Свържи се с нас

Любопитно

30 ученика от област Габрово сред най – успелите деца на България

Published

on

30 ученика от област Габрово бяха номинирани за заключителния етап на „Награди за успелите деца на България” от фондация „Димитър Бербатов”. Те ще имат удоволствието да получат наградите си лично от талантливия футболист на церемония тази вечер в София. Място сред успелите деца са намерили 15 ученика от Габрово, от Севлиево – пет, от Дряново – седем, а от Трявна трима. Учениците са номинирани в три категории „Наука“, „Изкуства“, „Спорт“, има награда и за социален проект, участниците са разделени в три възрастови групи от 1 до 12 клас.

Проектът, който е по идея на самия Бербатов, стартира през 2008 г. и това е неговото трето издание. Целта му е да създаде сред децата нагласа на уважение към успеха, дължащ се на талант и усилия; да стимулира развитието им в различни области; да ги мотивира да търсят изява; да намали агресията и насилието сред децата, чрез пренасочване на енергията им в градивна посока.

Няколко хиляди ученици кандидатстваха с успехите си през изминалата 2010 г., като от тях специална комисия подбра около 600. Всички те са поканени на 30 май от 18 ч. в зала „България” в София, където ще получат грамотите си от Димитър Бербатов, както и ще бъдат включени в специално издадена книга „Успелите деца на България”.

Номинираните са в три области – наука, изкуство и спорт, като общо десет от тях ще получат стипендии и ще бъдат стимулирани в развитието си.

Избраниците на комисията т.г. са:

От Габрово -Георги Георгиев, Георги Атанасов, Георги Георгиев, Георги Христов, Денислав Шишев, Димитър Цонков, Ива Хинкова, Максим Славоев, Мартин Понев, Николай Ганчев, Петър Чернокожев, Пламен Михайлов, Ралица Йончева, Християн Христов, Юлия Стефанова

От Севлиево- Анастасия Карапанчева, Илиян Гълъбов, Мирослав Христов, Моника Христова, Павла Минкова,

От Дряново -Мария Димитрова, Дарена Димитрова, Кристиян Бебов, Моника Ламбева, Надежда Иванова, Рая Аламурова, Тервел Вълков

От Трявна – Велина Павлова, Марина Русева, Наталия Бачийска,

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Любопитно

Туристическият сайт на Габрово с нов дизайн

Published

on

Туристическият сайт на община Габрово е с нова визия и вече е активен, информираха от администрацията на кмета.

Той представя забележителностите в града ни, заведенията за хранене и местата за настаняване, а също така и любопитни места за откривателите – чешмите в града, веломагазините, зоните със свободен интернет и други.

Сайтът се обновява постоянно, а в момента се работи активно по напълването му с информация.

Той дава идеи и как да прекарат времето си габровци и гости на града – за театралните постановки, концерти, изложби, филми, фестивали и всички останали интересни неща, които си струва да се видят.

Дава и полезна информация относно синята зона и нейните правила, контакти с болници и зъболекари, времето и други.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Братя Влади и Ники Априлови посетиха НМО – Габрово

Published

on

Водещият на легендарното телевизионно предаване за деца „Като лъвовете“ Николай Априлов и сценаристът на „Х фактор“ и „Пълна лудница“ Влади Априлов бяха гости днес, 21 септември, на Националния музей на образованието в Габрово.

Двамата братя са от възрожденския габровски род Априлови. Те бяха посрещнати от директора Любка Тинчева, която им показа Музея. Техният прапрадядо Коста Пенчев Априлов е правнук на х. Кръстю Априлов, построил през 1762 г. известната Априлова чешма (пред Страноприемницата).

Коста Априлов е почетен гражданин на Габрово и Плевен. Двамата братя ще бъдат главни герои в предаването за генеалогия „Джинс“ по националната телевизия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Рекорден брой участници в „Мама е добър „шофьор“ 2

Published

on

Рекорден брой участници събра второто издание на нестандартната и весела надпревара „Мама е добър „шофьор“, която се проведе в Градинката с мечето в Габрово. На стартовата линия застанаха общо 30 екипажа, съобщи Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация“ в Община Габрово.

Сред тях освен традиционната комбинация – майка с дете в количка, се включиха още трима бащи, един дядо и три баби със своите внучета.

Ентусиастите преминаха по маркирано трасе, демонстрирайки умения за спринтиране между конуси, правилно разделно изхвърляне на отпадъци, смяна на памперс и повиване на бебе в парка.

Участниците показаха отлична физическа форма, техничност, бързина и прецизно изпълнение на регламента.

Сред най-атрактивните отбори бяха майки с двойни колички, раница на гърба, с дете в ръце и пате-проходилка, участници с мини МПС, пешеходни състезатели в стил „ръка за ръка“.

Видяхме нови стилове на придвижване в градски условия – умерен спринт, крос-ръченица, балетна стъпка, скорост на две гуми и в галоп с ускорение.

Финалист в надпреварата стана Силвия Петрова, която, въпреки че управляваше количка с близнаците Емил и Станислав на 1 г. и 7 м., постигна най-добро време от 00:53 секунди.

На второ място с резултат от 00:58 секунди се нареди Микаела Кулева с 8-месечната Деа, а третото място зае Златина Дафинова с Велизара на 4 месеца, която преодоля препятствията за 00:59 секунди.

Първенците бяха наградени от партньорите на инициативата фирма „Аванс“ ООД и козметична линия „Бебо“, ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, Държавен куклен театър – Габрово и Общинско предприятие „Регионално депо за неопасни отпадъци“.

Бяха връчени специални отличия за най-малък участник, за най-атрактивно представяне и за правилно разделно изхвърляне на отпадъци. Таткото Александър Маджуров зарадва всички състезатели с вкусни курабийки с късметче.

Кметът Таня Христова също наблюдава надпреварата и приветства присъстващите. В унисон с голямата екоцел за опазване на околната среда от вредните емисии на автомобилите, но и от безразборното изхвърляне на отпадъци, бе краткият етюд, изпълнен по време на играта.

Събитието „Мама е добър „шофьор“ е част от инициативите на Община Габрово за Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 до 22 септември.

Община Габрово поздравява всички участници, деца и родители за емоцията и запомнящото се присъствие!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица