Култура, Новини|22.02.2016 9:30

„Посещение на музите“ в Дома на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

В последния за февруари Весел четвъртък Домът на хумора и сатирата ще срещне габровци със забележителното творчество на един от най-дълголетните и продуктивни съвременни художници – живописеца Румен Гашаров.

По случай 80-та си годишнина художникът лично ще представи 80 свои картини, създадени през различни периоди от половинвековната му творческа дейност.

Ретроспективната изложба „Посещение на музите“ отразява извървяния път, перипетиите и успехите на художника в света на изящното изкуство.

Авторът е подбрал 60 платна от своето ателие, а други 20 са от художествения фонд „Хумор на народите“ на ДХС. Най-новите творби са от настоящата година, а най-ранните – от далечната 1966 г. Те и днес са все така актуални и предизвикват интереса на публиката и ценителите, което доказва, че успешно са издържали изпита на времето.

снимка: Дом на хумора и сатирата

снимка: Дом на хумора и сатирата

През всичките тези години Гашаров не изневерява на своя неповторим стил и любима тематика. Определян като „родоначалник на българския поп-арт“, той въвежда в съвременната живопис темата за малкия човек и неговия делничен живот.

Домашните интериори, ежедневните занимания, градските пейзажи – това са елементите от пъстрия свят на художника. Цяла една вселена от хора, вещи, делнични и привидно банални сюжети е пресъздадена с много находчивост и невероятно въображение, с преплитане на гротеска, сатира и ирония, с гениално прост, но уникален и лесно разпознаваем почерк. Картините на Гашаров са като мигове от житейски истории и човешки мечти, като несбъднати сънища и приказки без край.

Откриването на изложбата „Посещение на музите“ и срещата с художника е от 17.30 ч. на 25 февруари 2016 г. в зала „Стефан Фъртунов“ на Музея „Дом на хумора и сатирата“. Музикални поздрави към гостите ще поднесат талантливите пианисти от Музикален клуб „Весела“ с ръководител Весела Пенева.

Румен Гашаров е роден през 1936 г. в Пловдив. През 1962 г. завършва с отличие Художествената академия в София при проф. Илия Петров. През годините представя свои самостоятелни изложби в България, Унгария, Полша, Чехия, Германия, Великобритания, Италия, Русия. През 1977 г. печели Първа награда в Международната изложба „Хумор и сатира в живописта“ – Габрово. Лауреат е на Годишната награда на СБХ „Владимир Димитров – Майстора“ (1984), Годишната награда „София“ за изобразително изкуство (1987), Първа награда на ОХИ, посветена на София (1989). Негови творби присъстват в Националната художествена галерия – София, Софийската градска художествена галерия, Музея „Пушкин“ – Москва, в 23 художествени галерии в страната, както и в частни колекции в България и чужбина (Великобритания, Франция, Италия, Германия, Австрия, Кипър, САЩ, Дубай и др.)

Автор: Дарина Маринчевска
Музей „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Етикети: , , , ,
  • Споделете тази публикация:
  • Facebook
  • Twitter

Напиши коментар