Свържи се с нас

Новини

Доброволци обновиха паметната плоча на паметника на Тотьо Иванов над Тодорчета

История с продължение…

Published

on

снимка: Тодорка Мирчева

Доброволен екип, посветил се на дела за съхраняване на народната памет, продължава своите довършителни дейности в местността Могилата на село Тодорчета, където е паметникът на лобното място на четника Тотьо Иванов Хаджидосев.

снимка: Тодорка Мирчева

Той е бил, както казва д-р Петър Цончев: „дясната ръка на войводата Цанко Дюстабанов“. След като е разбита четата при „Рани бунар“, Тотьо Иванов се укрива в село Тодорчета, в някогашната Топлешка община. Тук той бива предаден. Води битка срещу турците, но силите са неравностойни. Убиват го и обезглавяват през ранното утро на 28 май 1876 година.

снимка: Тодорка Мирчева

Доброволният екип, в състав Христо Лалев Митев, Владимир и Катя Ангелови, Пресиян и Цветелина Василеви, Тихомир Ненков, Анатолий Дошков Цаков, изнесе техника за работа и мемориалната плоча по стръмната пътека.

снимка: Тодорка Мирчева

Пресиян и Тихомир направиха неусетно изкачването към паметника, благодарение на ефирното си чувство за хумор, наследено от техния дядо. Мраморната плоча беше приготвена и надписана приживе от художника Стефан Драголов, изселник от този район. За съжаление, той не е сред нас, за да види реализирано неговото желание от хората, посветили се като него на „ползу роду“.

снимка: Тодорка Мирчева

Надписът се наложи да бъде възстановен, тъй като и тук зла ръка му беше посегнала и унищожила.

снимка: Тодорка Мирчева

До момента е почистена и безпогрешно трасирана пътеката до паметника, изграден от речни камъни. Там сред днешната букова и иглолистна гора, където някога не я е имало, а са били нивите, овощните градини, плевните, даямите на тодоренци, следвайки цветовете в бяло и синьо по дърветата ще се озовете до Могилата, където може да почетете паметта на героя от Априлското въстание.

снимка: Тодорка Мирчева

Предстои групата да изгради мост от кладенчето през река Борущица. Той ще направи връзката от пътя към пътеката, водеща до паметника. Ще поставят и снимка на войводата на монумента.

снимка: Тодорка Мирчева

Усещането за добре свършена работа дава лекота. Както сподели на слизане от гората Христо Митев, сякаш някакъв товар е паднал от плещите му. А той, товарът, всъщност е отговорността към делото на предците ни.

снимка: Тодорка Мирчева

Христо, със силната му гражданска и синовна позиция, си е поставил още задачи – заедно с хората, които са солидарни в реализирането на идеите му.

снимка: Тодорка Мирчева

Един екип от бивши служители от системата на Министерството на вътрешните работи, представители на автомобилния бранш, монтажници и Анатолий, който е някогашен майстор на спорта по вдигане на тежести към Дружество за физкултура и спорт „Левски Спартак“, за пореден път показаха желание, добра организация и отдаденост на каузата да съхранят историята на България.

Автор: Тодорка Мирчева.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

2 коментара

2 Comments

  1. А башбакан Борисоглу ще посети официално вр.Шипка, чак когато султан Мердоган му приеме поканата. Затова досега никой не го е виждал на Шипка!

  2. Ще ви плашим с Ердоган от сарая на Доган.

    Чок гюзел ебет товарищ Сокол, ммм.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Двама се пробваха с фалшиви дипломи за основно пред КАТ

Published

on

Двама „тарикати“, без завършено основно образование, се пробваха да си извадят шофьорски книжки. За щастие обаче опитът им се оказа несполучлив, тъй като органите на реда ги изобличиха.

След извършена проверка, вчера (25 февруари) служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР – Габрово установили две лица – мъж на 20 години от Дряново и 30-годишен гражданин на Трявна, за които имало обосновано предположение, че са използвали неистински официални документи.

Те представили „Удостоверение за завършено основно образование“ пред служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Габрово, с цел да им бъде издадено и да получат Свидетелство за управление на МПС.

Заведени са две преписки за документиране на престъпление по чл. 313 от Наказателния кодекс, по които работата продължава.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Хванаха над кило и половина марихуана в Габровско

Published

on

Над килограм и половина марихуана и известно количество метамфетамин иззе полицията, осъществила акция вчера, 25 февруари, на територията, обслужвана от Областната дирекция на МВР – Габрово.

Специализираната полицейска операция е била проведена с участието на служители от икономическа, криминална и охранителна полиция, както и служители от Дирекция „Жандармерия“.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Целта на полицейските действия е била противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред, както и осъществяване на превантивна дейност.

В хода на реализираната акция са били извършени проверки на 7 уязвими места, 175 души, 107 автомобила, 12 казина и питейни заведения, и 28 адреса. В резултат на полицейските действия са били извършени процесуално-следствени действия, при които са намерени и иззети над 1,5 килограма „марихуана“ и известно количество метамфетамин.

снимка: Пресцентър МВР, Архив

Образувани са пет досъдебни производства по линия „наркотици“. Заведени са и две преписки за документиране на престъпления по чл. 313 от Наказателния кодекс, по отношение на лица, за които има обосновано предположение, че са използвали неистински официални документи.

В хода на операцията са били съставени 18 акта за установяване на административно нарушение – 5 АУАН по ЗДвП, 6 по Закона за гражданската регистрация и 7 АУАН по Закона за българските лични документи. Наложените глоби с фиш са 21.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Урок по родолюбие за 3 март в Севлиево

Published

on

Точно в 9.00 часа в Хаджистояновото училище започват събитията, посветени на Националния празник на Република България.

Севлиевци ще имат възможност да присъстват на урок по родолюбие, на тема „Нека таз свобода да ни бъде дар!“ и да се възползват от Ден на отворените врати в Историческия музей, за да разгледат постоянните и специални експозиции.

В 10.00 часа ще започне поклонението пред паметника на Свободата, където ще бъдат положени венци и цветя.

„Заповядайте заедно да отбележим един от най-паметните дни в българската история!“, призовават от Община Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица