Свържи се с нас

Общество

Напусна ни професор Никола Данчев

Published

on

Днес, 8.05.2017 г. ни напусна завинаги Почетният гражданин на Габрово, преподавателят, народопсихологът, общественикът, истинският приятел и социалист – ЧОВЕКЪТ Проф. д-р Никола Йорданов Данчев.

Проф. Никола Данчев е роден на 12 август 1941 г. в Сливен, но от 50 години живее в Габрово.

Завършил е Софийския университет, специалност философия.

Преподава диференциална психология и народопсихология.

Никола Данчев е философ по образование, специализирал социална психология и народопсихология.

Автор е на много книги по проблеми на  националната ни психика и националния ни характер.

Създател е на обучението по народопсихологията във Велико Търновския Университет „Св. св. Кирил и Методий“, където  завършва преподавателската си дейност. Обучил е много студенти,  дипломанти, докторанти.

Дългогодишен общински съветник е.

С решение № 108 от 28 април 2016 г. Общински съвет – Габрово го  удостои със званието „почетен гражданин на град Габрово“, заради дейността си, с която изследва и прославя Габрово през годините. Приносът му към образователното и културното дело в България, както и 75-годишният му юбилей бяха сред основанията за присъждането на званието.

Сътвореното от него ще остане вечно в паметта на поколенията.

Поклон пред светлата му памет!

Новинарският портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ изказва най-искрените си съболезнования на близките!

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Силвия Кръстева честити юбилея на „SOS Детски селища България“

Published

on

Тази година „SOS Детски селища България“ празнува юбилей. На 2 август 2020 година организацията навърши 30 години.

Със специално видеообръщение кметът на община Трявна Силвия Кръстева поздрави организацията за социално развитие, която гарантира правото на всяко дете да има семейство и да расте в среда на любов, уважение и сигурност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Първа копка на военно исторически парк „Кръстец“

Published

on

Символична първа копка по изграждането на военно исторически парк в района на Кръстец бе направена вчера, 28 юли. Началото поставиха кметът на Трявна Силвия Кръстева и директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната Иво Антонов.

Присъства и Валентин Николов – представител на сдружение „Съюз на военноинвалидните кооперации в България“. Целта на проекта е изграждане на военно исторически парк „Кръстец“ за отдаване почит на загиналите руски войни и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г. за Освобождението на България и повишаване на патриотичното възпитание за съхраняване, запознаване и популяризиране сред младите хора, традиционните български духовни и културни ценности и славната ни история.

Проектът предвижда в района на вр. Кръстец до Трявна, където някога е имало лагер за охрана на Тревненския проход, да се изгради паметник. Паметникът ще бъде с височина 4 метра от камък, а в основата ще има надпис със златни букви.

Ще се фиксират окопите и землянките на палатките на лагеруващите в района на вр. Кръстец, така както са били изградени. Ще бъде изградена площадка, покрита с дребен натрошен камък.

Ще бъде поставено указателно табло, където подробно ще се опише какво е имало и какви бойни действия са се състояли. Такива още две табла ще има в град Плачковци до кметството и до сградата на Община Трявна.

До всеки фиксиран окоп и землянка ще има указателна табела с рисунка на инженерното съоръжение от времето на Руско-Турската война 1876 -1877 г. Отстрани ще бъде изградена покрита беседка за 10-12 души и маси с пейки от дървен материал за почивки, закуски и обяд и провеждане на беседи.

Отпред и отстрани на пътя ще се изгради площ за паркиране в рамките на съществуващия път. Ще се възстановят подходите до местността, като се насипят с дребен начупен камък и се валират.

След Решение на Общинския съвет в Трявна за одобрение за изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ инициативният комитет е получил разрешения за изграждане от МОСВ и МЗХГ.

Съгласно Закона за военните паметници за действията по изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ е уведомен Министърът на отбраната, който е и патрон на проекта.

Има отпуснати средства от Министерство на отбраната, в размер на 15 000 лева, за разчистване и възстановяване на окопите. Средствата са отпуснати с договор за финансиране от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ на Министерство на отбраната на Съюза на военноинвалидните кооперации, след кандидатстване за годишно финансиране дейността на военно патриотичните организации за 2020 година.

След кандидатстване от Северно-централно държавно предприятие ДП – Габрово са били разрешени първите 50 кубични метра дървен материал, безвъзмездно за облицоване на окопите.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Над тон хартия бе събрана в рамките на кампанията „Стара хартия за нова книга“

Published

on

1136 кг стара хартия са предадени през месец юли в рамките на организираната от Община Трявна кампания „Стара хартия за нова книга“.

Детските градини на територията на община Трявна се включиха в кампанията.

Децата от ДГ “Светлина” предадоха общо 400 кг хартия, ДГ „Калина“ – над 300 кг и ДГ “8-ми март” – 30 кг.

Всички групи в детските градини получиха подаръци – книжки и играчки. Общинска администрация предаде над 50 кг стара хартия.

На 21 юли на площада пред НЧ „Пенчо Славейков – 1871“ в Трявна бе поставен изнесен пункт за предаване на стара хартия.

Срещу предадената хартия бе получавана нова книга и подаръци за децата. Бяха събрани 339 кг стара хартия.

Поради големия интерес ще бъде обявена и втора дата за поставяне на изнесен пункт през август или септември.

Всички снимки от Кампанията можете да разгледате оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица