Свържи се с нас

Култура

Книгата на доц. Ангел Гоев представя древните традиции на българите

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Книгата на доц. Ангел Гоев „Магическа защита от зли сили” представя древните традиции на българите. От хиляди години, независимо от религията, народът пази спомен за магически действия, които предпазват отделния индивид, обществото и селищата от зли сили. „Бабини деветини”, биха казали някои!

„Не може да са „бабини деветини”, тъй като се практикуват отдавна и са с доказано действие”, отговаря доц. д-р Ангел Гоев, автор на книгата „Магическа защита от зли сили”, чието издаване се финансира от Етнографски музей на открито „Етър”.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Изследването на доц. Гоев се базира на неговите дългогодишни проучвания върху традициите на българския народ. Дълбочината на представеното познанието е съчетана с лек и интелигентен стил, който позволява на читателя да се потопи в текста.

Гримирането е едно от първите действия, които представителките на нежния пол извършват преди да напуснат дома. За красотата е нужна грижа, разбира се. Но книгата „Магическа защита от зли сили” дава на дамите допълнителен мотив, който да представят на нетърпеливи мъже.
Гримът е защита!

„Върху главата са разположени най-важните отвори – очите, носа, устата, ушите. Чрез тях злото може да проникне в тялото, затова е нужно предпазване, което се осигурява от цвета на червилото и от грима около очите”, обясни Ангел Гоев по време на представянето на книгата си.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Поставянето на обеци на носа и ушите също е пречка за злите сили да обсебят индивида.

От векове българите приемат непознатия човек като възможен носител на злото. Затова го посрещат с хляб и сол. Когато опита от хляба той става част от обкръжението, а солта притежава свойства да неутрализира негативното.

Кой не е чувал за качествата на чесъна? Книгата „Магическа защита от зли сили” на доц. Гоев е много по-интересна и задълбочена от всички филми за вампири, създавани в Холивуд . Чесънът се носи, по възможност, с червен конец, вързан на врата. Вярва се, че в него живеят седем кучета-съботници и това гони всяко зло. Дължината на връвта, на която се поставя чесъна достига до гърдите. Така растението предпазва от злите сили, които не успяват да проникнат в отворите по лицето.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Народът е запазил и традиционни хилядолетни практики за защита на дома, животните и земята.

„Бог праща градушката да изяде хляба на хората”, това разбиране на старите българи припомня доц. Гоев в своето изследване. Народната вяра е изградила много защитни действия, които предпазват от злите сили на природата.

Зеленото е символ на плодовитост, а червеното – на жената. В книгата „Магическа защита от зли сили” не липсва и по-пикантна част, свързана с любовта между младите хора. От нея се разбира, че колкото и любопитен да е света на интимното, всички действия, свързани с неговата защита имат своята дълбока и осъзната същност.

Когато човек чете книгата на доц. Гоев осъзнава факта, че народът пази традиции, които са били част от живота на обществата много преди създаването на християнството като религия. И защо да не допуснем, че силата на тези древни действия, практикувани от дедите ни, е помогнала за запазване на живота по нашите земи?

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Паметникът на Панчо Владигеров в Габрово е възстановен

Възстановен е паметникът на Панчо Владигеров на улица „Тракия“, информираха от Община Габрово.

снимка: Община Габрово

Тази година се навършват 120 години от рождението на композитора и музикант Панчо Владигеров (1899-1978 г.) и по този повод Общината в Габрово обезпечи процеса на цялостно почистване на неговия паметник, който в последните години бе обект на вандалски посегателства.

снимка: Община Габрово

Възстановени са компрометираните участъци и надписите по монумента. Паметникът – барелеф е тържествено открит на 12 октомври 1981 г. на ул. „Тракия“, в подножието на стълбите към парк „Баждар“, в присъствието на културни дейци и граждани.

Слово държи тогавашният председател на Съюза на българските композитори – Александър Райчев, който отбелязва, че това е първият паметник на Панчо Владигеров в страната.

снимка: Държавен архив – Габрово

Композицията е изработена от бронз. Нейни автори са скулпторът Ангел Станев и архитект Иван Нанев. Именитият композитор е тясно свързан с Габровската музикална общност. Той допринася за професионалното израстване на Габровския камерен оркестър и превръщането на Габрово в средище на музикални събития от национално значение.

В знак на признание за активната му дейност в тази област е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово през 1977 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Бярке Инглес – времето на архитекта “ в Дома на хумора

На 16 август, петък, отново от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата габровци и гостите на града могат да гледат датския документален филм “ Бярке Инглес – времето на архитекта “ на режисьора Каспар Аструп Шрьодер.

В началото Бярке Ингелс е млад човек, който мечтае да създава анимации. Сега The Wall Street Journal го нарича „една от най-големите звезди в архитектурата“.

Филмът проследява Бярке в продължение на 5 години (2011-2016), през които той се опитва да завърши най-големия си проект досега. Филмът разкрива творческите процеси у Бярке, както и безкрайните компромиси, свързани с работата му, както и как личният му живот започва да го притиска.

снимка: Община Габрово

Компанията на Бярке Ингелс – „Бярке Ингелс Груп“ (BIG) – получава задачата да проектира и построи един от небостъргачите на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.

Докато Бярке създава сграда, която ще промени силуета на Ню Йорк, го връхлитат проблеми със здравето. Филмът предлага дълбок поглед към иновативния и амбициозен датски архитект, когото целият свят смята за гений.

Филмът е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале: Измерения на публичното. Прожекциите се осъществяват в партньорство с Master of Art Film Festival – документални филми за изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Не изхвърляйте бурканчето от сладко!

В дните на стъклото в Боженци, които тази година са 24-ти и 25-ти август, Петър Цвятков ще ръководи ателие за изработка на декорации върху стъкло, информираха от Община Габрово.

Почитателите на „Стъклена плетеница“ познават Петър от миналата година, когато той и неговото семейство демонстрираха работа с въздушна четка и се радваха на многобройните гости, които търпеливо изработваха своите рисунки.

През тази година Петър Цвятков ще ни предложи нещо ново и не по-малко интересно. Всеки, който занесе в ателието стъклен съд – бурканче, бутилка, чаша или любима купичка с интересна форма, ще опита да го превърне в произведение на изкуството с помощта на структурна паста, ева-хартия, шаблон, боя или спрей.

снимка: Община Габрово

На първо четене всичко това изглежда непонятно, но в действителност е приятно и лесноизпълнимо. Важно е само да не забравяте да си носите стъклен съд, творческа мисъл и желание да се забавлявате.

„Стъклена плетеница“ се организира от РСО „Централна Стара планина“ и МАИР Боженци. Ателието на Петър Цвятков ще откриете на 24-ти и 25-ти август в „Старото школо“, в събота от 10.00 до 17.00 часа, а в неделя от 10.00 до 15.00 часа.

Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица