Свържи се с нас

Без категория

Прерязаха лентата на новото депо за отпадъци на Габрово и Трявна

Published

on

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическа политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Габрово Таня Христова и кметът на Трявна Драгомир Николов прерязаха лентата, с което официално откриха Регионалното депо за битови отпадъци.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Това стана факт на тържествена церемония, състояла се на 23 юли на самия обект. Трибуната за гости бе „инсталирана“ върху кантара на депото, като чисто го габровски бе пресметнато, че откриването „тежи“  1520 кг.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Това е най – тежката фаза, която ни предстои извън отчитането на проекта и възстановяването на средствата. Това е процес, който ще изисква много усилия и отговорности, но със сигурност ще се отблагодари не само на нас, но и на следващите поколения“, каза кметът на Габрово Таня Христова.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Проектът има и не леката задача да покаже истинския смисъл на думата партньорство, защото това съоръжение и бъдещата му експлоатация зависят от ангажираността и отговорността на общините Габрово и Трявна. Искам да благодаря и на всички изпълнители, които също бяха наши партньори.“

„Отговорността на екипа, който оттук нататък ще следи за разделното събиране и оползотворяването на отпадъците е голяма, защото преди да бъдат депонирани те следва да са сепарирани и да няма възможност да бъдат използвани за други цели. Животът на клетката е 30 години, което е изключение по програмата, но за да разберете, че имаше доста трудности и предизвикателства ще спомена, че отново сме единственото депо, което се създаваше в синхрон при експлоатация на старото сметище“, заяви още Христова.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на Томислав Дончев, когато човек иска да си построи къща, преди да стигне до това какви прозорци, стени или врати ще сложи, той първо трябва да помисли за основите. „В моя роден град изграждането започва от основите. Това е тежката базисна инфраструктура, която не е атрактивна, но докато не бъде оправена тя, няма нужда и смисъл да се правят други инвестиции. И това е екологичната инфраструктура, свързана с управлението на отпадъците и водите. Тук се работи точно по правилният начин“, каза той.

Според него това не е просто депо, а сложно технологично съоръжение, в което има локална пречиствателна станция с обратна осмоза, компостираща инсталация, сепариращо съоръжение и интелигентно управление на цялата система.

„Не допускайте някой да ви обяснява, че тук са инвестирани милиони в отпадъци. Инвестирани са наистина милиони, но в здравето и живота на хората, защото това съоръжение позволява да има по-чист въздух и вода, както и по-малък риск за местното население“, акцентира още в своето слово вицепремиерът.

„Чуха се поздравления за екипа – той безспорно ги заслужава. Аз искам да благодаря и да поздравя тези, които са го събрали. Управлението на голям проект не е чиновническа работа, в него трябва да има лидерство, необходими са сила и мъжество, за справяне с всички предизвикателства.

А тук наистина имаше такива – и не говоря само за предизвикателствата в строителния процес – съпротивата на земята, на климата, включително и на всички пречки по ОП Околна среда през 2014 г., което не беше толкова отдавна. Ситуацията, в която голяма част от общините бяха в риск да си спрат проектите. Благодаря им, че не го направиха.

Искам да ги поздравя, че не се уплашиха от нито едно от тези предизвикателства, не дадоха назад и това е най – яркото доказателство, че могат.“

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Този проект се реализира в един от най-трудните моменти за ОПОС, но въпреки това община Габрово доказа, че с амбиция и желание нещата се случват, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Това е мащабна инвестиция в здравето на децата ни. „По габровски, тази инвестиция е разумна и навременна“, каза Василева. Близо 170 млн. лв. са проектите в Габровска област в секторите води, отпадъци и биоразнообразие.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Новоизградената регионална система за управление на отпадъците ще обслужва над 77 000 жители на общините Габрово и Трявна и ще функционира в съответствие със съвременната йерархия за управление на отпадъципревенция, оползотворяване и крайно обезвреждане.

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2015 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Без категория

Елена Йончева: Европейски депутати обсъждат днес мисия в България

Published

on

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент днес обсъжда да се организира мисия, която на място да проучи ситуацията с корупцията и върховенството на закона в България. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите. Тя е единственият представител на България в мониторинговата група, в която влизат едва 14 европейски депутати.

Мисията се планира за края на лятото заради мерките, предприети заради COVID-19. Ситуацията в България е една от четирите основни теми, които ще са във фокуса на вниманието на групата през следващите месеци, каза Елена Йончева.

В предаването „Тази сутрин“ на bTV Йончева, която е избрана в Европейския парламент с листата на БСП, коментира реакцията на председателя на БСП спрямо заявеното намерение от президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат. След като се забави повече от два дни, Корнелия Нинова в крайна сметка не изрази подкрепа за държавния глава, като отложи решението за периода след парламентарните избори, като се позова на правилата в устава.

Това е жесток удар срещу самата БСП, който ще отслаби левицата и резултатите й от парламентарните избори, коментира Елена Йончева. Според нея поведението на ръководството на партията ще доведе до объркване и разединение сред членовете и симпатизантите. Лидерите в БСП винаги могат да изразят лична подкрепа, без това да е нарушение на устава.

Елена Йончева подчерта, че тя е в добри отношения с всички свои колеги, но това не означава, че не може да е критична, основавайки се на конкретни факти.

Според нея президентът Румен Радев е не само най-одобряваният лидер, не само човекът, който не предаде своите каузи и позиции, но той е и най-последователната опозиция на статуквото. Има нещо смущаващо, когато председателят на БСП не изразява своята подкрепа за опозицията на това авторитарно управление, твърди Елена Йончева. Изводът, който си правим всички ние е, че госпожа Корнелия Нинова има договорка с господин Бойко Борисов, защото президентът Румен Радев представлява директна заплаха за това управление, каза тя. Елена Йончева предположи, въз основа на фактите, които са известни, че липсата на подкрепа е в резултат на тази договорка за бъдещо управление под някаква форма, като „правителство на спасението“ или наречено по друг начин.

Елена Йончева коментира и разпространената информация от бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев, че на първа инстанция е спечелил дело срещу нея за клевета заради разкритията й за „Кумгейт“ в Хасково. В това производство са събрани 16 идентични иска за 16 различни публични изяви – интервюта, коментари, включително и тв участия, обясни тя. По девет от тях съдът се е произнесъл с решение за отхвърляне т.е. съдът е решил, че няма клевета, нито обида. Например, всичко казано в сутрешния блок на bTV по отношение на „схемата на Делян Добрев“, не е клевета.

За останалите седем нейни изявления съдът е приел, че няма основания да бъдат направени, защото Делян Добрев и неговите близки не са осъдени за корупция или конфликт на интереси. Междувременно по сигнала, който Елена Йончева подава, за да се разследват предпоставки за корупция, прокуратурата отказва да образува предварително производство. Тя ще обжалва това решение. Моята битка не е срещу господин Делян Добрев, в известен смисъл съжалявам за него. Ние показахме схема, по която в една община се създава феодална структура. Моята битка е срещу феодализирането на българските общини, коментира Елена Йончева. Тя каза, че е дала пример с Хасково, защото през 2017 г. и 2018 г. беше народен представител от този район.

Елена Йончева припомни, че подобни публикации имаше и в други медии, включително в сайта за разследвания „Бивол“. Тя обяви, че ще обжалва решенията на съда по тези седем иска.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Без категория

Отборна купа и 14 медала за „Акро-арт“ от държавното

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

Състезателите на КСАБ „Акро-арт“ завоюваха отборна купа и общо 14 медала от държавното първенство по скокове на батут, двоен мини батут и пътека за 2019-та. Шампионатът се проведе на два етапа – в Ямбол и Сливен, а за отличията в отделните дисциплини спориха представители на 11 клуба от страната.

„Акро-арт“ участва с 22-ма състезатели, възпитаници на треньорите Милена Станчева, Николай Голчев, Цветелина Лазарова, Александър Борисенко и Юлиан Георгиев.

В олимпийската дисциплина батут – индивидуално седем състезатели на клуба се окичиха с медали. Преслава Пенчева стана шампион в най-многолюдната група – при участниците до 8 години. Тя беше първа в квалификациите и запази позицията си след финалното изпълнение. Бронзовото отличие спечели съотборничката ѝ Сияна Павлова.

В групата на 9-10 годишните Александра Христова грабна бронза, а при момчетата Стефан Русанов стана вицешампион. При 11-12 годишните Деница Маринова се класира 3-та, бронзов медал взе и Виктория Йовчева във възрастовата група до 14 години. В надпреварата при мъжете Михаел Митев също се нареди трети.

На батут-синхрон габровските състезатели завоюваха още три призови места. Аделина Ангелова и Александра Христова получиха първа оценка при момичетата на възраст 9-10 години, а при момчетата Стефан Русанов и Цветин Стоянов заеха второто място. Михаел Митев стана шампион при мъжете в дует с Мариян Михалев от клуб „Добри Костин“ (Стара Загора).

В отборното класиране на батут „Акро-арт“ зае второ място след клуб „Енчо Керязов“ (Ямбол). Трети се наредиха представителите на „Добри Костин“ (Стара Загора).

В дисциплината двоен мини батут обаче „Акро-арт“ зае убедително първата позиция по точки и съответно взе отборната купа. Шампионка индивидуално стана Даниела Кирова при девойките на възраст 13-14 години, а Стефан Русанов попълни колекцията си с още един бронзов медал. След „Акро-арт“ в подреждането завършиха „Сини камъни“ (Сливен) и „Имидж“ (Русе).

Източник: sport-gabrovo.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Без категория

Пицария „Фреш“ празнува 15-я си рожден ден!

Published

on

11 април, 18.00 часа Пицария „Фреш“

На 11 април 2019 г. любимата на габровци Пицария „Фреш“ ще отпразнува своя 15-ти рожден ден!

Специално за Празника любезните домакини са подготвили богата и неповторима програма, включваща много изненади и забавления за всички гости на тържеството.

Участие в Празничната вечер на Пицария „Фреш“ ще вземат Logiscape – Велико Търново, които са подготвили интересни куиз състезания за посетителите, а за доброто настроение на всички ще се погрижи фокусникът Ники Тодоров.

Торта и още много приятни изненади очакват гостите на партито, по случай 15-я рожден ден на Пицария „Фреш“.

Заповядайте да празнуваме заедно!

11 април 2019, 18.00 часа
Пицария „Фреш“, Габрово, бул. Могильов No 86.
За повече информация и резервации: 0878 167 770 и  0878 167 772

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица