Свържи се с нас

Новини

Докато ги има… Празник на Вонещата вода

Published

on

снимка: Тодорка Мирчева

Минавайки по Хаджицоневия мост, първото село, което се отделя вляво от пътя за местността Узана, се казваше Червен бряг, а днес е квартал на Габрово и носи името Радецки, което идва от преминаването на руския генерал Радецки по време на Руско-турската Освободителна война.

снимка: Тодорка Мирчева

От там също е минавал по балканските ридове пътят за връх Столетов (Свети Никола). Днес се гради новият обходен път за южна България. Край река Козещица е имало много ханчета, в които нощували пътниците, тръгнали за пазарите в Казанлък и Стара Загора. Затова и хората го наричали Ханищата.

снимка: Тодорка Мирчева

В някогашното село Червен бряг е открита Лековита вода. Разказите и преданията за нея са, че от далечна Тракия някой си отец Серафим имал дъщеря, която била много красива, но с болни очи. Какво ли не правил отецът, къде ли не ходил, за да възвърне зрението на едничката си рожба. Все не успявал да открие лек. Последно минал и през търновското село Кованлъка, днешното Пчелище. Но народният лечител там му казал, че не може да се справи с този проблем. Тогава отец Серафим отчаян поел пътят си към дома. Минавайки през Хаджицонев мост за Тракия, поседнали на една поляна да си отдъхнат от дългия път. Докато отмаряли конете, дъщеря му започнала да бере цветя и неусетно стигнала до изворче, чиято вода миришела на барут. Тя си наплискала очите и смъдежът, който имала и течащата гной спрели изведнъж. Опитала пак да се наплиска и почувствала истинско облекчение. Извикала от радост на баща си, че е открила „ЖИВАТА ВОДА“. Отец Серафим решил да се върнат до Габрово и да дадат на архиерейския наместник Стефан Станимиров път жълтици, за да построи на мястото на изворчето кладенец. Поп Стефан също завел неговата дъщеря Донка там, която имала неизличими пъпки. Умивайки си лицето няколко пъти – дни наред с тази вода, пъпките изчезнали.

снимка: Тодорка Мирчева

Местните хора и с волята на двамата църковни служители построили кладенец. В Деня на Света Марина през 1890 година на 17 (29) юли Чешмата, с кладенеца, били официално открити. На този ден във Вонещата вода, както я наричали местните, се правил всяка година сбор.

снимка: Тодорка Мирчева

Хората се събирали и ритуално си измивали болните очи, пиели от водата, за да лекуват болните си стомаси и бъбреци. През годините дъщерята на поп Стефан – Донка Станимирова, а по мъж Йосиф Стомонякова, се грижила за чистотата на този кладенец.

Четирима в основата на ремонта Иван Попов,Христо Лалев Митев, Борката Драголов, Евгений Спасов, Христо Тодоров и кучето Яго

През месец март тази година започна инициативата от четиримата доброволци: Христо Лалев, Иван Попов, Христо Тодоров и Иванка Паричева за опазване на завещаното от дедите ни.

Част от майсторите Борислав Драголов, Христо Лалев, Евгений Спасов- Даскала

Последваха ги с труда си Евгений Спасов – Даскала, Борислав Драголов, Пламен Николов, Панайот Минков, Александър Пешев, Петър Петров, Иван и Жана Ковачеви. За доброто дело и облагороденото място, със средства и материали, допринесоха и Александър Янев, Ангел Колев, Гани Петкова, Таня Попминкова, Тихомир Атанасо, Цоньо Гатев, Христо Лолев, Владимир Мляков, Елена Метев, Румен Ганчев, Тихомир Петков, Нели Недевска, Пламен и Иванка Иванови, Петър Андреев.

снимка: Тодорка Мирчева

В навечерието на Празника Света Марина, благодатното място от Природата, беше посетено от нашите верни приятели и пазители на околната среда туристическо дружество „Узана“, от ветераните участвали във войните на България, от читалищните родолюбци на кв.Лютаците, Недевци и Хаджицонев мост и много граждани, дошли, за да почетат лековития извор.

снимка: Тодорка Мирчева

Свещеник Цветан Спиров отслужи водосвет за празника, а както някогашната традиция Габровското архиерейско наместничество раздаде курбан за здраве.

снимка: Тодорка Мирчева

Спирането, успокояването и оставането в покой са необходимите условия за изцелението ни. Ако не умеем да спрем и да осъзнаем богатствата на Природата – разрушителното ни поведение ще продължава своя препускащ ход.

А ние имаме потребност от изцеление. През последните години много хора забравиха за щедростта на предците ни и си служат, и чакат, на средства от друго място или някой нещо да направи, а друг да му намери единствено кусурите, както казват старите хора.

снимка: Тодорка Мирчева

Хубаво е, че има и такива българи, с активна гражданска позиция, които продължават заветите на дедите ни „На ползу роду“.

снимка: Тодорка Мирчева

Остава ползващите водата и мястото за отдих да зачитат труда на всички нас, които сме мотивирани да работим за това начало с продължение.

Автор: Тодорка Мирчева,
Кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Скрининг на риска от туберколоза

Published

on

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Тя е хронично заболяване, засягащо главно дихателните органи – 90% от случаите. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи: лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др.

Туберкулозата е предотвратима и обикновено лечима болест. Въпреки това през 2022 г. тя е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след КОВИД-19 с 1,3 млн. починали лица.

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи. През 2022 г броят на заболелите в света от туберкулоза е приблизително 10,6 млн. души, от които 5,8 млн. са мъже, 3,5 млн. са жени и 1,3 млн. са деца.

На 24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото “Седмица на отворените врати“ от 18 – 22 март 2024 г.

В Габрово ще се извършват безплатни консултации от специалисти по „Пневмология и фтизиатрия“ и прегледи за туберкулоза.

Такива ще бъдат организирани в приемния кабинет в Специализирана болница за активно лечение на Белодробни болести /Парахода/ от 09.00 до 12.00 часа от  д-р Катя Маринова – Началник Фтизиатрично отделение, и в Диспансерния кабинет във втора поликлиника, на ул. „Христо Смирненски“ №35, от 09.00 – до 12.00 ч от  Д-р Антония Колева – лекар в Диспансерен кабинет и Координатор по проблема туберкулоза за област Габрово.

За целта ще се попълва анкета за скрининг на риска за туберкулоза и след оценка на риска ще се извършват прегледи и допълнителни изследвания на всички желаещи лица. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги.

Зареди още

Култура

Веселина Кожухарова представя творчеството си в Габрово

Published

on

Писателят Веселина Кожухарова ще запознае габровци с творчеството. Домакин на събитието ще бъде Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, което ще се проведе на 20 март, от 17.15 часа в читалнята „Д-р Петър Цончев“.

Акцентът ще бъде поставен върху най-новия роман „До четвърто коляно“, появил се през пролетта на 2023 година. Книгата запознава читателя с четири поколения жени, белязани от необикновени способности.

Действието се развива преди Освобождението на България и малко след това, а темите засягат човешките добродетели – прошката и обичта, но и омразата, алчността, сребролюбието, греховете.

Веселина Кожухарова е родена и живее в Горна Оряховица, пише стихове и проза. Цялата си кариера тя посвещава на музиката като вокален педагог, ръководител на хорове, вокални групи, основател на частно музикално училище.

Творчеството ѝ включва текстове и музика на песни, пиеси и мюзикъли. Има издадени пет книги: „Жених за царкинята“ (приказки за деца), „Погледни през рамо“, „Между звездите и зората“, „Въглени“ и „До четвърто коляно“.

Зареди още

Новини

„Янтра“ отстъпи при гостуването си в Радомир (видео)

Published

on

След успешната серия от победи, спряна миналата събота от „Добруджа“, Янтра допусна второ поредно поражение. Съставът на Велислав Вуцов отстъпи като гост на „Струмска слава“ в Радомир с 0:1. Както и в двубоя срещу тима от Добрич, габровският отбор започна разконцентрирано вторите 45 минути и получи гол „от съблекалните“, който в последствие не намери начин да върне.

Близо до изравняването беше Димитър Стоянов, но топката срещна напречната греда. На неравния терен в Радомир „Янтра“ не изигра добър мач, не направи нужното, за да победи и резонно отстъпи на домакините.

Константин Иванов отпадна от стартовия състав заради контузия и в центъра на защитата се завърна Цветелин Радев, който пък дълго време се възстановяваше от травма. Той си партнираше с Петър Вуцов. Димитър Стоянов излезе вместо Валентин Цветанов на левия бек, а на десния започна Божидар Томовски.

Останалите в титулярните 11 на Велислав Вуцов бяха Борис Груев на вратата, Петър Казаков, Даниел Гаджев, Тони Иванов, Айвън Ангелов, Даниел Младенов и Александър Петров.

През първата част не се случи почти нищо интересно. На тежкия терен преобладаваше битката, а домакините създадоха по-добрите ситуации. Борис Груев улови удари на Антонио Ласков и Мартин Стоилов, няколко изстрела минаха покрай вратата му. „Янтра“ се отчете със слаб шут на Тони Иванов след пряк свободен удар и една пропусната възможност от Дани Младенов в края на полувремето. Секунди след подновяването на играта за втората част съставът ни получи гол. След центриране отдясно, топката стигна до Борислав Николов и капитанът на домакините от близо преодоля Борис Груев за 1:0.

„Янтра“ опита натиск, но той беше доста хаотичен. В 66-ата минута Петър Казаков от границата на наказателното поле шутира над вратата. В 71-ата домакините като по чудо не реализираха втори гол. Евгений Илиев проби до аутлинията, като елиминира и Груев, и подаде на Стелиън Георгиев, но той не успя да нанесе удар към опразнената врата, а след това Николов беше блокиран от Радев.

Най-добрата възможност на „Янтра“ за изравнителен гол дойде в 73-ата минута. Влезлият като резерва Велислав Василев намери с добро центриране Димитър Стоянов пред вратата на домакините и бранителят нанесе удар с глава отблизо, но топката се отби в напречната греда.

В даденото от рефера 4-минутно продължение Тони Иванов се строполи в наказателното поле на домакините след съприкосновение с Мартин Костов, но реферът Любомир Вушовски прецени, че няма основание да отсъди дузпа, а заради протестите си треньорът на Янтра Велислав Вуцов получи поредния си жълт картон.

Във временното класиране „Янтра“ слезе с едно място надолу и вече е на шеста позиция. В първенството предстои пауза заради националните отбори, а следващият мач на тима е домакинство на третия в класирането – „Монтана“. Срещата е на 1-ви април.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица