Свържи се с нас

Новини

Доброволци обновиха паметната плоча на паметника на Тотьо Иванов над Тодорчета

История с продължение…

Published

on

снимка: Тодорка Мирчева

Доброволен екип, посветил се на дела за съхраняване на народната памет, продължава своите довършителни дейности в местността Могилата на село Тодорчета, където е паметникът на лобното място на четника Тотьо Иванов Хаджидосев.

снимка: Тодорка Мирчева

Той е бил, както казва д-р Петър Цончев: „дясната ръка на войводата Цанко Дюстабанов“. След като е разбита четата при „Рани бунар“, Тотьо Иванов се укрива в село Тодорчета, в някогашната Топлешка община. Тук той бива предаден. Води битка срещу турците, но силите са неравностойни. Убиват го и обезглавяват през ранното утро на 28 май 1876 година.

снимка: Тодорка Мирчева

Доброволният екип, в състав Христо Лалев Митев, Владимир и Катя Ангелови, Пресиян и Цветелина Василеви, Тихомир Ненков, Анатолий Дошков Цаков, изнесе техника за работа и мемориалната плоча по стръмната пътека.

снимка: Тодорка Мирчева

Пресиян и Тихомир направиха неусетно изкачването към паметника, благодарение на ефирното си чувство за хумор, наследено от техния дядо. Мраморната плоча беше приготвена и надписана приживе от художника Стефан Драголов, изселник от този район. За съжаление, той не е сред нас, за да види реализирано неговото желание от хората, посветили се като него на „ползу роду“.

снимка: Тодорка Мирчева

Надписът се наложи да бъде възстановен, тъй като и тук зла ръка му беше посегнала и унищожила.

снимка: Тодорка Мирчева

До момента е почистена и безпогрешно трасирана пътеката до паметника, изграден от речни камъни. Там сред днешната букова и иглолистна гора, където някога не я е имало, а са били нивите, овощните градини, плевните, даямите на тодоренци, следвайки цветовете в бяло и синьо по дърветата ще се озовете до Могилата, където може да почетете паметта на героя от Априлското въстание.

снимка: Тодорка Мирчева

Предстои групата да изгради мост от кладенчето през река Борущица. Той ще направи връзката от пътя към пътеката, водеща до паметника. Ще поставят и снимка на войводата на монумента.

снимка: Тодорка Мирчева

Усещането за добре свършена работа дава лекота. Както сподели на слизане от гората Христо Митев, сякаш някакъв товар е паднал от плещите му. А той, товарът, всъщност е отговорността към делото на предците ни.

снимка: Тодорка Мирчева

Христо, със силната му гражданска и синовна позиция, си е поставил още задачи – заедно с хората, които са солидарни в реализирането на идеите му.

снимка: Тодорка Мирчева

Един екип от бивши служители от системата на Министерството на вътрешните работи, представители на автомобилния бранш, монтажници и Анатолий, който е някогашен майстор на спорта по вдигане на тежести към Дружество за физкултура и спорт „Левски Спартак“, за пореден път показаха желание, добра организация и отдаденост на каузата да съхранят историята на България.

Автор: Тодорка Мирчева.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

  1. А башбакан Борисоглу ще посети официално вр.Шипка, чак когато султан Мердоган му приеме поканата. Затова досега никой не го е виждал на Шипка!

  2. Ще ви плашим с Ердоган от сарая на Доган.

    Чок гюзел ебет товарищ Сокол, ммм.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Енергийни мерки в залата за хандбал в СК „Христо Ботев“

Published

on

Проектът на Община Габрово за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в залите за хандбал и тежка атлетика в спортен комплекс „Христо Ботев“ получи одобрението на Министерството на младежта и спорта (ММС). Новината за медиите съобщи Миглена Въгленова, гл експерт „Публичност и визуализация“ в администрацията на кмета.

Субсидията е в размер на 235 284,20 лв. Средствата се отпускат безвъзмездно по Наредба № 4 на ММС за изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост.

Предстои спортното министерство да проведе процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. Предвиден е ремонт на 3-етажната част от сградата чрез подмяна на дограмата и полагане на топлоизолация по фасадите.

Ще бъдат ремонтирани електрическите, осветителните, отоплителните инсталации, ВиК и вентилационните уредби. Съблекалните и санитарните възли ще бъдат обновени. През 2019 г. сградата беше присъединена към газоразпределителната мрежа, с което се осигури отоплението в залата за тенис.

Сега ще бъде инсталиран нов топлоизточник чрез преустройство на локалното котелно за захранване на природен газ. Към технологичното оборудване ще има мълниезащитна и заземителна инсталация.

Ще бъде обособена и конферентна зала. Спортният комплекс се ползва от над 400 картотекирани състезатели, като залата за вдигане на тежести обслужва всички лицензирани спортни клубове в Габрово, а залата за хандбал служи за подготовка и официални срещи от „А“ РХГ в периодите, в които зала „Орловец“ домакинства различни спортни прояви.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция

Published

on

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия. Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Поезия в парк „Черничките“

Published

on

На християнския празник Петровден младите и амбициозни младежи от Интеракт клуб Севлиево откриха поетичен кът на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към Народно читалище „Развитие-1870“ в парк „Черничките“.

Идеята на младежите беше приета присърце от община Севлиево, Ротари клуб Севлиево и разбира се, от членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” и Народно читалище „Развитие-1870”.

Сумата, събрана за каузата на Интеракт клуб Севлиево е прецедент – 1 200лева. Парите са набавени на традиционния мартенски базар, организиран от членовете на Интеракт. А това е доказателство, че гражданите на Севлиево имат много добро отношение към поезията. На откриването на поетичния кът Президентът на Интеракт клуб – Калоян Тодоров дефинира накратко поезията – „Когато животът стане монотонен и разпилян, в него се намесва поезията, за да го подреди.

Поезията е всичко онова, което чувстваме и не можем да обясним, защото поезията може да говори вместо нас. Тя изказва скритите ни чувства.” А водещият Борислав Маринов даде думата на председателя на литературен кабинет „Пеньо Пенев”- Димитър Васин, защото той най-красноречиво може да говори за поезията -„Поезията е жажда. Няма нищо по-хубаво от това, че идеята на членовете на Интеракт клуб Севлиево е намерила толкова хубава форма.

Такава алея на поезията няма. Нека няма в сърцата ви и лоша дума. Ако мога да ви пожелая нещо, то е да вървите само напред и нагоре. Много хубави думи да чувате занапред – обич, обич и пак обич! Ние от Литературния кабинет няма да ви забравим! Подали сме ръка на пишещите – заповядайте при нас! Дарихте ни с много обич!”

Президентът на Ротари клуб Севлиево за следващата ротарианска година – Марияна Петрова също адмирира идеята на Интеракт клуб – Севлиево – „Развълнувана съм. Много е вдъхновяваща идеята, която осъществиха нашите приятели от Интеракт клуб Севлиево.

Уникална инициатива, която показва, че младите хора са дълбоко вдъхновени от изкуството и успяват да докоснат поетите. Гордост е да видим чувствата на поетите върху поставените постери. Поздравявам ви сърдечно.”

А секретарят на Народно читалище „Развитие-1870” – Нели Тотева – Георгиева поздрави гостите и прочете благодарствен адрес – „Скъпи приятели, от името на Народно читалище „Развитие-1870” и от Литературен кабинет „Пеньо Пенев” ви благодарим за реализирането на идеята, с която популяризирахте литературните творби на членовете на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” в парк „Черничките”.

„Пожелаваме любовта към изкуството във всички негови форми да присъства в живота Ви, защото както казва Хелвеций – „Задачата на изкуството е да вълнува сърцата.” Бъдете благословени!”, Нели Тотева – Георгиева – секретар на Народно читалище „Развитие-1870“.

Всички гости на събитието си тръгнаха с обич и вдъхновение от вечерта, в която бяха „посадени” в парк „Черничките” думите, които извират от най-дълбокото на душите на севлиевските и утвърдени поети…

*Снимки: Минчо Тодоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица