Свържи се с нас

Култура

„Кармен“ на Старозагорската опера идва в Габрово

Published

on

снимка: Държавна опера-Стара Загора

снимка: Държавна опера-Стара Загора

През февруари, в месеца на любовта, Старозагорската опера ще представи в Габрово на 24 февруари атрактивен и зрелищен спектакъл на операта „Кармен” от Жорж Бизе – на сцената на Спортна зала „Орловец“ от 19 часа.

Публиката ще се докосне до една друга епоха, разказваща историята за нестихваща любов и ревност, за изпитанията на характера и за жертвите в името на любовта.

„Кармен” е всичко около нас, целия живот, целия свят, без сенки, без недоизказаност”, казва за тази опера Ромен Ролан.

„Музиката на Бизе ми се струва съвършена. Тя се приближава до вас леко, гъвкаво, с уважение…”, размишлява Фридрих Ницше.

снимка: Държавна опера-Стара Загора

снимка: Държавна опера-Стара Загора

Операта „Кармен” е най-ярката творба на френския композитор Жорж Бизе, създадена върху сюжета на едноименната новела на Проспер Мериме. Опера, която е своеобразен феномен в оперната литература – заглавието се определя от ценителите и музикалните специалисти като най-популярната и обичана опера на всички времена. Затова вече 140 години след написването ѝ и първото ѝ представяне в Парижката Опера Комик /1875г./, „Кармен” не слиза от афишите на всички оперни театри по света. Не прави изключение и Старозагорската опера. През лятото на 2015 на сцената на Античния форум в Стара Загора бе представена нова сценична версия на операта „Кармен”, а през месец октомври – шедьовърът та Жорж Бизе влезе с голям успех в оперната зала. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценична адаптация Димо Костадинов, диригент на хора Младен Станев. Спектаклите ще дирижират Масаюки Хонда от Япония /Стара Загора/, Красимир Къшев /Свиленград/, Иво Майнен от Холандия /Велико Търново и Габрово/.

снимка: Държавна опера-Стара Загора

снимка: Държавна опера-Стара Загора

В ролята на Кармен зрителите ще видят талантливата,млада и красива звезда на Старозагорската опера Гергана Русекова. Борис Тасков е в ролята на Дон Хосе, Валери Турманов – е в ролята на Ескамильо, а Русалина Мочукова е Микаела. Това е състав от най- талантливи солисти на Държавна опера-Стара Загора. Участват още хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, както и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”. Спектакълът е под палката на Иво Майнен от Холандия. През миналата година тарантливият диригент спечели трета награда от Международния конкурс по оперно дирижиране Blue Danube 2015 в България.

снимка: Държавна опера-Стара Загора

снимка: Държавна опера-Стара Загора

Режисьорът Георги Динев за спектакъла на операта „Кармен”

„Всяка нова постановка на „Кармен” от Жорж Бизе – един от репертоарните шедьоври на френската лирична опера, е сериозно предизвикателство за нейния постановъчен екип най-вече от гледна точка на съвременния прочит на реалистичната музикална драматургия на творбата. Особено след феноменалните екранизации на именити филмови режисьори от ранга на Франческо Рози, Жан – Люк Годар и Питър Брук, осъществени със световни изпълнители.

Но при всички случаи, постановъчната концепция на поредната нова постановка на „Кармен” в оперен театър с 90-годишни традиции, каквато е Старозагорската опера, не може да не си даде сметка и за наслоените през десетилетията нагласи на оперните артисти, и на пристрастената към класическите сценични решения старозагорска публика.

В този смисъл основните ми режисьорски усилия са насочени преди всичко към пределно четливото, но и достатъчно зрелищно открояване на динамично развиващите се взаимоотношения и конфликти между четиримата главни герои – антиподи в драматичното действие: циганката Кармен, сержанта Дон Хозе, неговата годеница Микаела и тореадора Ескамилио, както и към реакциите на близкото им обкръжение в отделните сцени (тютюноработнички, войници, деца, циганки, контрабандисти, публика на коридата), експонирани според мащабите на голямата сцена в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново. Акцентът разбира се, е върху нажежената до бяло андалуска атмосфера и изпепеляващите човешки страсти, довели и до фаталната драматургична развръзка, но без заиграване с испанщината на прочутия национален темперамент…”

Билети на касата на Спортна зала „Орловец“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Fun Навън Фест 2020 в Трявна

Published

on

В периода 14 – 16 август ще се проведе второто издание на фестивал в градска среда Fun Навън в Трявна.

Фестивалът цели да популяризира разнообразни форми на изкуство и забавления на открито за малки и големи, като същевременно стимулира здравословен и природосъобразен начин на живот в съответствие с принципите за нулев отпечатък.

Фестивалната програма тази година ще включва: хамачена градина, въздушна йога, музика, танци, театър, сцена за млади таланти, кино край реката, творчески работилници, демонстрации, активни игри за цялото семейство и др.

Вкусна и здравословна храна и студена крафт бира ще допринесат за вашето настроение.

Повече информация можете да намерите на:
Website: http://tryavnafest.com/
Facebook Page: https://www.facebook.com/funtryavna/
Facebook Event: https://www.facebook.com/events/941586402970352/

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица