Свържи се с нас

Общество

Да помогнем на Денимир, има нужда от АВ отрицателна

26-годишният Денимир Велчев от Габрово се нуждае спешно от кръвопреливане, но тъй като е с рядката кръвна група АВ отрицателна, в момента в многопрофилната болница на Габрово не разполагат с никакви запаси

Published

on

26-годишният Денимир Велчев от Габрово се нуждае спешно от кръвопреливане, но тъй като е с рядката кръвна група АВ отрицателна, в момента в многопрофилната болница на Габрово не разполагат с никакви запаси. Това съобщи сестрата на младия мъж Венцислава Велчева. По предварителна преценка той се нуждае от поне 4-5 банки кръв.

В момента Денимир е с хемоглобин 44 и висока температура, което е животозастрашаващо състояние. Той страда от рядък вид чернодробен тумор, диагностициран преди 3 години, но в момента състоянието му изведнъж се влошило. За болницата в Габрово може да се дарява в самия град, в Кръвния център в Плевен и в болницата на Велико Търново.

За съжаление дарената в София кръв няма да помогне в конкретния случай. Апелът е към хората от трите области: Велико Търново, Габрово, Плевен, които са със същата рядка кръвна група. При даване на кръв се попълва документ, че тя е за Денимир Велчев.
Младият мъж е печелил литературна награда на издателство и сайт, а също и конкурс за ораторско майсторство на английски език.

За контакт Венцислава Велчева – 0884 642692.

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Камарата на строителите в Габрово поздрави всички колеги и свои членове

Published

on

Димитровден е Празникът и на строителите. Камара на строителите в България – ОП-Габрово поздрави всички колеги и свои членове, с пожелаение за професионални успехи и много нови възможности за развитие в бранша.

„Поздравяваме ви с част от получените творби за конкурса „Къщата на моите мечти“ с увереност, че сред малките художници и чертожници са някои от бъдещите последователи, предприемачи, строители и архитекти“, заявиха по случай Празника от Камарата на габровските строители.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Два пункта за опасни отпадъци на 28 и 29 октомври в Габрово

Published

on

Община Габрово организира втората за тази година кампания за предаване на опасни отпадъци от домакинствата, информираха от администрацията на кмета.

Габровци могат да се възползват от възможността да предадат безвъзмездно опасните отпадъци в специализиран пункт, така че те да бъдат насочени за обезвреждане или последващо третиране.

Временният пункт за приемане на опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен в две градски локации.

На 28 октомври, сряда, от 10.00 – 18.00 часа в кв. Бичкиня, до паркинга между бул. „Столетов“ и ул. „Китка“, а на 29 октомври, от 10.00 – 18.00 часа – на площада пред спортна зала „Орловец“.

Опасните отпадъци, които ще бъдат приемани са: живаксъдържащи отпадъци, перилни и почистващи препарати и химикали, бои, мастила, лакове, фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност), пестицити, киселини, основи, разтворители, фотографски химични вещества и смеси, опаковки, съдържащи остатъци от опасни вещества или замърсени с опасни вещества.

Опасните отпадъци от домакинствата замърсяват околната среда и влияят отрицателно върху здравето на хората.

Те могат да поставят под риск живота на хората, животните и растенията – важно е да бъдат предадени за последващо обезвреждане!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

На Димитровден започва зимата

Published

on

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец – в разговорната реч празникът се нарича Димитровден.

Народният култ към Свети Димитър го представя като по-голям брат-близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката „Свети Георги лято носи, а Свети Димитър – зима“.

Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

В народния календар празникът на Свети Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега.

На 26 октомври завършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. Затова и празникът се нарича още Разпус.

Около Димитровден завършвали и строежите на нови къщи. По традиция стопаните дарявали зидарите, а баш-майсторът казвал дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал, стопаните на новата къща да заколят бял овен и да поканят цялото село за освещаването на дома. Поради тази причина на този ден празнуват и строителите.

Честит празник на всички именници, строители, проектанти и архитекти!

На този ден празнуват Димитър, Димитрина, Димитрия, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица