Свържи се с нас

Новини

Поздравление от кмета д-р Иван Иванов по случай Националния празник

Published

on

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

УВАЖАЕМИ СЕВЛИЕВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА,

В своята история българският народ помни една свещена дата, която се превърна в израз на свободата и олицетворение на възхода и победата – датата 3 март. Днес всеки един българин с радост, признателност и уважение се прекланя пред делото и подвига на великите ни предци, заради които, ние с вас, живеем вече 138 години в свободна Родина.

Всички трябва да знаем и никога да не забравяме, че онзи натиск да се пренапише историята, да се обезличи българският народ и да се смеси българската кръв с чужда, е платен с робски сълзи и неизказани стенания. Онези 5 века, прекарани в жестока битка и мъченичество, са оставили кървава диря по улици и църкви, по планини и места, на които днес се издигат безстрашните паметници на нашите освободители.

И ако ние живеем свободно, то за свободата, нашите предци не се поколебаха да пожертват себе си, родителите и децата си. Защото не можеха да живеят в тирания и насилничество. Не искаха да носят оковите на тежкото турско иго. Не издържаха живот, в който само оцеляват ден за ден. Те имаха своята цел, към която гледат и за която копнеят. Искаха да видят България независима и свободна за тях, и за техните наследници.

България показа на целия свят, че ражда един жилав и силен народ. Народ, който не отстъпва пред нищо и никога не се предава. Земя, в която ходят поколения на победители, безстрашни, славни и горди българи. Дух срещу куршуми, това са имали – чувство за България, чувство за дълг, и за свобода. Такива са нашите освободители, такива сме всички ние и след нас ще останат, и ще пребъдат, защото българската кръв не може никой да заличи.

Скъпи съграждани,

Днес не трябва да се страхуваме да наречем 5 вековното теглило на народа ни с истинското му име – робство. Но напротив, България трябва да покаже, че е жива и че ние ценим свободата си повече от всякога. Тленната памет на всички велики личности от историята трябва да е вечна и мирна, защото сме съхранили националното си самосъзнание с дълбока благодарност и признателност.

Вече 138 години помним, че свободата ни е дошла от смелостта на велики национални герои, просветители и възрожденци като Левски, Ботев, Раковски, Стефан Пешев и още много други знайни и незнайни личности. Те пробудиха националното ни съзнание, и съхраниха вярата, и духовното ни богатство.

Денят 3 март ще остане не просто като обикновен ден, но като една свещена дата, събудила народа ни, за да заживее своя втори нов живот. Един триумф и обрат, пред който всеки трябва да коленичи. Всеки ден, докато дишаме на тази земя, трябва да усещаме в гърдите си чувството за дълг и отговорност пред свободата ни днес.

Нека пазим България чиста, неопетнена и свободна. С гордост да се наречем българи и да бъдем достойни последователи на всички, които се жертваха за нас.

Честит национален празник на всички, честит 3 март!

Да живее България!

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Силвия Кръстева бе наградена с медал от Министерството на отбраната

Published

on

снимка: Община Трявна

Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева бе наградена с награден знак „За вярна служба под знамената“ – Дамски кръст, втора степен и грамота.

снимка: Община Трявна

Медалът и грамотата бяха връчени днес, 1 юни, от о. з. полковник Валентин Николов – представител на Съюза на военноинвалидните кооперации в България.

Министерство на отбраната награждава български граждани, военнослужещи и военнослужещи от запаса и резерва – членове на военно-патриотични съюзи по случай 6-ти май – Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Наградите се връчват за принос към отбраната на страната, активна обществено значима и военно-родолюбива дейност.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Подаръци за детските градини в Трявна по случай 1 юни

Published

on

снимка: Община Трявна

Днес, 1 юни, детските градини в община Трявна получиха подаръци, осигурени от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, съвместно с Община Трявна.

снимка: Община Трявна

Малчуганите от ДГ „8-ми март“ град Плачковци, ДГ „Светлина“ и ДГ „Калина“ в град Трявна ще се радват на образователни игри, свързани с безопасността на движението по пътищата.

снимка: Община Трявна

Подаръците бяха връчени от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева и зам.-кмета Марин Маринов, който е и председател на комисията.

снимка: Община Трявна

Силвия Кръстева поздрави децата по случай празника и им пожела да растат здрави, щастливи и да имат безгрижно детство, изпълнено с много игри и забавления.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Месец гратис за „синята зона“ в Габрово

До края на месец юни зоните за платено паркиране в Габрово ще бъдат в гратисен период и санкции няма да бъдат налагани.

Published

on

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Зоните за платено паркиране в Габрово са в гратисен период до края на юни, информираха от местната общинска администрация.

Принудително задържане на автомобили, чрез техническо средство (скоба) няма да бъде прилагано също до края на месец юни.

Репатриращият автомобил ще отстранява само автомобилите, паркирали в нарушение на закона, които пречат на движението или създават предпоставки за пътни инциденти.

Copyright © 2020 GabrovoNews.bg

Гратисният период е предвиден, за да разполагат габровци с достатъчно технологично време за запознаване с правилата и условията в зоните за платено паркиране, а също така за подготовка на документи и подаване на заявления за различните видове абонаменти за платено паркиране.

Плащането в зоните за платено паркиране по време на гратисния период не е задължително.

Всички заинтересовани граждани могат да се запознаят с правилата в зоните за платено паркиране в Габрово, с техния обхват и видовете абонаменти оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица