Свържи се с нас

Крими

Шефът на ГДБОП даде висока оценка на габровската полиция

Published

on

IMG_0132

Борислав Бончев, Ивайло Спиридонов и Благородна Макева

Шефът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ гл. комисар Ивайло Спиридонов даде висока оценка за свършената работа от Областната дирекция на МВР – Габрово през изминалата година.

Това директорът на ГДБОП направи по време на брифинг, състоял се в габровската полиция, след проведения годишен отчет-анализ на резултатите от дейността на ОДМВР – Габрово през 2015 г., на който комисар Спиридонов, заедно със заместник – директора на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Благородна Макева, бяха официални гости.

„По регистрирана престъпност ОДМВР – Габрово не е сред най-натоварените в страната. По отношение на разкритите престъпления бих казал, че се намира в „златната среда“, на десето място в България. Това говори за доста свършена работа през годината. В крайна сметка, за да се намира там, колегите от полицията тук имат големи заслуги, за това давам и своята добра оценка“, заяви гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Той похвали колегите си от ОДМВР – Габрово за добре свършената работа по разкриването на икономически престъпления и такива свързани с наркотици.

„Сериозен ръст бележат регистрираните престъпления по линия „наркотици“ – 74 за 2015 г. при 52 за 2014 г., което всъщност е основателен повод за положителна оценка на служителите, работещи по това направление на дейност“, допълни още гл. комисар Спиридонов, като поясни, че именно резултатите от работата по т.нар. „латентна престъпност“, каквато е тази, свързана с наркотици, е показател за сериозния труд, който са положили полицейските служители през годината.

По неговите думи през 2016 г. полицията в област Габрово ще трябва да обърне повече внимание на престъпленията, против собствеността, взломните кражби, измамите и контрабандата с акцизни стоки и др.

През настоящата година МВР ще се фокусира върху структурната реформа, която трябва да бъде извършена, и миграционния натиск, оказван върху страната ни, информира още Спиридонов.

Според шефа на ГДБОП през пролетта миграционният натиск ще се засили, което от своя страна ще наложи извеждането на повече полицейски служители от Областните дирекции в страната, които да бъдат разположени по границата ни с Турция.

„ОДМВР – Габрово разполага с качествено разследване“, допълни към казаното още заместник – директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Благородна Макева. Според нея впечатляващо е, че 70 % от всички приключени дела, водени от разследващите полицаи в нашата областна дирекция, приключват за 2 месеца, което е много добър показател за работата.

„Бързината и качеството на разследване, и срочността  са неща, за които ние следим и наблюдаваме постоянно. За това Областната дирекция на МВР – Габрово трябва да бъде отличена. В Габрово върнатите дела от страна на Прокуратурата към полицията е под 1%, което е незначително. 70% от всички досъдебни производства са приключени в двумесечен срок, като само 8 % от делата са приключени за срок от 6 месеца. През 2015 г. няма просрочени дела, водени извън процесуалните срокове“, информира ст. комисар Благородна Макева.

Тя похвали Областната дирекция в Габрово и по линия на пътната безопасност, тъй като проблемите, констатирани в национален план, тук отчитат спад по отношение на тежките пътно – транспортни произшествия и броя загинали или ранени на пътя.

„Въпреки, че дирекцията в Габрово е малка, колегите работят добре. Имат трайни резултати по определени линии, които също впечатляват“, каза в заключение комисар Макева.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Над 1 000 нарушения за скорост в региона само за седмица

Published

on

Общо 1 004 нарушения на скоростните режими бяха установени при полицейска операция, проведена през изминалата седмица в област Габрово. Резултатите от нея бяха обявени от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

От 15 до 21 април в габровския регион, както и в цялата страна, се проведе полицейска операция за контрол на скоростта по пътищата. Точките за контрол бяха съобразени по време и място с интензивността на движението и наличието на предпоставки за управление на МПС с превишена скорост.

Приоритетно се обхващаха местата и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия, настъпили най-често поради несъобразена скорост.

От 00.00 до 23.59 часа на 19 април се проведе „24-часов маратон – Скорост“. Пътните полицаи използваха всички налични технически средства за контрол на скоростта както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Операцията имаше за цел да фокусира вниманието към превишената скорост – една от основните причини за тежки катастрофи с жертви и ранени.

На 19 април по време на „24-часовия маратон – Скорост“ бяха констатирани 214 нарушения на скоростните режими.

В останалите дни от седмицата са установени общо 790 нарушения, като 546 са нарушенията в населени места и 244 в извън населени места.

Пътнотранспортните произшествия, настъпили през първото тримесечие на годината на територията на областта, които са в резултат от движение със скорости, превишаващи максимално допустимите и несъобразени с конкретните пътни и атмосферни условия, са общо 31, като 28 са с материални щети и 3 тежки ПТП с 5 ранени.

През изминалата година издадените фишове за нарушение на скоростните режими са общо 31 407, информират още от полицията.

Зареди още

Крими

Старши комисар Пламен Иванов е новият директор на ОДМВР – Габрово

Published

on

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Пламен Иванов е временно преназначен на длъжността директор на Областна дирекция на МВР- Габрово.

Днес новият ръководител на областната дирекция бе представен пред състава от изпълняващия длъжността главен секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Габрово.

Старши комисар Пламен Иванов е роден на 01.12.1967 г. в Добрич. Завършил е висше образование в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Великотърновски университет “Св. Св. Кирил и Методий”.

В системата на МВР постъпва през 1987 г. От 2020 г. изпълнява длъжността началник на Районно управление Трявна. Досегашният директор старши комисар Илиян Иванов е преназначен на друга длъжност в МВР.

Зареди още

Крими

Спряха пиян габровец без книжка на ранина при проверка в Дряново

Published

on

38-годишен габровец, с отнета за употребата на алкохол шофьорска книжка, бе засечен отново в нетрезво състояние зад волана. Срещу него е заведено бързо полицейско производство.

Пияният водач бил отбил за проверка в неделя, 14 април, 10 минути преди 08.00 часа в Дряново. Тогава екип на полицията, патрулиращ в града на Майстор Колю Фичето, проверил шофьора на лек автомобил „Пежо 206“.

Водачът бил тестван за алкохол, тъй като видимо изглеждал употребил. Техническото средство отчело 1.05 промила в количеството издишан въздух.

При извършената справка в информационните масиви на МВР проверяващите полицаи установили, че мъжът управлявала автомобила след влязла в сила присъда за управление на МПС след употреба на алкохол.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица