Свържи се с нас

Новини

Габрово ще продължи да вдъхновява нашите деца!

Published

on

Четиридесет и един опълченци бяха обявени посмъртно за почетни граждани на Габрово, а г-жа Милка Пурел получи почетния знак на града на тържествена церемония в Художествена галерия Христо Цокев.

На събитието присъстваха представители на местната власт, областния управител, представители на духовенството, бизнеса, културните институти в града, почетни граждани, бивши кметове, граждани и гости.

Тържеството се състоя на духовния празник на Габрово – 14 октомври, когато църквата почита паметта на св. Петка, и започна с обръщение на протоерей Руслан Личев, архиерейски наместник на Габрово.

Той се обърна към присъстващите с посланието, че нашето място на земята е да бъдем светлина в нашите дни: „Бъдете близо един до друг в този духовен ден на Габрово, за да бъде той онзи стожер на духовността, както в миналото, така и днес. Стожер на любовта, която трябва да имаме един към друг, любовта към Бога, която да пази и закриля родния ни град.“

Председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев приветства гостите като начерта пред тях своеобразна линия на времето. Той започна с изложбата от икони в залата, които датират от преди 200 години, с приписката, която преди 160 години съобщава за обявяването на Габрово за град и също беше изложена, с опълченците, които добавяме в почетната книга на града и преди 142 години се бият за свободата ни.

На линията на времето бяха нанесени присъстващите в залата, които в момента работят, творят и се грижат за града ни, и г-жа Милка Пурел, която прекрасно познава и съхранява този отрязък от време. Последни в линията на времето бяха младите пианисти от школа „Весела“ и младата изпълнителка Кристина Неделчева, на които беше поверена музикалната част от вечерта. Те се изявиха с акапелно изпълнение на песента „Хубава си, моя горо“ и произведения на Шопен и Чайковски.

„Убедени сме, че времевата линия на Габрово не спира, въпреки че виждаме само тези след нас. Но те вече са начертали своята следа. Затова сме спокойни за необозримото и сме горди с тях, с таланта им, с наградите им и с българския им дух.“ – отбеляза Климент Кунев.

Заместник – кметът на община Габрово Нела Рачевиц също се обърна към присъстващите: „Доколко истински габровци сме днес, носим ли посветеността на Васил Априлов и д-р Никола Василиади, състраданието на жените от Майчина грижа, щедростта на дядо Миньо Попа, задълбочеността на д-р Петър Цончев и Илия Габровски, предприемчивостта на Иван Калпазанов, Иван х. Беров, Пенчо Семов, закачливостта и зевзеклъка на Александър Керков, визионерството на Лазар Донков, мащабите на Христо Явашев … …габровският дух е двигателят на всичко, с което се гордеем в този град, с днешна дата! Той ще продължи да вдъхновява нашите деца и млади хора, които трябва да знаят, че живеят в осем вековно селище, в люлката на светското образование, където духовността, трудолюбието, волята и съзиданието са на почит. Те трябва да помнят, че в гените им е кодирана храбростта на габровското опълчение и мощта на индустриалното чудо и културен подем, родени тук, край бреговете на Янтра. И да се гордеят с днешните успехи на Габрово, с решителността, с която той отстоява правото си да се променя и развива като съвременен, умен и зелен европейски град.“

Поздравителни адреси бяха получени от съседни на Габрово общини и Технически университет – Габрово. Повече за носителя на почетен знак г-жа Милка Пурел можете да прочетете оттук. Повече за габровските опълченци можете да прочетете оттук.

Снимки от вечерта можете да разгледата в линк към фейсбук страницата на Община Габрово – оттук.

*Източник Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Петър Витанов: Гражданите трябва да знаят къде отиват парите от пътни такси, които плащат

Published

on

Преговарящите от Съвета и Европейския парламент постигнаха политическо споразумение относно ревизираните правила за таксуване на пътищата (директива Евровинетка) за справяне с емисиите на парникови газове и други въздействия върху околната среда, задръстванията и финансирането на пътната инфраструктура. Единственият български представител в преговорите беше Петър Витанов, лидер на групата на българските социалисти в Европейския парламент.

Един от най-важните елементи на постигнатото споразумение е задължението за всяка държава-членка да публикува информация, която трябва да бъде предоставена и на Европейската комисия, не само за размера на приходите от събираните пътни такси, но и за тяхното използване и как то е позволило да изпълни целите за намаляване на замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване от автомобилния транспорт.

Стимулирането на споделената и устойчива мобилност, изграждането на инфраструктура с алтернативни горива в съответствие, подобряването на пътната безопасност и безопасната инфраструктура са другите важни цели, които са заложени в споразумението. То ще даде възможност на европейските и българските граждани по прозрачен начин да се информират за използването на събирането на пътни такси.

„Щастлив съм, че късно тази нощ, заедно с Португалското председателство на Съвета и Европейската комисия успяхме да постигнем споразумение по отношение на Директива за заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени инфраструктури (позната като Евровинетка), по която работих като докладчик в Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Така постигнатият компромис ще даде ясен сигнал и правна сигурност на производителите на превозни средства и превозвачите в рамките на следващото десетилетие“, заяви Петър Витанов.

Според Витанов приемането на тази директива е правилна стъпка в процеса на декарбонизация на транспорта и постигането на целите на Зелената сделка.

„С постигнатото споразумение поставяме началото на осемгодишен период на поетапно премахване на винетните такси за тежкотоварни превозни средства в рамките на основаната Трансевропейска транспортна мрежа и замяната им с тол такси. Същевременно винетната система се запазва по отношение на леките и лекотоварните превозни средства“, коментира още Витанов.

Предвижда се размерът на винетните такси да бъде фиксиран процент от размера на годишната винетка, съответно не повече от 9 % за еднодневна винетка, 11 % за седмична винетка, 12 % за 10 дневна винетка, 19 % за месечната винетка и 30 % за двумесечната винетка. Това процентно съотношение би следвало да гарантира по-справедлива цена на потребителите спрямо времето, през което използват съответната пътна инфраструктура.

Гарантира се и целенасочено разходване на таксите за задръствания, когато те са въведени. Те ще следва да използват за справяне с конкретни проблеми със задръстванията или за развитие на устойчив транспорт и мобилност като цяло.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:
https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Зареди още

Култура

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Published

on

На 18 юни, петък, от 18.30 часа в зала 7 на Музея на хумора и сатирата предстои откриването на изложбата „Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов“. Между 19 юни и 30 юли публиката ще се наслади на 31 черно-бели фотографии на журналиста Иван Бакалов, част от които проследяват създаването на скулптурите на Дон Кихот и Санчо Панса в Парка на Хумора.

В залата ще бъдат аранжирани и 10 пластики на Георги Чапкънов от колекцията на Музея. Един творец и един журналист се преплитат в магията на творчеството и документирането на творческия процес.

В продължение на години журналистът Иван Бакалов снима скулптора Георги Чапкънов в ателието му, преследва знаците за непреходното в живота, улавяйки чрез обектива си емоции, спомени, асоциации, въпроси и размисли.

Скулпторът Георги Чапкънов прави същото, ала по-бавно, в стилистиката на старателно граден почерк. И двамата изследват малкия детайл, в който е кодирана истината за цялата картина. Понякога са в компания от спътници и съдници, съучастници и съмишленици. В дългите години на познанството им, Иван Бакалов оставя маркери за значими срещи с онази отиваща си бохема на скептици, мислители, мъдреци, които шеговито и иронично кръстосват контрастни територии.

Непреднамерената небрежност на фотографии му са като бележки под линия на един ненаписан разказ за цяла епоха, през която с труд и човеколюбие преминава творческият живот на Георги Чапкънов.

А той е може би най-продуктивният български скулптор, казва Бакалов. През ателието му минават известни и по-малко известни личности – писатели, художници, богаташи, дипломати. Чапкънов твори малка пластика и монументална скулптура, плакети, барелефи, монети, медали, гербове, керамика, портрети от бронз, графики, живопис, скулптури от вторични суровини; фигури по площадите в България, Япония, Южна Корея, Нидерландия, Германия.

Настоящата изложба, създадена от осмия фестивал ФотоФабрика и УниКредит Студио, е без съмнение част от българската памет и споделен реверанс към таланта на една щедро надарена личност.

Професор Георги Чапкънов е един от най-уважаваните и ценени български творци. Огромна е ролята му в развитието на Музея на хумора и сатирата. Той е неколкократен участник в Габровското биенале, както и в международното жури на конкурса, носител на Голямата награда „Златният Езоп”. Създава статуетките „Златният Езоп” и „Чарли Чаплин”, както и плакета „Хитър Петър”, които се връчват като Големи награди на международните конкурси организирани от Музея през годините. Чапкънов е почетен гражданин на Габрово и автор на любимите на всички габровци и гости на града скулптури на Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса.

Иван Бакалов е журналист и фотограф, завършил е журналистика в Софийски университет, където доскоро е хоноруван преподавател по пресфотография. Работил е като редактор във вестниците „1000 дни“, „Експрес“, „24 часа“, „Сега“, „Новинар“. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg. Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице“, „В сянката на Борисов“, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ“, „До Чикаго и напред On Route 66“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Момчил Косев е номиниран за наградите на БГ Радио

Published

on

Талантливият габровски музикант Момчил Косев е номиниран, в категория дебют, за престижните музикални награди на БГ РАДИО.

Не веднъж габровската публика е имала среща с неговото майсторство, с добротата и усмивката му, с истинското раздаване на сцената.

Момчил Косев тепърва ще покорява музикантски върхове, ще твори и ще носи славата на Габрово!

Всеки, който желае да го подкрепи, можете да го направи оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица