Свържи се с нас

Новини

Наша група ученици разказа за Габрово в Япония

Published

on

Снимка: Гимназия „Сейджо“

Габровските ученици, участващи в обмена с гимназия „Сейджо“ в гр. Тойоаке, Япония, представиха България, Габрово и своите таланти и интереси на специална церемония в салона на училището-домакин. На нея присъстваха около 1200 ученици и учители.

Българчетата представиха Габрово, като наблегнаха на обявяването ни от ЮНЕСКО за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. Те бяха избрали тринадесет предмета, типични за страната и града ни, които са изработени от майсторите на Етъра или габровски производители. Зад всеки от предметите стоеше кратка история – за красотата на България и Габрово, българските носии, габровския шоколад, карнавала, Етъра, занаятите, Узана, река Янтра, киселото мляко, за историята на България и за самите участници и техните постижения.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

След това японските деца получиха като подарък българско знаме, розово масло, кърпичка с шевица, чан, плъстена къщичка, пестил, бижу с розетата от Плиска, кречетало, глинени писани купи, миниатюрни цървули, чай, свещ, направена от пчелен восък и бърдуче.

Групата подари на японското училище реплика на първия печат на град Габрово, а японският подарък беше покривка, багрена с традиционна японска техника.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

Приветствия прозвучаха от директора на гимназия Сейджо, Община Габрово и от самите ученици, а церемонията завърши с право хоро, на което се хванаха и българи, и японци.

Тринадесетте габровски младежи са на ученически обмен с гимназия Сейджо в град Тойоаке в Япония от 7 юни. Те живеят в японски семейства и споделят ежедневието на своите японски съученици, за които учебната година все още не е приключила.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

В програмата им са още посещение на Университета „Сейджо“, среща с кмета на града, занятия по икебана и традиционни японски занаяти, посещение в завода на Тойота, градовете Нагоя и Киото.

Това е втората група габровски ученици, която пътува за Тойоаке. Първото посещение в страната на изгряващото слънце беше през април 2018 година, а японските ученици гостуваха през лятото, няколко месеца след това. Очакваме ги отново през 2020 година.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

Неоценима помощ в организирането на обмена оказва г-жа Светла Хасегава, която свързва двата града и е в подкрепа на всички официални събития в програмата.

Повече за обмена Габрово – гимназия „Сейджо“ – Тойоаке, можете да видите във фейсбук страницата на инициативата.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

  1. ФИН

    11.07.2019 at 12:28

    Значи руснаците наистина са Христовия народ. Бързо се връщат в царството небесно.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Намериха растения марихуана под навес в къщата на 23-годишен

Published

on

23-годишен от севлиевското село Добромирка бе задържан, заради притежанието на наркотични вещества.

Във връзка с във връзка с образувано досъдебно производство, служители на полицията провели процесуално-следствени действия в имот, обитаван от 23-годишен жител на селото.

В хода на полицейските действия, под навес до фасадата на къщата били намерени и унищожени растения от рода на конопа, израснали на височина 42 и 11,5 сантиметра.

Отделената от тях листна маса била изследвана с полеви наркотест, при който била установена положителна реакция на наркотичното вещество канабис.

По случая е образувано досъдебно производство под надзора на прокуратурата в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

„Туристическа анимация“ в ПГТ „Пенчо Семов“

Published

on

ПРИЕМ
ЗА УЧЕБНА 2020/2021 ГОДИНА

Специалност: „Туристическа анимация“
Професия: Аниматор в туризма
⇒ Разширено изучаване на английски език.
⇒ Трета степен на професионална квалификация.
⇒ Професионална реализация на учениците е в сферата на туристическия бизнес – аниматор, организатор „Спортно-развлекателна дейност“, работа в бюра и агенции като организатор „Туристическо обслужване“, организатор „Екскурзии, мероприятия и информация“, завеждащ туристически бюра, екскурзии и информатор, рекламен агент и др.
⇒ Учениците придобиват необходимия опит и познания за стартиране и управление на самостоятелен бизнес.

Специфичната подготовка на специалност „Туристическа анимаация“ дава възможност на учениците да усвояват не само теоретични знания, но и практически умения за работа в други сфери на туризма и хотелиерството като организацията на кухнята, ресторанта, хотела, както и знания и умения за технологията на екскурзоводското обслужване.

Курсът на обучение включва знания и умения по следните предметни области:
• туристическа анимация
• спортна и фолклорна анимация
• сценично поведение
• народни и модерни танци
• култура и национална идентичност
• екскурзоводско обслужване
• мениджмънт в туризма
• предприемачество
• гостоприемство в туристическата индустрия
• финанси и документиране
• безопасност и долекарска помощ
• организация и функциониране на хотела.

Грамота от Националното състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“
Национално състезание „Най-добър млад аниматор“

Зареди още

Новини

Днес е Международният ден на детето, 1 юни

Published

on

Международният ден за защита правата на детето датира още от първата четвърт на XX век. През 1924 г. в Женева е приета и провъзгласена Декларация за правата на детето.

Тя прокламира, че цивилизацията е длъжна да даде на децата всичко най-добро, достъп до достиженията на материалното, духовно и социално развитие, независимо от расовата, народностна и верска принадлежност.

По инициатива на столичните лекари – д-р Стоян Ватев и д-р Димитър Киров през 1925 г. българското дружество „Червен кръст” основава „Съюз за закрила на децата в България”.

Две години по-късно (1927 г.) Сдружението обявява за Ден на детето – вторият неделен ден след Великден, Неделя на мироносците. Денят на българското дете е под покровителството на княгиня Евдокия, която е ръководител на Върховен комитет с председател софийският митрополит Стефан.

Празникът е отбелязван официално с литературно-музикални програми, с много детски изяви и игри. В инициативата се включват и духовните средища, в които се създават трапезарии, летовища и детски лагери.

През ноември 1949 г. Съветът на Международната демократична федерация на жените решава 1 юни да се отбелязва като Международен ден за защита на децата. Същата година 51 държави по света се присъединяват и започват да честват тази дата.

В България празникът става популярен след 1949 г., а от 1 юни 1950 г. започва да се чества като Международния ден на детето.

През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. На същата дата през 1959 г. е приета и нова Декларация за правата на детето, а тридесет години по-късно и Конвенция за правата на децата. ООН предлага на държавните правителства сами да преценят на кой ден да се отбелязва празника на детето.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица