Свържи се с нас

Новини

Държавният план – прием за учебната 2019/2020 година беше подкрепен

снимка: Областна администрация – Габрово

Предложението за Държавния план – прием за учебната 2019/2020 година беше подкрепено от членовете на Постоянната комисия по заетост, информираха от Областна администрация – Габрово.

867 седмокласници от областта завършват през настоящата година в училищата. Предложението за Държавния план-прием за учебната 2019/2020 е 42 паралелки, а съотношението в дялове на професионално образование към профилирано е 60% към 40 %.

Заседанието председателства заместник – областният управител Мария Пенева, а началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов представи пред членовете на комисията планирания прием на ученици в областта и новите паралелки.

И през настоящата година се предлагат за одобрение няколко нови професии. Това са: „Офис мениджър“ в Националната Априловска гимназия, „Системен програмист“ в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, новото в ПТГ „Никола Василиади“ е „Мехатроника“ – дуална форма на обучение.

За ПГТ „Пенчо Семов“ се предлага една защитена нова професия „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“. „Машинен техник“ е дуалната паралелка за ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново. В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево две дуални паралелки има и в ПГ „Марин Попов“ „Техник – технолог в дървообработването“, и „Спедитор – логистик“. За Община Трявна се запазва профила в училищата с хуманитарни и природни науки.

снимка: Областна администрация – Габрово

„За да бъдат запълнени всички паралелки не достигат 100 деца – какво може да се направи?“ – попита риторично началникът на РУО – Габрово и допълни, че това зависи най-вече от кампанията, която ще направят училищата.

Другата възможност, която би могла да се използва като представяне на професиите и даване най-добра възможност на децата за избор са дейностите по интереси, включени в Наредбата за приобщаващо образование.

Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов бе категоричен, че областта ни има привилегията да е запазила професии и специалности, които са търсени, както и че ограничаването на професии може да доведе до отлив на ученици към други региони.

Обучението в професионалните гимназии на територията на областта ни е разпределено в 88 професионални паралелки в 15 професионални направления. Най-голям е делът на паралелките в направленията „Машиностроене“, „Металообработване и металургия“, „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“, „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

След обсъждане предложението на РУО – Габрово за Държавния план – прием за учебната 2019/2020 година беше подкрепено от членовете на Постоянната комисия по заетост.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Протест в Трявна против управлението в държавата

Снощи, 22 януари, на площад „Капитан Дядо Никола“ в Трявна се състоя мирен граждански протест, насочен срещу управлението на държавата, водната криза, мръсния въздух и ситуацията с боклука.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Протестиращите граждани издигнаха плакати, с призив премиерът на Република България Бойко Борисов да освободи поста и да направи път на по-способни от него. С три отделни лозунга, недоволните от управлението на държавата в Трявна, изписаха на централния площад: „Уважаеми г-н Борисов време е да си вървите, направете път на по-способни от вас“.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Простиращите в Славейковия град носеха и плакати с екологична насоченост: „България не е сметище, 700 000 тона внесени боклуци от 2014 до 2019 г.“, „500 000 граждани на воден режим, над 50% загуби по водопреносната мрежа. 15 000 души умират годишно в България от болести в следствие на замърсен въздух“

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

След протестната акция на площад „Капитан Дядо Никола“ недоволните от управлението на държавата се насочиха към старата част на Трявна, където на емблематичния символ на града – Кивгирения мост, подредиха посланията си.

снимка: Фейсбук група „Трѣвна“

Протестът премина мирно и бе охраняван от значителен брой полицейски сили, осигурили безопасността на участниците в мероприятието, охраната на обществения ред при провеждането му и предотвратяване извършването на престъпления от общ характер.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Счупиха ченето на габровец при побой

40-годишен габровец пострада тежко и се озова в местната болница със счупена челюст, след като бе жестоко пребит в областния град. Инцидентът се е случил в неделя вечерта.

Пострадалият успял да подаден сигнал в полицията за случилото се едва в сряда. Той заявил, че на 19 януари му е бил нанесен побой, в резултат на което получил фрактурата.

След проведените незабавни издирвателни мероприятия извършителят на нападението бил установен и задържан в полицията за срок до 24 часа по реда на Закона за МВР.

Това бил 31-годишен мъж от Габрово, срещу когото вече е образувано досъдебно производство за нанесена средна телесна повреда.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Поискаха яз. „Александър Стамболийски“ да стане питеен

Разположеният на границата между областите Габрово и Велико Търново, намиращ се на територията на община Севлиево, язовир „Александър Стамболийски“ да промени статута си в такъв за питейно – битови нужди, поиска официално управителят на „ВиК Йовковци“ – Велико Търново инж. Димитър Владов.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Новината съобщи самият той на сайта на великотърновския печатен ежедневник вестник „Борба“.

Предложението инж. Владов е входирал до Регионалната асоциация по ВиК. Водоемът е два пъти по-голям от основния питеен за област Велико Търново – „Йовковци“. Към него трябва да бъде изградена пречиствателна станция, а водата ще стига по гравитачен път в четирите общини – Свищов, Павликени, Сухиндол и Севлиево.

„Може да се копира системата за пречистване и разположението й като при „Йовковци“. С двата язовира Великотърновска област ще е единствената в страната, която ще разполага с чиста, евтина вода, без да са нужни разходи за изпомпването й от два водоема”, коментира инж. Владов.

Архив, Copyright © GabrovoNews.bg

Така ще бъде решен и огромният проблем с питейната вода на Свищов, както и този в Севлиево, особено през летните месец, когато местните са подложени на режим на водата.

„Жителите и гостите на Свищов де факто пият от Дунава без пречистване от подземни кладенци и страдат от това. Ако язовир „Александър Стамболийски“ стане питеен, този проблем ще се разреши“, категоричен е Владов пред великотърновското областно издание и допълва, че от активността на кметовете по места също зависи регионът да получи такава важна инвестиция.

Цялата статия, на автора й Стилиян Найденов по темата, можете да прочетете оттук.

Източник: вестник „Борба“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица