Свържи се с нас

Новини

Азбучник на българския хаос: АБОРДАЖ

Published

on

Колаж на Actualno.com

Някога са наричали България „Швейцария на Балканите”. Днес точното определение би било „България – Сомалия на Балканите”. И не толкова заради класацията на „Репортери без граници” за липса на свобода на словото, според която споменатите държави са във втората половина от измерените 180. Днешната тема е съвсем друга: „абордаж” – завземане на морски съд или друго чуждо тяло с цел ограбване.

Сомалия и България са две пиратски държави. Разликата е, че бедните сомалийци ограбват чуждестранни плавателни съдове, а у нас мафиотската олигархична върхушка ограбва собствените си граждани. Понякога дотолкова се самозабравя, че започва да действа съвсем като сомалийските пирати, но за това по-нататък.

Днес, през 2019 година, без всякакво преувеличение можем да си представим управлението на нашата държава като управление на пиратска галера. Българският хаос от последните десетилетия започна с предизвикване на голямата банкова криза и безмилостно ограбване на спестяванията на гражданите чрез изкуствено фалиране на банките. Със заграбените пари на абордаж беше превзета народната собственост, построена и развита по времето на социализма: селското стопанство, индустрията, туризма, услугите, здравеопазването.

В годините на така наречения „демократичен преход” управлението на пиратската галера се сменяше от все по-безпощадни, изобретателни и безскрупулни пирати. Ненадмината по своя раблезиански апетит е шайката на Вожда от последните години, а нейното знаме е добре познато на всеки български гражданин. За да е по-весело и абсурдно, на мястото на зловещите череп и кости ведро се развяват добродушните лица на Тримата шишковци.

Шайката първо взе на абордаж бизнеса на другите, по-малки пирати, на своите довчерашни партньори. По-голямата част от тях си отидоха скоропостижно и при съмнителни обстоятелства. Този процес впрочем продължава и в момента, достатъчно е да видим имената на напоследък арестуваните бизнесмени, както и техните връзки в миналото с пиратските главатари в момента.

После шайката директно взе на абордаж държавата – министерския съвет, парламента, малките и разпокъсани партии, последваха правосъдната система, медиите. Галерата се превърна във флотилия. Знамето на Тримата шишковци отдавна не звучи нито весело, нито абсурдно. Защото, както вече стана дума в предната публикация, абсурдът днес е нормалност. Абордажът продължава да бъде все по-голяма част от българския хаос. Основна мишена в момента са милиардите от европейските фондове, както и остатъците от всички печеливши бизнеси, най-вече във военната промишленост, енергийния и транспортния сектор.

Пред смаяните ни погледи пиратската армия ограби милиарди в КТБ, в момента се опитва да погълне две печеливши фирми като „Дунарит” и „Емко”. Абордажите куки висят от стените на злочестите предприятия, в употреба влизат и различни способи за премахване на техните собственици, включително и отровата „Скрипал”.

Но, както стана дума в началото, нашите пирати надминаха себе си. Пред очите на целокупния народ, пред очите на целия свят те се опитаха да заграбят либийски танкер в Бургаския залив. Е, не е ли България – Сомалия на Балканите? Последствията от тази пиратска война и непрекъснатия абордаж са тоталното обедняване на българите, източване на богатствата в чужбина от страна на малцина свръх богати пирати, бягство на чуждите инвеститори, масова емиграция на младите, обезлюдяване на страната. И като цяло – до няколко десетилетия последният ще дръпне шалтера.

Навярно вече си задавете въпроса как можем да се справим с подобна заплаха? Начинът е само един – по пиратски.

Автор: Калин Илиев

„Азбучник на българския хаос” представлява поредица от коментари, чиито наименования следват последователността на буквите в българската азбука. Подобен подход има амбицията да очертае максимално широк кръг от теми, като открие техните връзки между буквите, думите и словото през хаоса на Прехода.

Източник: Actualno.com.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ДГ „Явор“ отбеляза Деня на Земята с „Азбука на щастието“

Published

on

„Азбука на щастието“ бе мотото на инициативата , с която ДГ „Явор“ отпразнува Деня на Земята.

В парка „Колю Василев – Обов“ усмихнати деца и родители се срещнаха, за да си спомнят как се случват приятелствата.

Бяха организирани няколко къта със занимания по интереси „Йога“, „забавно рисуване с пръсти“, „Ритъм и ударни инструменти“, „Весела паяжина“.

Рисунки върху асфалтовите алеи украсиха Деня на всички. Естествено, децата получиха подаръци от учителите – балони и специална книжка, посветена на празника.

Дейностите бяха част от проект на МОН, посветен на благополучието на децата.

Зареди още

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица