Свържи се с нас

Новини

Поздравление от кмета д-р Иван Иванов по случай Националния празник

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

УВАЖАЕМИ СЕВЛИЕВЦИ И ГОСТИ НА ГРАДА,

В своята история българският народ помни една свещена дата, която се превърна в израз на свободата и олицетворение на възхода и победата – датата 3 март. Днес всеки един българин с радост, признателност и уважение се прекланя пред делото и подвига на великите ни предци, заради които, ние с вас, живеем вече 138 години в свободна Родина.

Всички трябва да знаем и никога да не забравяме, че онзи натиск да се пренапише историята, да се обезличи българският народ и да се смеси българската кръв с чужда, е платен с робски сълзи и неизказани стенания. Онези 5 века, прекарани в жестока битка и мъченичество, са оставили кървава диря по улици и църкви, по планини и места, на които днес се издигат безстрашните паметници на нашите освободители.

И ако ние живеем свободно, то за свободата, нашите предци не се поколебаха да пожертват себе си, родителите и децата си. Защото не можеха да живеят в тирания и насилничество. Не искаха да носят оковите на тежкото турско иго. Не издържаха живот, в който само оцеляват ден за ден. Те имаха своята цел, към която гледат и за която копнеят. Искаха да видят България независима и свободна за тях, и за техните наследници.

България показа на целия свят, че ражда един жилав и силен народ. Народ, който не отстъпва пред нищо и никога не се предава. Земя, в която ходят поколения на победители, безстрашни, славни и горди българи. Дух срещу куршуми, това са имали – чувство за България, чувство за дълг, и за свобода. Такива са нашите освободители, такива сме всички ние и след нас ще останат, и ще пребъдат, защото българската кръв не може никой да заличи.

Скъпи съграждани,

Днес не трябва да се страхуваме да наречем 5 вековното теглило на народа ни с истинското му име – робство. Но напротив, България трябва да покаже, че е жива и че ние ценим свободата си повече от всякога. Тленната памет на всички велики личности от историята трябва да е вечна и мирна, защото сме съхранили националното си самосъзнание с дълбока благодарност и признателност.

Вече 138 години помним, че свободата ни е дошла от смелостта на велики национални герои, просветители и възрожденци като Левски, Ботев, Раковски, Стефан Пешев и още много други знайни и незнайни личности. Те пробудиха националното ни съзнание, и съхраниха вярата, и духовното ни богатство.

Денят 3 март ще остане не просто като обикновен ден, но като една свещена дата, събудила народа ни, за да заживее своя втори нов живот. Един триумф и обрат, пред който всеки трябва да коленичи. Всеки ден, докато дишаме на тази земя, трябва да усещаме в гърдите си чувството за дълг и отговорност пред свободата ни днес.

Нека пазим България чиста, неопетнена и свободна. С гордост да се наречем българи и да бъдем достойни последователи на всички, които се жертваха за нас.

Честит национален празник на всички, честит 3 март!

Да живее България!

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Двудневен детски мотокрос лагер този уикенд на Ябълка

За втора поредна година в Габрово ще се проведе двудневен детски мотокрос лагер. Той се организира от M6 YAMAHA RACING TEAM, които канят всички любители на спорта да наблюдават тренировките този уикенд на мотополигон Ябълка.

Тридесет са записаните участници в мотокрос лагера, като най-малкият е едва на 4 години. Най-възрастният е на 51 години и е част от Клас Оупън – любители, които искат да получат професионални напътствия.

Целта на мероприятието е децата, които имат амбициите да се развиват в този спорт, да получат полезни знания за тяхното израстване като професионални спортисти. В неделя, след 11 часа, участниците ще могат да приложат наученото и в състезание.

снимка: Община Габрово

Програма: Събота, 17 август
11:00-11:20 свободна тренировка MX65 и MX85
11:30-11:50 свободна тренировка MX2
12:30-13:00 тренировка по елементи MX65 и MX85
13:10-13:40 тренировка по елементи MX2
15:00-15:30 тренировка по елементи MX65 и MX85
15:40-16:10 тренировка по елементи MX2

Неделя, 18 август
9:00-9:15 свободна тренировка MX65 и MX85
9:25-9:45 свободна тренировка MX2
11:00 1-ви манш MX65 и MX85 20 мин+2 об
11:30 1-ви манш MX2 15 мин + 2 об
13:00 2-ри манш MX65 и MX85 20+ 2 об 13:30 2 манш MX2 15+ 2 об

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габровци дариха 1 700 лева за кампания „С усмивка на училище“

На големия християнски празник „Успение на Света Богородица“ за пета поредна година доброволци на Български младежки Червен кръст – Габрово организираха благотворителна кампания „С усмивка на училище“ за подпомагане на деца за първия учебен ден.

снимка: БЧК – Габрово

Пред два от православните храмове в Габрово, благодарение на щедростта на жителите и гостите на града бяха събрани 1700 лева.

снимка: БЧК – Габрово

Със средствата ще бъдат закупени ваучери за учебни пособия и помагала на стойност 50 лв. за 34 деца, потребители на услугите на Дневен център за деца и младежи с увреждания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Динозавърско шоу за децата в Габрово

Първото по рода си Динозавърско шоу за деца пристига на 25 август в Габрово. То ще се проведе следващата неделя от 10.00 ч., 12.00 ч. и 14.00 ч. в голямата конферентна зала на хотела, намиращ се на бул. „Трети март“ и представлява един нов фестивал на науката за деца – Палеонтоложко шоу!

Записването става предварително на телефон: 0885869029. В рамките на 60 минути децата ще преживеят нещо ново и вълнуващо! Програмата се провежда в групи по 25 деца.

Щура лаборатория и новият член на екипа, току що излюпилият се Тиранозавър, ще зарадват всички любознателни дечица!

Всички участници ще имат възможността да проследят историята на Юрския период чрез специално подбрани експерименти. С помощта на опитни инструктори децата ще сглобят скелет на динозавър.

Динозавърско шоу за деца пристига в Габрово на 25 август

Ще хапнат любимата храна на Тиранозавъра – Захарен памук. Рекс ще „нахлуе” сред децата, ще танцува, ще ръмжи, ще надава вой и със сигурност ще впечатли малките любопитковци.

Всяко дете ще получи научен подарък – юрски червеи, които може да си вземе вкъщи.

Таксата за участие е 15 лева. След уникалния урок можете да закупите научни епруветки за домашни експерименти.

За всяко дете, влизащо на шоуто се заплаща такса. Всяко дете може да бъде придружено от не повече от един възрастен. Всеки допълнителен възрастен заплаща такса, споделят организаторите на събитието.

Препоръчителна възраст на участниците е 4 – 12 години. Деца под 3 години не се допускат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица