Свържи се с нас

Култура

Книгата на доц. Ангел Гоев представя древните традиции на българите

Published

on

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Книгата на доц. Ангел Гоев „Магическа защита от зли сили” представя древните традиции на българите. От хиляди години, независимо от религията, народът пази спомен за магически действия, които предпазват отделния индивид, обществото и селищата от зли сили. „Бабини деветини”, биха казали някои!

„Не може да са „бабини деветини”, тъй като се практикуват отдавна и са с доказано действие”, отговаря доц. д-р Ангел Гоев, автор на книгата „Магическа защита от зли сили”, чието издаване се финансира от Етнографски музей на открито „Етър”.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Изследването на доц. Гоев се базира на неговите дългогодишни проучвания върху традициите на българския народ. Дълбочината на представеното познанието е съчетана с лек и интелигентен стил, който позволява на читателя да се потопи в текста.

Гримирането е едно от първите действия, които представителките на нежния пол извършват преди да напуснат дома. За красотата е нужна грижа, разбира се. Но книгата „Магическа защита от зли сили” дава на дамите допълнителен мотив, който да представят на нетърпеливи мъже.
Гримът е защита!

„Върху главата са разположени най-важните отвори – очите, носа, устата, ушите. Чрез тях злото може да проникне в тялото, затова е нужно предпазване, което се осигурява от цвета на червилото и от грима около очите”, обясни Ангел Гоев по време на представянето на книгата си.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Поставянето на обеци на носа и ушите също е пречка за злите сили да обсебят индивида.

От векове българите приемат непознатия човек като възможен носител на злото. Затова го посрещат с хляб и сол. Когато опита от хляба той става част от обкръжението, а солта притежава свойства да неутрализира негативното.

Кой не е чувал за качествата на чесъна? Книгата „Магическа защита от зли сили” на доц. Гоев е много по-интересна и задълбочена от всички филми за вампири, създавани в Холивуд . Чесънът се носи, по възможност, с червен конец, вързан на врата. Вярва се, че в него живеят седем кучета-съботници и това гони всяко зло. Дължината на връвта, на която се поставя чесъна достига до гърдите. Така растението предпазва от злите сили, които не успяват да проникнат в отворите по лицето.

снимка:  ЕМО "Етър"

снимка: ЕМО „Етър“

Народът е запазил и традиционни хилядолетни практики за защита на дома, животните и земята.

„Бог праща градушката да изяде хляба на хората”, това разбиране на старите българи припомня доц. Гоев в своето изследване. Народната вяра е изградила много защитни действия, които предпазват от злите сили на природата.

Зеленото е символ на плодовитост, а червеното – на жената. В книгата „Магическа защита от зли сили” не липсва и по-пикантна част, свързана с любовта между младите хора. От нея се разбира, че колкото и любопитен да е света на интимното, всички действия, свързани с неговата защита имат своята дълбока и осъзната същност.

Когато човек чете книгата на доц. Гоев осъзнава факта, че народът пази традиции, които са били част от живота на обществата много преди създаването на християнството като религия. И защо да не допуснем, че силата на тези древни действия, практикувани от дедите ни, е помогнала за запазване на живота по нашите земи?

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Снимка на Рачо Ковача набира все по-голяма популярност

Published

on

В разгара на протестите в страната, любопитна снимка, показваща основателя на Габрово Рачо Ковача на сив фон в компанията на три гарвана сред запустели къщи, бе публикувана във фейсбук – групата „Похвалите и абсурдите на Габрово“ и получи одобрението на стотици със своето послание.

За броени часове колажът, чийто автор е габровският фотограф Тодор Тодоров от фото „Спринт“, разбуни духовете на потребителите в социалната мрежа, получавайки много харесвания и одобрение.

Идеята на автора, който не за първи път показва нестандартното си виждане и хрумвания, провокирайки чрез изкуство публиката, е да изрази отношението си към случващото се в Габрово, обезлюдяването на града с всеки изминал ден и необходимостта това да бъде променено, преди да са останали само гарваните и Паметникът в реката.

Пред „Габрово Нюз“ фотографът Тодор Тодоров разкри, че планира да подготви изложба със своите колажи, които са на различни теми и които се радват на широк обществен интерес в социалните мрежи.

През далечната 2013 година, по време на реализирането на големия проект за воден цикъл на Габрово, Тодоров илюстрира с друг свой фотоколаж часовниковата кула на площад „Първи май“, силно наподобяваща Наклонената кула в Пиза.

В началото на това лято фотографът „преосмисли“ пространството на площад „Възраждане“, превръщайки го в плувен комплекс. Едни приветстват и одобряват този вид изкуство, а други не са съгласни с ексцентричния подход в колажите. Повечето хора обаче все пак се наслаждават на гледката, носеща им настроение.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Библиотеката отвори залите си за свободен достъп

Но при строгото спазване на противоепидемичните мерки.

Published

on

Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“ – Габрово отново отвори залите си за свободен достъп, но при строгото спазване на противоепидемичните мерки. Новината за медиите съобщи директорът на институцията Савина Цонев.

Влизането и пребиваването на потребителите в основната сграда на библиотеката, филиала и Детски отдел става със задължителните предпазни средства (поставена защитна маска за лице или друго средство, покриващо носа и устата) при спазване на пропускателен режим, физическа дистанция минимум 1,5 м и след дезинфекция на ръцете.

В зоните за заемане на литература не се позволява струпване на читатели и се спазва дистанция от 1,5 м. В залите се допускат до двама посетители едновременно с времетраене на престоя до ½ час.

Всички читатели трябва да използват предоставените им ръкавици за еднократна употреба. Възможността за заемане на книги след предварителна заявка остава. До края на извънредната епидемична обстановка заявките остават безплатни. Заявката може да бъде направена по телефон, имейл или на място.

Препоръчва се на потребителите да ползват електронния каталог и онлайн услугата „Моята библиотека” чрез сайта www.libgabrovo.com. Същите услуги читателите получават на телефон 066 806210 – Заемна за възрастни и 066 806327 – Детски отдел.

Върнатите от читатели библиотечни единици подлежат на 72-часова карантина на основание препоръки на Световната здравна организация.

Обслужването на потребители в читалните, отдел „Краезнание” и отдел „Изкуство” се извършва при засилени противоепидемични мерки – задължително носене на маска, дезинфектант на ръцете и спазване на физическа дистанция най-малко от 1,5 м. Библиотечно – информационното обслужване в тези отдели става само с конкретно посочен източник с всички библиографски данни след предварително подадена заявка или попълнена заемна бележка на място.

Времетраене на престоя – до 1 час. Информационно обслужване онлайн при постъпили запитвания и библиографски справки се заявява чрез имейл на съответния отдел или чрез опцията „Попитай библиотекаря” на сайта на библиотеката www.libgabrovo.com. Библиографските справки се изпращат по електронната поща.

Читателите могат да се възползват и от традиционните услуги за копиране, сканиране, ламиниране и разпечатване на библиотечни материали. Не се разрешава ползването на настолните компютърни конфигурации в библиотеката и ползването на текущи периодични издания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Криворазбраната цивилизация“ зарадва дряновци в Лятното кино

Published

on

Вчера, 6 август, Дряново имаше честта да посрещне на сцената в Лятното кино Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново. Зрителите видяха един от най-обичаните спектакли на търновския театър – „Криворазбраната цивилизация“, по оригиналния текст на Добри Войников и по музика на Дечо Таралежков.

Почти два часа продължи срещата на многобройната дряновска публика с актьорите, оркестъра, хора и балета от старопрестолния град. И двете страни останаха изключително доволни и си пожелаха по-чести събития.

След края на представлението бяха изтеглени и печелившите от томболата. Двама от зрителите спечелиха покани за двама за предстоящите спектакли на МДТ „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а Община Дряново подари на трима късметлии книга с текста на „Криворазбраната цивилизация“, който е съвсем актуален и 150 години след написването му от Добри Войников.

Следващото събитие в Дряново е откриването на новия футболен сезон на 9 август (неделя), когато на стадион „Локомотив“ местният отбор ще посрещне „Първа атомна“ (Козлодуй) в първи кръг на Северозападната Трета лига. Начален час – 18:00.

От администрацията на кмета Трифон Панчев напомниха още и за изложба „Наследството“, която може да бъде разгледана в Икономовата къща през целия месец август. Тя представя картини на някои от най-известните български художници, част от фонда на галерия „Видима“. Изложба „Наследството“ в Икономовата къща.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица