Свържи се с нас

Новини

Габрово ще продължи да вдъхновява нашите деца!

Published

on

Четиридесет и един опълченци бяха обявени посмъртно за почетни граждани на Габрово, а г-жа Милка Пурел получи почетния знак на града на тържествена церемония в Художествена галерия Христо Цокев.

На събитието присъстваха представители на местната власт, областния управител, представители на духовенството, бизнеса, културните институти в града, почетни граждани, бивши кметове, граждани и гости.

Тържеството се състоя на духовния празник на Габрово – 14 октомври, когато църквата почита паметта на св. Петка, и започна с обръщение на протоерей Руслан Личев, архиерейски наместник на Габрово.

Той се обърна към присъстващите с посланието, че нашето място на земята е да бъдем светлина в нашите дни: „Бъдете близо един до друг в този духовен ден на Габрово, за да бъде той онзи стожер на духовността, както в миналото, така и днес. Стожер на любовта, която трябва да имаме един към друг, любовта към Бога, която да пази и закриля родния ни град.“

Председателят на Общински съвет Габрово Климент Кунев приветства гостите като начерта пред тях своеобразна линия на времето. Той започна с изложбата от икони в залата, които датират от преди 200 години, с приписката, която преди 160 години съобщава за обявяването на Габрово за град и също беше изложена, с опълченците, които добавяме в почетната книга на града и преди 142 години се бият за свободата ни.

На линията на времето бяха нанесени присъстващите в залата, които в момента работят, творят и се грижат за града ни, и г-жа Милка Пурел, която прекрасно познава и съхранява този отрязък от време. Последни в линията на времето бяха младите пианисти от школа „Весела“ и младата изпълнителка Кристина Неделчева, на които беше поверена музикалната част от вечерта. Те се изявиха с акапелно изпълнение на песента „Хубава си, моя горо“ и произведения на Шопен и Чайковски.

„Убедени сме, че времевата линия на Габрово не спира, въпреки че виждаме само тези след нас. Но те вече са начертали своята следа. Затова сме спокойни за необозримото и сме горди с тях, с таланта им, с наградите им и с българския им дух.“ – отбеляза Климент Кунев.

Заместник – кметът на община Габрово Нела Рачевиц също се обърна към присъстващите: „Доколко истински габровци сме днес, носим ли посветеността на Васил Априлов и д-р Никола Василиади, състраданието на жените от Майчина грижа, щедростта на дядо Миньо Попа, задълбочеността на д-р Петър Цончев и Илия Габровски, предприемчивостта на Иван Калпазанов, Иван х. Беров, Пенчо Семов, закачливостта и зевзеклъка на Александър Керков, визионерството на Лазар Донков, мащабите на Христо Явашев … …габровският дух е двигателят на всичко, с което се гордеем в този град, с днешна дата! Той ще продължи да вдъхновява нашите деца и млади хора, които трябва да знаят, че живеят в осем вековно селище, в люлката на светското образование, където духовността, трудолюбието, волята и съзиданието са на почит. Те трябва да помнят, че в гените им е кодирана храбростта на габровското опълчение и мощта на индустриалното чудо и културен подем, родени тук, край бреговете на Янтра. И да се гордеят с днешните успехи на Габрово, с решителността, с която той отстоява правото си да се променя и развива като съвременен, умен и зелен европейски град.“

Поздравителни адреси бяха получени от съседни на Габрово общини и Технически университет – Габрово. Повече за носителя на почетен знак г-жа Милка Пурел можете да прочетете оттук. Повече за габровските опълченци можете да прочетете оттук.

Снимки от вечерта можете да разгледата в линк към фейсбук страницата на Община Габрово – оттук.

*Източник Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Подписаха договора за младежки център в бившия Летен театър

Published

on

Кметът на община Габрово Таня Христова и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подписаха днес договора за финансиране на младежки център в бившия Летен театър, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

На церемонията в МОН образователният министър и ръководителят на програмния оператор по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ Цветана Герджикова връчиха договорите на кметовете на одобрените общини.

Финансиране получават също Монтана, Бургас и Перник.

Средствата за Габрово са в размер на 3 836 710 лв. Те се отпускат безвъзмездно от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство по процедурата „Изграждане на младежки центрове“.

Предвиден е основен ремонт на Летния театър и доставка на необходимото оборудване. Сцената ще бъде възстановена, а зелените площи – благоустроени. На отделен терен ще се изгради база за настаняване на 35 души – гостуващи младежи, групи, състави.

Идеята е в обновеното пространство да се провеждат неформални обучения на младежи между 15 и 29 години, международни инициативи за обмяна на опит, фестивали, услуги за млади хора, дейности с родители и деца.

Трябва да бъдат назначени най-малко 10 служители – управител на центъра, 5 младежки работници, 2 образователни медиатори и други. Ще бъдат създадени зони за работа в пет направления – „Младежки хъб“, „Младежко лидерство“, „Култура, екология и творчески активности“, „Спорт и физическа активност“, „Здраве и благополучие“.

Дейностите ще се реализират в партньорство с норвежкия Университетски колеж за зелено развитие и Технически университет – Габрово. Срокът за изпълнение е 3,5 години.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията проведе мащабна акция в Габровско

Published

on

За периода от 12 до 18 октомври на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово, е била проведена специализирана полицейска операция.

Целта ѝ е била противодействие на употребата и разпространението на наркотични вещества в и около училищата, противодействие на битовата престъпност, контрол на пътното движение, кражби на части от МПС, телефонни измами, проверка на лица, поставени под задължителна 14-днвена карантина, противодействие на престъпления, свързани с детска престъпност, данъци, акцизни стоки, както и изпълнението на Заповед РД-01-603/13.10.2020 г. на министъра на здравеопазването.

По време на операцията са били проверени 247 автомобила, 482 лица, 75 лица, поставени под карантина, 6 училищни дворове, 3 градски парка, проверени са 7 питейни заведения, 1 фирма, извършваща дейност по Закона за частно-охранителната дейност в два обекта.

Образувано е едно досъдебно производство по чл. 354а ал.3 т.1 от Наказателния кодекс. Съставени са 7 акта, наложени са 14 глоби по фиш, установено е 1 лице, обявено за общодържавно издирване, проведени са срещи с кметове и кметски наместници.

Съставени са 7 протокола от РЗИ-Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Заловиха двама, откраднали 350 тротоарни плочки

Published

on

Габровските полицаи уличиха два местни криминално проявени жители, откраднали около 350 тротоарни плочки.

Плочките били задигнати от неограден имот на ул. „Индустриална“ в Габрово.

В резултат от проведени оператвино-издирвателни мероприятия, служители на сектор „Криминална полиция“ установили, че извършители на деянието са двамама криминално проявени габровци.

Вещите, предмет на престъплението, са били намерени и иззети. По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица