Свържи се с нас

Новини

Наша група ученици разказа за Габрово в Япония

Published

on

Снимка: Гимназия „Сейджо“

Габровските ученици, участващи в обмена с гимназия „Сейджо“ в гр. Тойоаке, Япония, представиха България, Габрово и своите таланти и интереси на специална церемония в салона на училището-домакин. На нея присъстваха около 1200 ученици и учители.

Българчетата представиха Габрово, като наблегнаха на обявяването ни от ЮНЕСКО за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. Те бяха избрали тринадесет предмета, типични за страната и града ни, които са изработени от майсторите на Етъра или габровски производители. Зад всеки от предметите стоеше кратка история – за красотата на България и Габрово, българските носии, габровския шоколад, карнавала, Етъра, занаятите, Узана, река Янтра, киселото мляко, за историята на България и за самите участници и техните постижения.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

След това японските деца получиха като подарък българско знаме, розово масло, кърпичка с шевица, чан, плъстена къщичка, пестил, бижу с розетата от Плиска, кречетало, глинени писани купи, миниатюрни цървули, чай, свещ, направена от пчелен восък и бърдуче.

Групата подари на японското училище реплика на първия печат на град Габрово, а японският подарък беше покривка, багрена с традиционна японска техника.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

Приветствия прозвучаха от директора на гимназия Сейджо, Община Габрово и от самите ученици, а церемонията завърши с право хоро, на което се хванаха и българи, и японци.

Тринадесетте габровски младежи са на ученически обмен с гимназия Сейджо в град Тойоаке в Япония от 7 юни. Те живеят в японски семейства и споделят ежедневието на своите японски съученици, за които учебната година все още не е приключила.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

В програмата им са още посещение на Университета „Сейджо“, среща с кмета на града, занятия по икебана и традиционни японски занаяти, посещение в завода на Тойота, градовете Нагоя и Киото.

Това е втората група габровски ученици, която пътува за Тойоаке. Първото посещение в страната на изгряващото слънце беше през април 2018 година, а японските ученици гостуваха през лятото, няколко месеца след това. Очакваме ги отново през 2020 година.

Снимка: Гимназия „Сейджо“

Неоценима помощ в организирането на обмена оказва г-жа Светла Хасегава, която свързва двата града и е в подкрепа на всички официални събития в програмата.

Повече за обмена Габрово – гимназия „Сейджо“ – Тойоаке, можете да видите във фейсбук страницата на инициативата.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

1 Comment

1 Comment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Три спортни клуба ще ползват вече сграда на ПИЦ на Узана

Published

on

Безвъзмездно право на ползване на Сдружение „Клуб по спортно ориентиране „Узана“, Сдружение „Спортен клуб по биатлон „Узана“ и Сдружение „Спортен клуб по ски бягане „Узана 2007“ Габрово върху сграда на Посетителския информационен център (ПИЦ) в местността Узана беше учредено по време на вчерашната редовна сесия на Общински съвет – Габрово.

Сградата ще служи като постоянна база за лагери и тренировки на трите спортни клуба, посочиха от администрацията на кмета.

Представителят на Община Габрово в Общото събрание на акционерите на „Общинска банка” АД, гр. София – Митко Димитров няма да вземе участие и да присъства на редовното Общо събрание на акционерите, което ще се състои на 27 септември, стана известно още на заседанието на местния парламент.

Причината за това е, че Община Габрово притежава малък брой акции, които представляват 0.011 % от общия брой и представителят на Община Габрово не би могъл да влияе чрез гласуване на решенията на Общо събрание на акционерите. Аналогично решение беше взето и за общото събрание на акционерите на „Нова Деница“ АД.

Беше одобрена Програма за развитието и дейността на „ДКЦ І Габрово” ЕООД за периода 2021 г.-2023 г. Тя включва инвестиции в апаратура, подобряване на условията на работа на кабинети и лаборатории, повишаване на квалификацията на персонала.

Управляващото мнозинство в състава на Общински съвет – Габрово отхвърли искането за безвъзмездно право на ползване за Сдружение „Национално движение Русофили“ върху част от самостоятелен обект, представляващ офис № 37 в сградата на ул. „Р. Каролев № 2“.

Учредено бе безвъзмездно право на ползване на Регионален хоспис ЕООД върху част от имот – частна общинска собственост, с адрес ул. „Райчо Каролев“ №2 ет. 4, офис 31.

В днешния ред на общинските съветници бяха включени точки, касаещи продажбата на няколко имота – частна общинска собственост: заведение за хранене и развлечение и Приемателен пункт с. Новаковци; имот на ул. „Христо Смирненски“ №19; апартамент №19, ул. „Младост“ 10; апартамент № 48 на ул. „Свищовска“ №73; апартамент № 18, ул. „Венец“ №10.

Като извънредна точка бе внесено и гласувано съгласие за отдаване под наем на Бакърджийска работилница в РЕМО Етър. Не беше приет отчетът на дейността на фондация „Узана“ и отхвърлено гласуването на 2000 лв., с които да бъдат покрити разходите на фондацията.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

560 бали слама изгоряха в севлиевско село

Published

on

Петстотин и шейсет бали слама и постройка изгоряха при пожар, станал в севлиевското село Агатово.

Инцидентът се е случил в сряда, около 23.15 часа. По първоначални данни, пламъците възникнали в стопанска постройка, собственост на 69-годишен жител на Севлиево.

Разразилата се огнена стихия успяла да погълне балите слама, собственост на 44-годишен жител на Агатово, които били съхранявани в постройката.

На местопроизшествието бил извършен оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Действията по разследването се провеждат под надзора на Районната прокуратура в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица