Свържи се с нас

Култура

Трети национален фестивал „Семе българско”

Парад на цветята за първи път в България по време на третия национален фестивал „Семе българско”

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Първата национална конференция за запазването на българските храни, сортове и породи в България, в която ще участват най-добрите експерти от всички области, ще се проведе по време на третия национален фестивал Семе българско.

На 23 и 24 април, парк „Казармите“ в Севлиево отново ще събере над 100 български изложители и асоциации от областта на селското стопанство, екологията и био производството, разсадници, овощници, билкарии, цветари, местни производители, земеделски кооперации, билкопроизводители, лозаропроизводители, винопроизводители, мелници, хлебопроизводители и други.

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2016 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Новината съобщи пред местни медии кметът на община Севлиево Иван Иванов по време на своя брифинг, състоял се в началото на седмицата.

Партньори на събитието са Министерство на земеделието и храните, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП инж. Владимир Уручев и фондация „Искам бебе“, а организатор – фирма „Елмазови“ ООД.

„Станалият вече традиция за града фестивал преплита в едно каузата „Да съберем, засеем и съхраним семената български за бъдещите поколения“. Третото издание на фестивала има много нови инициативи, които ще накарат малки и големи да се гордеят, че са българи“, заяви Иван Иванов.

Още на входа на парка, гостите ще бъдат посрещнати с народна музика, пита, мед и сол. Всеки посетител ще получат пакетче семенца от лимец и информационно издание за цялата програма на фестивала, участниците и лекторите на конференцията.

В първия фестивален ден, на 23 април, в инициативата „Моята България“ официалните гости, заедно с посетителите на фестивала, ще засеят български рози, очертаващи националния флаг на България, информира Иванов.

На входа в парка ще има разположен пункт, в който изложителите и посетителите ще мога да попълнят анкетата „Традиционните местни сортове, които дават облика на България“, а резултатите ще послужат да стартира обществена дискусия за утвърждаване на списък с характерни местни сортове, които връщат специфичния регионален облик на малките населени места, и запазват поминъка на местното население.

Демонстрационни ателиета на ученици от училища, които съхраняват българските традиции и култура ще се включат в новата инициатива „Българските традиции в училище“.

В отделен кът от парка, наречен „Българските занаяти“, ще бъдат разположени занаятчии, които ще обучават децата в своите арт ателиета да изработват грънци и бижута от семена, да творят върху коприна на тема: ”Бяло, зелено, червено”, а всеки, който желае ще има възможността собственоръчно да замеси български хляб.

На 23 и 24 април, най-хубавите пролетни празници, в парк „Казармите“ ще проведе „Селскостопанска и цветна борса”, в която ще участват големи производители на семена, цветя, дървета, разсадници, селекционни центрове и научни институти в областта на овощарството, зеленчуко- и зърнопроизводството, стопани и местни производители от региона, които ще предлагат семена от местни сортове, домашно отгледан разсад, фиданки и информация за отглежданите от тях плодове и зеленчуци, производители на продукти от семена, плодове и зеленчуци, ядки, сушени плодове, конфитюри, напитки, сиропи, компоти, чайове, гъби, билки и др. включително лозарство и биопродукти.

Фондация „Искам бебе” тази година се включва с инициативата „Шанс за бебе“, в която „ин-витро” деца от цялата страна, заедно с родителите си, а също и деца от севлиевските училища, ще изложат за продажба предварително изработените от тях предмети, бижута, апликации, пана от естествени материали с акцент върху семената и растенията.

Инициативата има за цел да събере средства, за да подпомогне едно севлиевско семейство, което се нуждае от „ин-витро” процедура. Ще бъде обособено специално място, където всеки желаещ може да подкрепи идеята, като си закупи нещо от базара или предостави средства.

Вторият фестивален ден, 24 април, в парка ще бъде представен базарът „Забравени традиции, живи вкусове” (Селски Мол), в който ще се включат най-малките местни производители от цялата област. Те ще предложат на посетителите изделия от селскостопанския двор, местни изделия, домашно приготвени храни от продукти, отглеждани в екологично чисти условия. Участниците в селския Мол ще представят традиционни предмети, облекла и културни ценности, характерни за района.

На 24 април – Цветница организаторите на фестивал „Семе Българско” ще посрещнат гостите на парк „Казармите” с китка здравец по случай най-красивия и цветен български празник.

„Парад на цветята”, който ще бъде основният акцент на втория фестивален ден. Всяко дете може да демонстрира своите артистични заложби като се подготви с тематичен „цветен” костюм, цветен боди арт, създаде уникална цветна икебана или други предмети от естествени материали с акцент върху цветята (бижута, апликации, пана).

Цветните творения ще се включат заедно в парад през парк „Казармите”, за да могат всички гости на фестивала да им се порадват, преди да се качат на сцената за Цветното ревю. Всяко дете ще представи себе си или своето творчество, а специално жури ще оцени най-красивите и оригинални „цветя”.

Конкурс „Никой не е по-голям от хляба” – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвремени технологии. Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а рецептата на майстора хлебар ще бъде разпространена. Наградата ще бъде осигурена от мелница или зърнопроизводител.

По време на Националния фестивал „Семе българско“ ще бъде разположена открита сцена и през двата фестивални дни, на която ще се проведе „Надпей ме, надиграй ме” – фолклорен маратон за изпълнители на народни песни, танци, възстановки на народни обичаи, лакърдии и скечове.

Освен това на нея ще бъде дадена изява на местни ансамбли, певчески групи, танцови школи от Габровска, Ловешка и Великотърновска област. През първия ден участие ще вземат Валя Балканска и Поли Паскова, а през втория – Веселин Маринов и Славка Калчева.

Фестивалът „Семе българско” се осъществява с медийната подкрепа на: БНР, Асоциация дигитална външна реклама, като на LED екрани в цялата страна, Травел ТВ, Дарик радио, Агромедия Груп, Вестник „Росица”, Радио Севлиево, ТВ „Киви”, регионалния ежедневен вестник „100 вести”, информационното издание „Област Габрово сега”, радио Габрово, електронните издания www.gabrovosega.bg, www.dariknews.bg, www.sevlievo-online.com, www.gabrovonews.bg, туристическите портали „Насам Натам” (www.nasamnatam.com), „Пейка”(www.peika.bg), списание „8” и различни медии в областта на селското стопанство.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Обогатена с нови материали, изложбата за „Майчина грижа“ гостува и в НМО

Published

on

С откритата вчера в Националния музей на образованието изложба „Събрали сме се да творим добро“ Габрово отбелязва 151 години от създаването на женското дружество „Майчина грижа“ – третата милосърдна и благотворителна организация по българските земи през Възраждането.

Подготвена от ЖБД „Майчина грижа“, Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието, експозицията проследява благородната, всеотдайна и вълнуващата мисия на габровските жени от 1869 г. до днес.

Оригиналните документи, снимки, спомени и културни ценности са летопис, своеобразно послание и израз на надеждата, че стремежът да творим добро е най-високият смисъл на човешките ни усилия.

Изложбата „Събрали сме се да творим добро“ беше показана за пръв път в габровската художествена галерия „Христо Цокев“ миналата година по повод 150-тата годишнина на дружеството. Новото, обогатено с веществени материали от фонда на НМО издание, допълва историческия разказ за най-важната мисия на дамите в Габрово – образование за девиците, помощ за бедните и подкрепа за талантливите ученици.

Изключителният принос на „Майчина грижа“ за насърчаване и подпомагане образованието на младите момичета, е откриването на Стопанското училище през 1901 г., организацията и издръжката на учебното заведение, привличането на един от най-големите индустриалци в Габрово и България – Пенчо Семов, за каузата на девическото образование.

Специалните предмети, по които се обучават девойките, са шев, домакинство, бродерия и отглеждане на деца.

В изложбата са показани образци на ръчно изработени фини ажури, нежни апликации за бельо и горни дрехи; шарки; декоративни и покривни бодове; различни бродировъчни операции, фестони… богатство от нежност, деликатност, умение и усърдие, на което съвременните момичета могат да завидят.

За високото ниво на подготовка в Стопанското училище, продължило като Девическо практическо занаятчийско училище „Хаджи Радка Пенчо Семова”, свидетелстват тетрадките на ученичките – по отделните предмети, за годишните изпити, наградите на училището и признанието, което получава. Всяка една тетрадка – по оформление, съдържание, структуриране на рисунките и моделите, прилича по скоро на моден журнал, отколкото на ученическо пособие.

Акцент сред показаните музейни експонати е училищното знаме – осветено при откриването на новата сграда. Впечатляващ като идея, изработка и послание („Трудът е богатство“), двулицевият символ разкрива и част от драматичната и превратна съдба на „Майчина грижа“. На гърба на знамето, освен годината на освещаване на новата сграда – 1935-та, стои и 1944-та, което подсказва, че училищната светиня е преработвана след обществено-политически промени и национализацията.

Впечатляват добре запазените снимки – на девическата фанфарна музика (една от първите в областта), училищните униформи на момичетата, многобройните материали, свързани с дейността на дружеството и неговите председатели през десетилетията – все уважавани и достойни личности. Събитията след 1944 година променят съдбата на женското дружество – то се влива в редиците на Отечествения фронт.

Но каузата остава. Голяма част от изложбата е посветена на дейността на „Майчина грижа“ след демократичните промени – възстановяване на фонда на името на х. Радка Семова, учредяване на фонд на името на Стефана Богдан-Генчева за подпомагане на даровити деца, учредяване на дарителски фонд „Д-р Тота Венкова“ и десетки още примери за благотворителната дейност на дамите в ново време под девиза „Събрали сме се да творим добро“.

На откриването, което се състоя в двора на музея заради противоепидемичните мерки, присъстваха представители на Община Габрово, културни институции и организации, партньори на ЖБД „Майчина грижа“, членове на дружеството, гости. Изложбата в НМО ще бъде отворена за посетители през месец август.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба „Събрали сме се да творим добро“

Published

on

Изложба „Събрали сме се да творим добро“ ще бъде открита на 3 август, понеделник, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово.

Изложбата е посветена на 150 години от основаването на Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и проследява най-важните моменти в неговата летопис чрез снимки, документи и културни ценности, съхранявани в Държавен архив – Габрово и Национален музей на образованието.

Откриването ще се състои в двора на НМО, след което ще имате възможност да разгледате експозицията в Зала за временни изложби при спазване на противоепидемичните мерки.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Изложба на фонда на Галерия Видима в Дряново

Published

on

В четвъртък, 30 юли, от 17.30 часа Галерия Видима гостува на Историческия музей в Дряново. Ще бъде представена живописна есенция от най-значимите автори и творби от фонда на Галерията.

В своята 23-годишна история Галерията натрупва колекция от над 700 творби на художници от цяла България. Галерията разполага със специална зала с музеен характер, където могат да се видят картини, графики и пластики на 150 от най-видните ни творци.

За първи път част от това културно богатство е представена в галерия „Средец“ на Министерство на културата в София през 2017 г. по случай „20 години галерия Видима“.

В изложбата ще бъдат представени творби на авторите: Свилен Блажев, Теню Желев, Тома Трифоновски, Стоян Цанев, Милко Божков, Георги Божилов, Светлин Русев, Иван Бочев, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Димитър Казаков, Николай Янакиев, Греди Асса, Антон Гошев, Антон Антонов, Милко Божков.

„Изображението на плаката „Тракийка“ е акварел от Димитър Казаков (1933 г. – 1992 г.). Благодарности за поканата към Антон Антонов! Радваме се, че отново имаме възможност да изнесем част от изложбата извън пределите на Севлиево и да я споделим с Вас! Надяваме се тази изложба да бъде първата от поредица такива събития в цялата страна!“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица