Селският мол кани участници и гости да се маскират за Олелийнята

селски мол 2016

Селският мол кани участници и гости да се маскират за Олелийнята на 12 март от 13 часа пред зала Орловец.

Ден преди Сирни Заговезни в Габрово ще се състои поредното издание на Базара „Забравени традиции, живи вкусове“. Селският мол ще ни върне пет-шест, че и повече десетилетия назад , когато седмица преди Великите пости габровци гонили злото с шумна Олелийня, веселба и пъстър пазар.

Весели фокусници от клуб „Млад илюзионист“ към НЧ „Постоянство 2012“ в с. Армени ще правят улична магия и ще забавляват публиката с фокуси. Гълтачи на огън от групата за огнени изкуства F.I.M.S., подкрепяни от НЧ „Хр. Ботев 2008“ с. Гарван ще събират зяпачи около себе си. Специално е поканен коминочистач, да носи късмет. Очакват се и габровските зевзеци от миналото.

Инициаторите на Селския мол канят всички участници и гости на базара, да се присъединят към олелията, да дойдат маскирани или предрешени, със свирки и пищялки, за да прогоним заедно зимата и да отворим врати на пролетта.

Едно време пазарът предлагал всичко за трапезата и веселбата, а градската шумотевица тръгвала към Падало, където тълпата се омесвала с музикантите, певците, фокусниците, шекерджиите и бозаджиите. Цялото градско население се впускало в общата веселба.

селски мол 2

Пъстрите, отрупани с лакомства маси, ще предложат първите стръкове, откъснати от градината млада коприва, лапад и пресен лук. В кошниците на стопанките ще има пресни яйчица и сирене, квасено и прясно мляко, сланинка и мас, домашна ракия и есенна туршия. Както винаги масите ще са отрупани с лакомства и изкушения – домашна храна, приготвена по традиционен начин: пестил, погачи, баници и щирник, захарни петлета и бонбони, бабините курабийки и бухтички със сладко.

Ще дойдат и майстори на занаятчийски стоки, за да донесат така необходимите и за градското домакинство дървени лъжици и танури, гаванки и солници.

Селският мол подкрепя местната традиция за производство и преработка на храни и занаятчийски изделия с цел възраждането на традиционните домашни и художествени занаяти и разгръщането на семейното производство и еко фермерство. И дава сцена за изява на съхранения през вековете местен фолклор, който селските читалища съхраняват и разпространяват чрез своите художествени колективи.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар