Свържи се с нас

Новини

Траянополски епископ Киприян на Шипка: И те успяха , умряха за България , но споменът за тях е жив, жива е и България

Published

on

IMG_6308Слово на Траянополския епископ Киприян произнесено по време на честването на 138 години от Освобождението на България от турско робство, на връх Шипка:

„5 века османска тирания, 5 века на измъчения от турските окови български народ, робство на унищожение и мъчение,5 века страдание и непримиримост, 5 века плач и сълзи, 5 века откъснати българчета от майчина гръд, 5 нечовешки века облени в кръв, 5  нечовешки века  запазили достойнство и самооцеляване. Това е истината възлюбени в Господа и никой не ще да заличи, и  никой не ще да изтрие от съзнанието българско, докато я има България и  в нея живеят родолюбци пазещи най – съкровеното от историята българска, а именно спомена за онова трагично време , което и днес кънти.Кънти и писъкът на  насилените от турския поробител българки,  риданието на децата.  Онези  души на изтерзани славни православни  български  мъже и жени, които грабнаха оръжието в едно със знамето на Свободата и смъртта.  И те успяха , умряха за България , но споменът за тях е жив, жива е и България, жив е и народът, живи сме и ние днес които населяваме благодаруваните ни земи, защото на Шипка днес е спокойно.Но дали са спокойни сърцата и умовете ни  или са замъглени от незнание  и неспомен за събитията, които Историята ни поднася. Все си мисля, че паметта българска е жива, щом днес сме тук , на това всебългарско свещено място, където  оставиха костите си  руски, румънски, украйнски , финландски воини умирайки за чужда кауза, но жива и братообична , изпълнена с любов към един изстрадал народ. За това и обични в Господа, светата православна църква е отредила да споменаваме блажинно починалия император Александър Николаевич и всички воини паднали за освобождението на България и това ще пребъде през вековете  и нашата благодарност ще бъде осъществима,  в  който и да е преход от нашето развитие, щом пазим своята история, щом пазим своята идентичност на  православни българи, пазим заветите на нашите отминали  от този свят родолюбци  дали живота си в едно с нашите събратя православни руси, показвайки  че днес на това място пазим спомена за тях. Разрешете ми да предам благословението на нашия патриарх Неофит, на Великотърновския   митрополит Григорий, в днешния ден в който в нашата държава и ние като обични Българи стоим на това място. Нека пренесем животворни цветя  пред олтара  на  Майка България и на Светая Рус,  пазейки Свободата като зеницата на окото си, в което няма сълза отежнение и  душемъка. Бог да ги прости, вечна да бъде паметта на всички които паднаха за освобождението на нашето Отечество, за да могат и те да почиват в мир,  а ние да просъществяваме тук на Земята в нашата България в единомислие , мъдромислие, и душеспасение. Амин!“

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Комисията за борба с корупцията с изнесена приемна в Габрово и Дряново

Published

on

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-то Народно събрание ще проведе изнесена приемна в Габрово на 13 юли, понеделник.

От 10.30- до 12.30 часа в залата на първия етаж на Община Габрово експертите към Комисията ще отговарят на въпроси и сигнали на граждани.

По-късно през деня приемна ще се проведе и в Дряново. Началният час е 14.30, в сградата на Общината.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Разрешиха провеждането на съботния пазар, но на ново място (обновена)

Published

on

Провеждането на съботния пазар в Габрово е разрешено. Той ще се проведе на ул.“Д.Л.Заменхоф“, в участъка от Търговска база до магазин от голяма търговска верига, а не както досега на ул.“Свищовска“.

Това стана ясно след проведеното днес, 10 юли, следобедно заседание на Областния кризисен щаб за превенция разпространението на КОВИД – 19. Мястото осигурява оптимално спазване на всички противоепидемични мерки. Участъкът ще бъде затворен за движение на автомобили от 06.00 часа до 14.00 часа в съботния ден, 11 юли.

Община Габрово призовава всички търговци на седмичния пазар за промишлени стоки тип „битак“, на фермерския пазар, на Централния кооперативен пазар и пазар Шиваров мост да спазват строго необходимите противоепидемични мерки и да носят предпазни маски и ръкавици.

Посетителите на всички пазари на територията на общината трябва да избягват струпванията, да спазват необходимата физическа дистанция и да носят предпазни маски и ръкавици.

Кризисният щаб предлага още на кметовете на общините в област Габрово при провеждане на кооперативни пазари, фермерски пазари, стокови тържища и пазари тип „битаци“ до 15 юли, същите да се провеждат при строго спазване на противоепидимичните мерки, указани от министъра на здравеопазването.

Трябва да се спазва поточност на движението, разстояние от минимум 2 метра между търговските маси, а дистанцията между клиентите да от 1,5 метра, като е препоръчително носене на лични предпазни средства /маски/ от купувачи и продавачи.

Щабът реши още, че в периода от 10 до 12 юли, включително, на територията на област Габрово се допуска провеждането на предварително организираните групови празненства – сватби, кръщенета и други семейни празненства, с над 30 присъстващи, но при стриктно изпълнение на всички противоепидемични изисквания, посочени в заповедта на министъра на здравеопазването от 9 юли.

*Публикуваната информация е актуализирана в 18.10 часа*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Дъжд от голове в мачовете от 20-я кръг на Неделната по футбол

Published

on

Истински дъжд от голове се изля в неделния следобед, когато се изиграха мачовете от 20-я кръг на Английската неделна лига на Габрово.

Той започна с дербито между „Палаузово БТ“ и „Копакабана“. Двата отбора изиграха красив и динамичен мач, в който постоянно се догонваха в резултата. В крайна сметка, с два късни гола, „Копакабана“ изтръгна успеха с 4:3. Два гола за победителите отбеляза Пламен Меразов, а по един вкараха Ивелин Димитров и Даниел Христов. За „палаузовци“ на два пъти се разписа Николай Стоянов, а веднъж Мартин Иванов.

Във втората среща, тимът на „Мърси“ записа убедителна победа над „Идеал Стандарт Видима“, с 14:4. Павел Йорданов и Станислав Димов се разписаха по четири пъти, Цветан Енчев отбеляза хеттрик, два гола добави Божидар Василев, а веднъж вкара и Боян Димов. За „севлиевци“ два гола вкара Симеон Иванов, а по веднъж точни бяха Тихомир Мангелов и Александър Тодоров.

В третата среща, лидерите от „Ресторант Еделвайс“ също бяха убедителни и надиграха „Рио“ с 16:3. Впечатляващите тринадесет гола отбеляза Иван Лесев, два добави Милен Панчев, а един Димитър Христов. За „Рио“ два гола вкара Мартин Ширтев, а един Васил Цвятков.

В последната среща за деня, „ФК Орлите“ поведе рано срещу „Pasta Gabrovo“, с гол на Йоан Василев, но допусна късен обрат и загуби с 1:2. Головете за победителите отбелязаха Румен Радков и Ивелин Павлов.

В класирането лидер е „Ресторант Еделвайс“ с 46 т., пред „Копакабана“ с 44, „Мърси“ с 40, „Палаузово БТ“ с 37 т., „Pasta Gabrovo“ с 34 т., „ФК Орлите“ – 21 т., „Идеал Стандарт Видима“ е с 9 т. и „Рио“ с 3 т.

При голмайсторите далеч напред се откъсна Иван Лесев от „Ресторант Еделвайс“ с 45 гола, пред Павел Велчев от „Палаузово БТ“ с 29, Христо Минчев от „Pasta Gabrovo“ с 27 гола, Павел Йорданов от „Мърси“ с 23 гола, Андриян Христов от „ФК Орлите“ с 22 гола и др.

Тази неделя, 12 юли, в 10,30 часа започват мачовете от 21 кръг на АНЛ – Габрово. След последната заповед на министъра на здравеопазването, БАМФ призовава всички състезатели да идват сами на игрището за минифутбол, без приятели, приятелки, съпруги и деца, за да спазим всички необходими предписания за безопасност.

Пристигането на терена е необходимо да става непосредствено преди срещата, а напускането да е веднага след нея. БАМФ благодари за разбирането на всички състезатели.

Ето и програмата за 21 кръг:
10:30 КОПАКАБАНА – Pasta Gabrovo
11.30 Рио – Палаузово БТ
12:30 Мърси – Ресторант Еделвайс
13:30 ФК Орлите – Идеал Стандарт Видима

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица