Новини, Общество|24.04.2019 12:08

Гордеем се, че сме габровци!

снимка: СУ „Отец Паисий“ – Габрово

Така възкликнаха учениците от осми и девети клас на СУ „Отец Паисий“ – Габрово, когато разгледаха изложбата „Дързостта да бъдеш първи: Министрите от област Габрово от 5 юли 1879 г- до днес“. Изложбата е организирана по инициатива на областния управител и подготвена от Държавен архив – Габрово.

С огромен интерес гимназистите се запознаха с живота и делото на представените държавни мъже – министри, родени на територията на Габровска област.

Акцентът е поставен върху министрите от първото до шестдесет и първото (5 юли 1879 – 2 септ. 1944 г.) правителство.

Хронологично започва с двамата министър-председатели от областта: Тодор Бурмов – първият назначен министър-председател на България, роден в с. Нова махала, днес квартал на Габрово и роденият в Дряново – Никола Мушанов, оглавявал Министерски съвет в три правителства.

Учениците допълниха своите познания по история с факта, че за 73 години, в 34 правителства от областта има 12 управляващи различни министерства, в това число и към настоящия момент.

Изключителен интерес у учениците предизвика „Книга за българските държавни символи“, подготвена и изрисувана от деца от габровска детска градина. В нея видяха символите на старите български владетели, знамето, химна и герба на България.

Докосвайки се до дейността на видните габровски мъже – министри, учениците заявиха, че за тях е чест и гордост да бъдат следовници на личности от техния родей край, с безспорен исторически принос.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар