Свържи се с нас

Новини

Зам.кметът и Яков Джераси наградиха победителите в конкурс за есе

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Заместник-кметът Нела Рачевиц и Яков Джераси наградиха победителите в конкурса за есе. Седем ученика от ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ и Национална Априловска гимназия са финалисти в общинския кръг на конкурса за есе „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

До него бяха допуснати участниците от училищния кръг, класирани на първо, второ и трето място в учебните заведения. На специална церемония в НАГ заместник-кметът Нела Рачевиц и Яков Джераси – директор на фондация „Израел – България“, наградиха победителите в конкурса.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Първо място спечели единайсетокласничката Зорница Красимирова Гугова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“, а второ място грабна възпитаничката на НАГ Донка Христова Христова, също от 11 клас. Те ще пътуват до Израел по покана на фондация „Израел-България“ и с финансовата подкрепа на Община Габрово.

Трето място си поделиха Лора Мирославова Маркова от 11 клас на НАГ и връстничката й Калина Колева Дабкова от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“. Останалите финалисти в конкурса са Доротея Николаева Неделчева и Йордан Цвятков Катинов – единайсетокласници от НАГ, и десетокласничката Стефка Тодорова Стоева от ПМГ „Акад.  Иван Гюзелев“. Те получиха специални награди – книги на историческа тематика и образователни пособия, осигурени от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Специални гости на церемонията бяха областният управител на Габрово Николай Сираков и Георги Маринов – началник на Регионален инспекторат по образованието – Габрово.

Съпътстващо събитие бе откриването на фотоизложбата „Един поглед върху живота на малцинствата в България“, която се състои от 40 картини на фотографа Огнян Панов. Експозицията третира въпроси за толерантността, междукултурното разбирателство, базисните човешки права, както и социално-битовия живот на малцинствата в България.

Гостите имаха възможност да видят и една по-малка фотоизложба, подготвена от ученици от НАГ и посветена на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Община Габрово и фондация „Израел–България“ организират за втора поредна година литературния конкурс „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”. Конкурсът е за написване на есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер” и е насочен към ученици от 10 и 11 клас. Провежда се в два кръга – училищен и общински. От 16 години фондация „Израел-България“ организира този конкурс. Идеята на Яков Джераси е българските младежи да познават историята си и да се гордеят с предците си.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Кристина Сидорова: Вселената се осветява от слънцето, човек – от знанието!

Уважаеми учители, скъпи ученици, мили родители,

15-ти септември е празник, който отдавна е намерил място в българския празничен календар. Има нещо особено и специално в този ден. Той винаги е бил тържествен за всички – ученици, учители и родители, защото поставя началото на едно дълго и вълнуващо пътуване в света на знанието.

Скъпи първокласници,

Обръщам се към вас, които за първи път ще прекрачите прага на училището. Бъдете упорити, смели и знайте, че в класните стаи ще научите най-ценните уроци и ще откриете нови, непознати светове. Пожелавам ви здраве и ползотворни усилия в учебната и извънкласна работа, и щастливи мигове в любимото училище.

Уважаеми учители,

На вас пожелавам здраве и увереност, защото с вас е знанието, а знанието е сила! Имайте волята да отстоявате позициите си, защото вие сте знаещите и отговорността, и правото са ваши! Имайте самочувствието, че учителството е най-важната професия, защото от вас тръгва бъдещето на този свят!

На вас, родители,

Пожелавам да бъдете по-близо до децата си, за да ги подкрепяте в процеса на усвояване на нови знания. Нека 15-ти септември бъде светъл и вдъхновяващ ден, защото „Вселената се осветява от слънцето, човек – от знанието“.

На добър час!

С уважение,
Кристина Сидорова Народен представител 7 МИР

Зареди още

Новини

Левицата се регистрира в ОИК

БСП и АБВ се регистриха за участие в предстоящите местни избори на 27 октомври.

снимка: БСП – Габрово

Габровските социалисти ще се явят на местния вот в коалиция с партия АБВ и с пълна листа от 33 кандидати за общински съветници, кандидат за кмет на общината и кандидати за кметове на населените места, където има пряк избор.

Документите бяха внесени от председателя на БСП – Габрово Здравко Кънчев, в присъствието на кандидата за кмет на община Габрово Ивелин Николов, народния представител Кристина Сидорова и областния председател на социалистите Николай Григоров.

снимка: БСП – Габрово

Решението на ОИК Габрово за регистрация на коалицията бе взето на заседание на комисията тази вечер. На 24 септември изтича срокът за регистрации на кметовете и общинските съветници, като едва след това ще стане ясен пълният списък с имена на кандидатите за местна власт.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Севлиево спечели награда за „Успешен мениджмънт в туризма“

Признанието дойде в навечерието на Световния ден на туризма

На официална церемония в Централния военен клуб в София кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов получи годишната награда „Успешен мениджмънт в туризма“. Събитието “Дестинация България – „Българските общини – туризъм, култура, бизнес“ е под патронажа на Министерството на културата и отличи общини, инвеститори и мениджъри с изключителен принос за развитието на туризма в България.

снимка: Община Севлиево

Кметът на Севлиево д-р Иван Иванов благодари за признанието и за това, че Община Севлиево е забелязана и в категория, която до скоро е била в страни от подчертано индустриалния профил на общината.

“Успешният мениджмънт в туризма се доказва с хилядите туристи, посетили Севлиево през последните години по време на множеството фестивали, които Община Севлиево организира и провежда успешно. Днес започва и третият Събор на историческото наследство, а след по-малко от месец е Празникът на тиквата, който е изключително любопитен и за медиите. В последните години покрай този празник се оказва, че града ни е малък и не е може да поеме толкова много хора“, коментира д-р Иван Иванов и добави, че “освен като индустриалното бижу на Северна България, Севлиево вече става известен и със своите културно-исторически забележителности и фестивали”.

снимка: Община Севлиево

Севлиево е 11-тата по площ община с прекрасни природни дадености, разпростираща се на юг от Мазалат на билото на Стара планина до Деветашкото плато на север.

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, който връчи отличието за Община Севлиево, определи града като един от „икономическите тигри“ не само в България, но и в целия Югоизточен Европейски регион.

снимка: Община Севлиево

За да стигне до победител в своята категория, Община Севлиево с времето се нареди сред икономически най-добре развитите общини в Северния централен регион на България. През последните десетилетия Севлиево се превърна в привлекателно място за инвестиции и се оформи като значителен индустриален център с над 1200 работещи компании.

Удостоена с наградата „Образцова община“ за комплексно икономическо развитие през 2019 г., в момента БВП на глава от населението в Севлиево е сред най-високите за страната. Индустрията е водещ двигател на икономиката на Севлиево – около 90% от вложенията на бизнеса са там. Инвестициите на компаниите само за миналата година са за над 50 млн. лева.

снимка: Община Севлиево

Всичко това обуславя и естествения бърз подем в туризма, фокусиран върху “Хоталич” – един от най-старите и наскоро открити от археолозите средновековни градове – крепости. В последните години градът и околностите му са желана дестинация за все повече български и чуждестранни туристи.

Общината полага усилия за развитие на културния живот в района, а туристическият календар е наситен с редица мероприятия. Все повече хора посещават Севлиево, за да се насладят на фестивала „Семе българско“, на националния фолклорен конкурс „Море песен екна…“ и на фолклорния събор под връх Бабан.

Името „Хоталич“ е добре познато и на музикалните фенове – крепостта стана емблема на едно от основните рок събития в България. Националният рок фестивал „Хоталич”.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица