Свържи се с нас

Новини

Севлиевци получиха бърз достъп до хематолог от университетски център

Личните лекари от града точно разпознават хематологичните заболявания

Published

on

снимка: Община Севлиево

Жители на Севлиево получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а за голяма част от тях тази среща се оказа важна – те получиха указания за допълнителни изследвания и проследяване.

Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Севлиево на 10 юни т.г. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Доротея Тодориева, специалист в Клиниката по хематология на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен.

Пациентите бяха записани предварително от личните им лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания.

Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Над 90% от пациентите бяха с хематологични диагнози. За тях този преглед беше важен, защото имаха запитвания относно контрола на терапията, която провеждат, а при някои дори не беше назначена такава. Личните лекари много адекватно бяха пуснали изследвания, които много ми помогнаха при диагнозата и терапията и аз много им благодаря“, обясни д-р Тодориева.

„Важно е човек да се придържа към профилактичните си прегледи, да оглежда тялото си за туморни формации, които могат да го притеснят или се откриват случайно и са неболезнени. Хората винаги могат да потърсят хематолог, ако има някакво отклонение в кръвната им картина. Най-малкото самите лаборатории посочват дали има отклонения и всеки би могъл да се ориентира. Дали е значимо отклонението, хематологът ще прецени. Но фактът, че има отклонение навежда на мисълта, че може да има някакъв проблем. При промени в кръвната картина, при наличие на лимфни възли, които сами са опипали, особено ако те са неболезнени, ако не могат да ги свържат с някакъв инфекциозен процес. Увеличен далак, неясно състояние на температура, отслабване на тегло – това са причини, при които пациентите трябва да търсят хематолог“, добави още тя.

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен, ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“. Организаторите отправят своите благодарности за съдействието към РЗИ-Габрово и Община Севлиево.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица