с чл. 342, ал. 1 и чл. 58а, ал. 1 от НК Н.Б. бе осъден на 1 година лишаване от свобода, като на основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на същото бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 1 година. С оглед доказателства по делото съдът оправда подсъдимия по повдигнатото му с обвинителния акт обвинение за по-тежко престъпление по чл. 343 ал. 1 б.“в“ пр. 1, вр. чл. 342 ал. 1 от НК.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново в 15-дневен срок.

Делото бе разгледано по реда на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция, при условията на чл.371 т.2 от НПК. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира първоначално определеното наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, с 1/3.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Прибраха четирима при акция в Габрово и Севлиево

Published

on

За периода от 14 до 20 юни в Габрово и Севлиево се проведоха специализирани полицейски операции срещу употребата и разпространението на наркотици в и около училищата, противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред.

В хода на акцията са били проверени общо 655 лица, 362 автомобила, 14 частни адреса, паркове и училищни дворове.

Съставени са 54 акта и са наложени 84 глоби с фиш, изготвени са 18 протокола за полицейско предупреждение. А четирима са били задържани, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

53-годишен осъждан жител на Горна Оряховица бе уличен в кражбата на 540 лева, собственост на 86-годишен мъж от село Царева ливада. След разкриване на престъплението задигната сума е била възстановена на тъжителя. По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Дряновец се поблазни от електрическа самобръсначка

Published

on

Полицията уличи в кражба жител на Дряново, задигнал електрическа самобръсначка от търговски обект в Габрово.

Престъплението било извършено на 18 юни. Вещта, предмет на посегателството, е била намерена и иззета.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица