Новини, Общество|21.02.2019 17:24

Държавният план – прием за учебната 2019/2020 година беше подкрепен

снимка: Областна администрация – Габрово

Предложението за Държавния план – прием за учебната 2019/2020 година беше подкрепено от членовете на Постоянната комисия по заетост, информираха от Областна администрация – Габрово.

867 седмокласници от областта завършват през настоящата година в училищата. Предложението за Държавния план-прием за учебната 2019/2020 е 42 паралелки, а съотношението в дялове на професионално образование към профилирано е 60% към 40 %.

Заседанието председателства заместник – областният управител Мария Пенева, а началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов представи пред членовете на комисията планирания прием на ученици в областта и новите паралелки.

И през настоящата година се предлагат за одобрение няколко нови професии. Това са: „Офис мениджър“ в Националната Априловска гимназия, „Системен програмист“ в ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, новото в ПТГ „Никола Василиади“ е „Мехатроника“ – дуална форма на обучение.

За ПГТ „Пенчо Семов“ се предлага една защитена нова професия „Оператор в хранително – вкусовата промишленост“. „Машинен техник“ е дуалната паралелка за ПГИ „Рачо Стоянов“ в Дряново. В ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров“ в Севлиево две дуални паралелки има и в ПГ „Марин Попов“ „Техник – технолог в дървообработването“, и „Спедитор – логистик“. За Община Трявна се запазва профила в училищата с хуманитарни и природни науки.

снимка: Областна администрация – Габрово

„За да бъдат запълнени всички паралелки не достигат 100 деца – какво може да се направи?“ – попита риторично началникът на РУО – Габрово и допълни, че това зависи най-вече от кампанията, която ще направят училищата.

Другата възможност, която би могла да се използва като представяне на професиите и даване най-добра възможност на децата за избор са дейностите по интереси, включени в Наредбата за приобщаващо образование.

Началникът на РУО – Габрово Георги Маринов бе категоричен, че областта ни има привилегията да е запазила професии и специалности, които са търсени, както и че ограничаването на професии може да доведе до отлив на ученици към други региони.

Обучението в професионалните гимназии на територията на областта ни е разпределено в 88 професионални паралелки в 15 професионални направления. Най-голям е делът на паралелките в направленията „Машиностроене“, „Металообработване и металургия“, „Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника“, „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.

След обсъждане предложението на РУО – Габрово за Държавния план – прием за учебната 2019/2020 година беше подкрепено от членовете на Постоянната комисия по заетост.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар