Свържи се с нас

Без категория

Водният проект ще подобри качеството на живот в Габрово, счита инж. Костов

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Изграденото по Водния проект ще подобри качеството на живот в Габрово, твърди инж. Пламен Костов, ръководител на строителния екип на фирма Станилов ЕООД за етап 2 от рехабилитацията и разширяването на ВиК мрежата – част от Интегрирания проект за водния цикъл.

Преди финала на дейностите по проекта, той представи извършените от фирмата ремонтни работи, изпълнени предимно в централната част на града.

Инж. Костов, как протече изпълнението на обекта в Габрово от самия старт на строителството до финала?

Участъкът, по който работихме в Габрово, обхвана основно централната градска част и няколко прилежащи квартала. Предизвикателство бе, че на нас се падна отговорната задача да изпълним едни от най-големите като дължина захранващи водопроводи на града. Това наложи да съвместим работата си с всички участници в процеса, за да изпълним дейностите съгласно проекта, причинявайки минимално възможното неудобство за гражданите. Трудно се работи в градска среда с много комуникации и движение, със затваряне на основни пътни артерии, но считам, че се справихме добре.

Кой подобект се оказа най-труден за изпълнение?

Всеки подобект сам по себе си е характерен, с риск да се повторя, може би магистралните водопроводи, разположени по главните артерии на града, бяха най-запомнящи се. Спирането на един такъв магистрален водопровод за няколко часа или повече, води до неудобство за жителите, за експлоатационното дружество и за строителя също. Булевард Априлов, по който подменихме няколко провода, е един от най-мащабните изпълнени подобекти. Най-трудно бе да се съвмести физическата работа по проекта с всички участници в него и с гражданите, като непряк участник в строителството, в условията на интензивна градска среда.

Търпеливи ли бяха габровци към вас?

И да и не! В някои моменти, причинените от нас неудобства бяха големи, но в крайна сметка строителството е процес, който продължава във времето и е редно хората, колкото и да е трудно, да проявяват разбиране, а ние да се стараем да им пречим по-малко.

След изпълнението на вашата част от проекта, с какви впечатления ще си тръгнете от Габрово?

Труден за работа град се оказа Габрово – характерен с терена си, със стръмните участъци в релефа. В централната градска част имаше моменти, когато бихме искахме да работим на две места едновременно, но не бе възможно, тъй като така щяхме да затворим и блокираме половината град.

Докато на колегите ви от другите етапи се наложи да работят в скални участъци, вие трябваше да изпълните големите дължини?

Всъщност като дължини трите етапа са почти еднакви, но сред по-големите ни обекти бяха главните транзитни водопроводи по бул. Априлов, като в участъците на пресичането с пътища от републиканската пътна мрежа се наложи използване на безизкопен способ – така нареченото хоризонтално сондиране. Такъв способ приложихме в района на кръговото кръстовище и на Шиваров мост. По улица Орловска изпълнихме главен колектор 2 десен, който беше в доста лошо състояние и това наложи неговата подмяна. Това бяха по-обемните подобекти, останалите са водопроводи и битова канализация на по-малки улици, които също не се изпълняват лесно, тъй като са на по-труднодостъпни места.

Надявам се, че от тук нататък, габровци ще получат една по-качествена услуга за доставка на питейна вода и използване на новите канализационни мрежи. Това, което се изгради по проекта в Габрово, ще допринесе за по-доброто качеството на живот във вашия град.

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Без категория

Елена Йончева: Европейски депутати обсъждат днес мисия в България

Published

on

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент днес обсъжда да се организира мисия, която на място да проучи ситуацията с корупцията и върховенството на закона в България. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите. Тя е единственият представител на България в мониторинговата група, в която влизат едва 14 европейски депутати.

Мисията се планира за края на лятото заради мерките, предприети заради COVID-19. Ситуацията в България е една от четирите основни теми, които ще са във фокуса на вниманието на групата през следващите месеци, каза Елена Йончева.

В предаването „Тази сутрин“ на bTV Йончева, която е избрана в Европейския парламент с листата на БСП, коментира реакцията на председателя на БСП спрямо заявеното намерение от президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат. След като се забави повече от два дни, Корнелия Нинова в крайна сметка не изрази подкрепа за държавния глава, като отложи решението за периода след парламентарните избори, като се позова на правилата в устава.

Това е жесток удар срещу самата БСП, който ще отслаби левицата и резултатите й от парламентарните избори, коментира Елена Йончева. Според нея поведението на ръководството на партията ще доведе до объркване и разединение сред членовете и симпатизантите. Лидерите в БСП винаги могат да изразят лична подкрепа, без това да е нарушение на устава.

Елена Йончева подчерта, че тя е в добри отношения с всички свои колеги, но това не означава, че не може да е критична, основавайки се на конкретни факти.

Според нея президентът Румен Радев е не само най-одобряваният лидер, не само човекът, който не предаде своите каузи и позиции, но той е и най-последователната опозиция на статуквото. Има нещо смущаващо, когато председателят на БСП не изразява своята подкрепа за опозицията на това авторитарно управление, твърди Елена Йончева. Изводът, който си правим всички ние е, че госпожа Корнелия Нинова има договорка с господин Бойко Борисов, защото президентът Румен Радев представлява директна заплаха за това управление, каза тя. Елена Йончева предположи, въз основа на фактите, които са известни, че липсата на подкрепа е в резултат на тази договорка за бъдещо управление под някаква форма, като „правителство на спасението“ или наречено по друг начин.

Елена Йончева коментира и разпространената информация от бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев, че на първа инстанция е спечелил дело срещу нея за клевета заради разкритията й за „Кумгейт“ в Хасково. В това производство са събрани 16 идентични иска за 16 различни публични изяви – интервюта, коментари, включително и тв участия, обясни тя. По девет от тях съдът се е произнесъл с решение за отхвърляне т.е. съдът е решил, че няма клевета, нито обида. Например, всичко казано в сутрешния блок на bTV по отношение на „схемата на Делян Добрев“, не е клевета.

За останалите седем нейни изявления съдът е приел, че няма основания да бъдат направени, защото Делян Добрев и неговите близки не са осъдени за корупция или конфликт на интереси. Междувременно по сигнала, който Елена Йончева подава, за да се разследват предпоставки за корупция, прокуратурата отказва да образува предварително производство. Тя ще обжалва това решение. Моята битка не е срещу господин Делян Добрев, в известен смисъл съжалявам за него. Ние показахме схема, по която в една община се създава феодална структура. Моята битка е срещу феодализирането на българските общини, коментира Елена Йончева. Тя каза, че е дала пример с Хасково, защото през 2017 г. и 2018 г. беше народен представител от този район.

Елена Йончева припомни, че подобни публикации имаше и в други медии, включително в сайта за разследвания „Бивол“. Тя обяви, че ще обжалва решенията на съда по тези седем иска.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Без категория

Отборна купа и 14 медала за „Акро-арт“ от държавното

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

Състезателите на КСАБ „Акро-арт“ завоюваха отборна купа и общо 14 медала от държавното първенство по скокове на батут, двоен мини батут и пътека за 2019-та. Шампионатът се проведе на два етапа – в Ямбол и Сливен, а за отличията в отделните дисциплини спориха представители на 11 клуба от страната.

„Акро-арт“ участва с 22-ма състезатели, възпитаници на треньорите Милена Станчева, Николай Голчев, Цветелина Лазарова, Александър Борисенко и Юлиан Георгиев.

В олимпийската дисциплина батут – индивидуално седем състезатели на клуба се окичиха с медали. Преслава Пенчева стана шампион в най-многолюдната група – при участниците до 8 години. Тя беше първа в квалификациите и запази позицията си след финалното изпълнение. Бронзовото отличие спечели съотборничката ѝ Сияна Павлова.

В групата на 9-10 годишните Александра Христова грабна бронза, а при момчетата Стефан Русанов стана вицешампион. При 11-12 годишните Деница Маринова се класира 3-та, бронзов медал взе и Виктория Йовчева във възрастовата група до 14 години. В надпреварата при мъжете Михаел Митев също се нареди трети.

На батут-синхрон габровските състезатели завоюваха още три призови места. Аделина Ангелова и Александра Христова получиха първа оценка при момичетата на възраст 9-10 години, а при момчетата Стефан Русанов и Цветин Стоянов заеха второто място. Михаел Митев стана шампион при мъжете в дует с Мариян Михалев от клуб „Добри Костин“ (Стара Загора).

В отборното класиране на батут „Акро-арт“ зае второ място след клуб „Енчо Керязов“ (Ямбол). Трети се наредиха представителите на „Добри Костин“ (Стара Загора).

В дисциплината двоен мини батут обаче „Акро-арт“ зае убедително първата позиция по точки и съответно взе отборната купа. Шампионка индивидуално стана Даниела Кирова при девойките на възраст 13-14 години, а Стефан Русанов попълни колекцията си с още един бронзов медал. След „Акро-арт“ в подреждането завършиха „Сини камъни“ (Сливен) и „Имидж“ (Русе).

Източник: sport-gabrovo.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Без категория

Пицария „Фреш“ празнува 15-я си рожден ден!

Published

on

11 април, 18.00 часа Пицария „Фреш“

На 11 април 2019 г. любимата на габровци Пицария „Фреш“ ще отпразнува своя 15-ти рожден ден!

Специално за Празника любезните домакини са подготвили богата и неповторима програма, включваща много изненади и забавления за всички гости на тържеството.

Участие в Празничната вечер на Пицария „Фреш“ ще вземат Logiscape – Велико Търново, които са подготвили интересни куиз състезания за посетителите, а за доброто настроение на всички ще се погрижи фокусникът Ники Тодоров.

Торта и още много приятни изненади очакват гостите на партито, по случай 15-я рожден ден на Пицария „Фреш“.

Заповядайте да празнуваме заедно!

11 април 2019, 18.00 часа
Пицария „Фреш“, Габрово, бул. Могильов No 86.
За повече информация и резервации: 0878 167 770 и  0878 167 772

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица