Свържи се с нас

Без категория

Пет нови здравни и социални услуги в комплекса на ул.“Ивайло“ 13

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Пет интегрирани услуги за деца и семейства вече работят в новосъздадения комплекс на ул. „Ивайло“ № 13 в габровския квартал Христо Ботев, информира Миглена Въгленова – Гл. експерт „Публичност и визуализация“ в местната общинска администрация. Помещенията, общинска собственост, са ремонтирани, оборудвани и обзаведени по проект за предоставяне в общността на социално-образователно консултиране и интегриране, финансиран от Световната банка.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Целта на разработката е да се подобри училищната готовност на деца от семейства с ниски доходи и деца с увреждания на възраст до 7 години, превенция на социалното изключване, формиране на родителски умения. Работата е насочена към постигане на по-добро психично, емоционално, здравно, образователно и социално развитие на деца от рискови групи.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На територията на комплекса се извършва здравна консултация за деца от 0 до 7 г. Услугата включва наблюдение на здравното, физическото и психомоторното развитие на бебета и деца, достъпнoст за родители на новородени или малки деца, които не са регистрирани при общопрактикуващ лекар. Осигурена е възможност за домашни посещения. Екипът от специалисти включва медиатор, педиатър и медицинска сестра.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Услугата по формиране и развитие на родителски умения е насочена към бъдещи родители, родители на деца от 0 до 3 г. и родители от уязвими групи. Целта е да се изгради здрава връзка родител-дете и да се повиши увереността на родителите. Консултациите се извършват чрез групови и индивидуални срещи с нуждаещите се. Родителите на бебета и деца до 7-годишна възраст могат да се възползват от семейно консултиране и подкрепа. Услугата цели информираност за репродуктивното здраве, методите на контрацепция, полово предаваните болести, развиване на социални и родителски умения, превенция на насилието над деца. С родителите и децата се извършват групови и индивидуални сесии. За услугите се грижат двама медиатори, педиатър, медицинска сестра, акушер-гинеколог, акушерка, двама социални работници и юрист.

За децата с увреждания, подлежащи на записване в първи клас, е осигурена индивидуална педагогическа подкрепа от специален педагог с цел успешна интеграция в първи клас в масовото училище. Работата може да се извършва в домашни условия, на територията на комплекса, в училище или в детска градина – индивидуално и групово. Предвидена е допълнителна подготовка за равен старт в училище чрез провеждане на летни занимания. В тях образователният процес е комбиниран с игри и дейности, обогатяващи познанията на децата за обкръжаващия свят и свободно владеене на български език. За предоставяне на услугата са ангажирани медиатор и педагог.

Към момента общо 119 потребители – деца и възрастни, са обхванати в специализираните грижи и услуги. Основните целеви групи включват деца в риск от 0 до 7 г. и техните родители. Обхванати са представители на уязвими етнически групи, деца с безработни родители, без личен лекар, деца с увреждания и здравословни проблеми, деца, които не ходят на детска градина, родители с 3 и повече деца, самотни родители, майки в рискова възраст, родители без здравни осигуровки, необразовани, живеещи в лоши жилищни условия и други.

Лицата, проявяващи интерес, могат да се обръщат за повече информация на моб. тел. 0878 571 090 – Светла Григорова, координатор, както и на адрес – гр. Габрово, ул. „Ивайло“ № 13, Комплекс за интегрирани услуги за деца и семейства.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Без категория

Елена Йончева: Европейски депутати обсъждат днес мисия в България

Published

on

Мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент днес обсъжда да се организира мисия, която на място да проучи ситуацията с корупцията и върховенството на закона в България. Това съобщи Елена Йончева, евродепутат от социалистите и демократите. Тя е единственият представител на България в мониторинговата група, в която влизат едва 14 европейски депутати.

Мисията се планира за края на лятото заради мерките, предприети заради COVID-19. Ситуацията в България е една от четирите основни теми, които ще са във фокуса на вниманието на групата през следващите месеци, каза Елена Йончева.

В предаването „Тази сутрин“ на bTV Йончева, която е избрана в Европейския парламент с листата на БСП, коментира реакцията на председателя на БСП спрямо заявеното намерение от президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат. След като се забави повече от два дни, Корнелия Нинова в крайна сметка не изрази подкрепа за държавния глава, като отложи решението за периода след парламентарните избори, като се позова на правилата в устава.

Това е жесток удар срещу самата БСП, който ще отслаби левицата и резултатите й от парламентарните избори, коментира Елена Йончева. Според нея поведението на ръководството на партията ще доведе до объркване и разединение сред членовете и симпатизантите. Лидерите в БСП винаги могат да изразят лична подкрепа, без това да е нарушение на устава.

Елена Йончева подчерта, че тя е в добри отношения с всички свои колеги, но това не означава, че не може да е критична, основавайки се на конкретни факти.

Според нея президентът Румен Радев е не само най-одобряваният лидер, не само човекът, който не предаде своите каузи и позиции, но той е и най-последователната опозиция на статуквото. Има нещо смущаващо, когато председателят на БСП не изразява своята подкрепа за опозицията на това авторитарно управление, твърди Елена Йончева. Изводът, който си правим всички ние е, че госпожа Корнелия Нинова има договорка с господин Бойко Борисов, защото президентът Румен Радев представлява директна заплаха за това управление, каза тя. Елена Йончева предположи, въз основа на фактите, които са известни, че липсата на подкрепа е в резултат на тази договорка за бъдещо управление под някаква форма, като „правителство на спасението“ или наречено по друг начин.

Елена Йончева коментира и разпространената информация от бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев, че на първа инстанция е спечелил дело срещу нея за клевета заради разкритията й за „Кумгейт“ в Хасково. В това производство са събрани 16 идентични иска за 16 различни публични изяви – интервюта, коментари, включително и тв участия, обясни тя. По девет от тях съдът се е произнесъл с решение за отхвърляне т.е. съдът е решил, че няма клевета, нито обида. Например, всичко казано в сутрешния блок на bTV по отношение на „схемата на Делян Добрев“, не е клевета.

За останалите седем нейни изявления съдът е приел, че няма основания да бъдат направени, защото Делян Добрев и неговите близки не са осъдени за корупция или конфликт на интереси. Междувременно по сигнала, който Елена Йончева подава, за да се разследват предпоставки за корупция, прокуратурата отказва да образува предварително производство. Тя ще обжалва това решение. Моята битка не е срещу господин Делян Добрев, в известен смисъл съжалявам за него. Ние показахме схема, по която в една община се създава феодална структура. Моята битка е срещу феодализирането на българските общини, коментира Елена Йончева. Тя каза, че е дала пример с Хасково, защото през 2017 г. и 2018 г. беше народен представител от този район.

Елена Йончева припомни, че подобни публикации имаше и в други медии, включително в сайта за разследвания „Бивол“. Тя обяви, че ще обжалва решенията на съда по тези седем иска.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Без категория

Отборна купа и 14 медала за „Акро-арт“ от държавното

Published

on

снимка: sport-gabrovo.com

Състезателите на КСАБ „Акро-арт“ завоюваха отборна купа и общо 14 медала от държавното първенство по скокове на батут, двоен мини батут и пътека за 2019-та. Шампионатът се проведе на два етапа – в Ямбол и Сливен, а за отличията в отделните дисциплини спориха представители на 11 клуба от страната.

„Акро-арт“ участва с 22-ма състезатели, възпитаници на треньорите Милена Станчева, Николай Голчев, Цветелина Лазарова, Александър Борисенко и Юлиан Георгиев.

В олимпийската дисциплина батут – индивидуално седем състезатели на клуба се окичиха с медали. Преслава Пенчева стана шампион в най-многолюдната група – при участниците до 8 години. Тя беше първа в квалификациите и запази позицията си след финалното изпълнение. Бронзовото отличие спечели съотборничката ѝ Сияна Павлова.

В групата на 9-10 годишните Александра Христова грабна бронза, а при момчетата Стефан Русанов стана вицешампион. При 11-12 годишните Деница Маринова се класира 3-та, бронзов медал взе и Виктория Йовчева във възрастовата група до 14 години. В надпреварата при мъжете Михаел Митев също се нареди трети.

На батут-синхрон габровските състезатели завоюваха още три призови места. Аделина Ангелова и Александра Христова получиха първа оценка при момичетата на възраст 9-10 години, а при момчетата Стефан Русанов и Цветин Стоянов заеха второто място. Михаел Митев стана шампион при мъжете в дует с Мариян Михалев от клуб „Добри Костин“ (Стара Загора).

В отборното класиране на батут „Акро-арт“ зае второ място след клуб „Енчо Керязов“ (Ямбол). Трети се наредиха представителите на „Добри Костин“ (Стара Загора).

В дисциплината двоен мини батут обаче „Акро-арт“ зае убедително първата позиция по точки и съответно взе отборната купа. Шампионка индивидуално стана Даниела Кирова при девойките на възраст 13-14 години, а Стефан Русанов попълни колекцията си с още един бронзов медал. След „Акро-арт“ в подреждането завършиха „Сини камъни“ (Сливен) и „Имидж“ (Русе).

Източник: sport-gabrovo.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Без категория

Пицария „Фреш“ празнува 15-я си рожден ден!

Published

on

11 април, 18.00 часа Пицария „Фреш“

На 11 април 2019 г. любимата на габровци Пицария „Фреш“ ще отпразнува своя 15-ти рожден ден!

Специално за Празника любезните домакини са подготвили богата и неповторима програма, включваща много изненади и забавления за всички гости на тържеството.

Участие в Празничната вечер на Пицария „Фреш“ ще вземат Logiscape – Велико Търново, които са подготвили интересни куиз състезания за посетителите, а за доброто настроение на всички ще се погрижи фокусникът Ники Тодоров.

Торта и още много приятни изненади очакват гостите на партито, по случай 15-я рожден ден на Пицария „Фреш“.

Заповядайте да празнуваме заедно!

11 април 2019, 18.00 часа
Пицария „Фреш“, Габрово, бул. Могильов No 86.
За повече информация и резервации: 0878 167 770 и  0878 167 772

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица