Свържи се с нас

Новини

Производителите и условията за земеделие в планинските райони да бъдат защитени

Published

on

снимка: БСП - Габрово

снимка: БСП – Габрово

По време на конференция „Планините – неоцененото богатство на Европа: Европейски политики за развитие на планинските региони“, организирана от евродепутата от левицата Илияна Йотова, колегата й Момчил Неков обясни, че голяма част от планинските региони попадат в периферни, неурбанизирани и погранични региони на територията на държавите-членки на ЕС, както и в България.

Според него това ги прави по-малко атрактивни и приоритетни в национални стратегии и планове за развитие. „Тези региони имат и редица почвени-климатични особености, които ги отличават значително от другите селскостопански региони. По тази причина ние, членовете на земеделската комисия в Европейския парламент, сме на мнение, че условията и правилата за земеделие в тези региони не могат и не трябва да сравнявани със селскостопанските условия в равнините части“, заяви Неков.

Той посочи примери, за които са му сигнализирали наскоро български производители от Троян. „По първи стълб на основната селскостопанска политика са директните плащания“, подчерта евродепутатът.

Той обясни, че за да получава производител подпомагане по схемата за единни плащания трябва да има минимално изискване за това стопанството – 0,5 хектара, тоест 5 дка, като минималният размер на всеки парцел трябва да е 0,1 хтр или декар. „В планините обаче, земеделските стопани намират това за трудно условие, поради релефна особеност, която прави имотите, в някои случай с един или два ара по-малки от този минимум. Поради тази причина, те не могат да кандидатстват за съответната субсидия“, каза още той.

По неговите думи така производителите в планинските региони стават по-малко конкурентно способни, в сравнение с останалите и тяхната продукция не е толкова атрактивна, колкото в равнинните региони.

Според Неков друг проблем е наличността на инфраструктура. „Колкото и добри да са условията за земеделие в планинските региони, няма изградена инфраструктура и по този начин самата продукция не стига бързо до потребителите“, категоричен е евродепутатът от левицата.

Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите.

Евродепутатът посочи пример от втория стълб на т.нар Програма за развитие на селските райони. „Предвижда се след средата на годината да се отвори мярка за подпомагане и създаване на организации и групи на производители да подпомага производство – мярка 9“, уточни той.

Неков е на мнение, че по този начин производителите ще могат да се обединяват, да имат обща техника, която да използват, да подписват договори и да не бъдат натискани от прекупвачите. „Лично се ангажирам да предоставя информация за организация на производителите. Искаме да се намали броят, защото в текстовете е заложен минимум от 4 души за създаване на група на производители и 6 при създаване на организация на производителите. При намаляване на бройката те ще могат по-добре да защитават интересите си“, категоричен е той.

Момчил Неков заяви, че ще настоява в земеделската комисия в ЕП за целенасочени инвестиции в затворен цикъл на производство в планинските региони. „Най-голяма добавена стойност имат затворените цикли на производство, като за тези региони най-важни са млечната и месната индустрии“, обясни той. Като пример евродепутатът посочи, че чрез инвестиции в изграждането на цех за производство на сирене, се ангажират кадри в производство, преработка и управление на мощностите. „Това прави един регион привлекателен и има потенциала да запази местен поминък и да задържи местното население и младите хора“, подчерта той.

Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител.

„Интернет е много важна съставна част. Ако ние искаме Европа да не се превърне на три или четири скорости, трябва да се развива този единен цифров пазар“, каза още евродепутатът от левицата.

По неговите думи освен възможностите, който дава за социалните канали, интернет свързва земеделските производители от различните региони и те могат да обменят добри практики в техния сектор.

„Интернет помага за създаване на къси вериги – директна връзка между производител и потребител. Постига се по-голяма близост и социален ефект, намалява се и цената, защото се премахват прекупвачите“, обясни той.

Според него се обръща внимание и на ролята на научните институти, занимаващи се с планинско земеделие.

Неков подчерта, че в България имаме Институт за планинско животновъдство и земеделие в Троян. „Това ще привлече и интереса на младите хора да завършват образование с такава специалност и да го практикуват“, заключи Момчил Неков.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Мартин Копчев отново донесе медал за България – този път от олимпиада по математика

Published

on

Десетокласникът в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово Мартин Копчев спечели отново медал за България. Успехът на гимназиста е втори пореден в рамките на седмица.

Мартин извоюва среброто от Международна олимпиада по информатика (IOI). Сега донесе за страната ни бронзов медал от 61-та Международна олимпиада по математика, провела се от 20 и 28 септември.

Домакин на най-старото състезание по природни науки трябваше да бъде руският град Санкт Петербург, но усложнената ситуация в света във връзка с КОВИД-19 не остави математиците по назад и се наложи организация на специфичен онлайн формат.

В най-престижното за годината състезание по математика участваха 616 ученици от 105 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни. Това бяха 21 и 22 септември, а видео церемонията по закриването – 28 септември.

Българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание. Тази година националният ни отбор по математика спечели 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти.

Ръководител на националния отбор бе доц. д-р Станислав Николаев Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), заместник-ръководител e гл.-ас. д-р Стефан Владимиров Герджиков (ФМИ на СУ / ИИКТ-БАН). Домакин на отбора беше Институтът по математика и информатика към БАН, а наблюдател от страна на МОМ бе проф. Алекса Малчески (Северна Македония).

Преди броени дни Мартин спечели и сребърен медал от виртуалната 32-а Международна олимпиада по информатика! Самите организатори бяха осигурили допълнителни занимания на участниците, за да ги накарат да се почувстват част от общността и да вдъхнат до колкото е възможно от усещането за международна олимпиада – лекции и речи от бивши състезатели медлисти, виртуални разходки из северната руска столица и др.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

Към 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 54 златни, 124 сребърни, 114 бронзови медала, както и 15 почетни грамоти!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пет съвета при избора на зимно работно облекло

Published

on

Независимо какво е естеството на работата Ви, през зимните месеци е нужно да изберете подходящо работно облекло, за да си осигурите комфорт и продуктивност, макар ниските температури. Това обаче може да се окаже нелека задача, имайки предвид разнообразието на пазара, а и спецификата на работата Ви. Със следващите 5 съвета ще Ви дадем насоки, които да помогнат при избора на зимно работно облекло, така че да сте пълноценни на работа, докато ви е топло и удобно:

1. Съобразено с професията
При избора на работно облекло, най-важен фактор е естеството на професията Ви. Помислете за нещата, които ежедневно правите – колко се натоварвате физически, дали стоите повече на едно място или денят Ви е свързан с много движение, излагате ли се навън и колко дълго. Ако работите навън, то Вие сте зависими изцяло от времето и е нужно да изберете зимно работно облекло, което да е ватирано и непромокаемо, за да предпазите тялото си от студ, сняг и дъжд. Ако работите „на терен“, много важно е да изберете облекло с включена светлоотразителната защита – често има мъгла и снегонавяване, които ще Ви направят незабележим и могат да застрашат безопасността Ви. Ако често се навеждате, полугащеризонът ще Ви свърши чудесна работа. Ако работите зад каса или в офис, ватиран елек със сигурност ще Ви влезе в употреба. Нуждите на работниците в кухня и в склад например са съвсем различни, затова помислете за работата си и потърсете съвет от консултантите в магазина.

2. Всичко започва от обувките
По-мъдри от нас са го казали: всичко започва от краката. За да се чувстваме добре, трябва внимателно да подберем обувките си. Разбира се, те трябва да са удобни, с меки подметки, които да ни позволяват лесно придвижване, да топлят, но и да не тежат прекалено много, за да не ни изморяват излишно. В най-общия случай, за зимата са подходящи ватирани обувки с височина над глезена (боти), кожени или от промазана материя. Допълнително към това могат да имат вградено бомбе и сертификат за защита, когато спецификата на работата го изисква. Съобразете номера с дебелината на чорапа – най-неприятното усещане е на премръзнали крака в тясна обувка. Гумените ботуши не се препоръчват за зимните сезони, защото макар да са най-сигурното средство против влага, не осигуряват необходимата топлина, освен ако не са допълнително ватирани и комбинирани с подходящ чорап.

3. Многопластово облекло
Най-добрата тактика в зимните дни е стара, добре позната, но често пренебрегвана – обличането на няколко слоя дрехи. През зимата времето може да бъде изключително променливо, а освен това често ни се налага да влизаме и излизаме от климатизирани помещения към виелици и мразовити температури. За да сте подготвени за всяка ситуация и да подсигурите комфорта си през целия ден, облечете памучна фланелка с къс или дълъг ръкав, върху нея суитчър или полар с цип, отгоре завършете с ватирано или непромокаемо (софтшел) яке, а защо не и/или елек. Така ще разполагате с няколко пласта, които не могат да Ви помогнат да контролирате времето, но със сигурност ще Ви помогнат да контролирате своята температура и комфорт.

4. Шапка, шал и ръкавици
За къде сме без класиката на зимния сезон – шапка, шал и ръкавици. За да се предпазите от силния вятър и снегонавяване, трябва да обърнете внимание не само на облеклото, но и на работните аксесоари за тези месеци. Изберете подходящи ръкавици, спрямо това дали са допълнение към работното Ви облекло или са задължителен целодневен елемент. Същото важи и за шапката – може да бъде с вградени наушници, с или без козирка, да е от плетиво, полар или пък да я замените с лента, ако това ви внася повече удобство. Ролята на шалът е ключова – да предпази дихателните пътища от лесна настинка, но ако чувствате, че по-скоро Ви пречи, може да го замените с ватирана висока яка с цип, която да регулирате според времето.

5. Не пренебрегвайте чорапите
Един от най-подценяваните елементи от облеклото са чорапите, а те имат изключително важна роля в цялостния ни комфорт на работа, особено когато става дума за зимния сезон. Не случайно в специализираните магазини ще откриете различни чорапи за ски, планина, колоездене и така нататък. Добре е да подберете ватирани чорапи с височина над тази на обувката, за да не се изхлузват. Съобразете чорапа и с подплата на обувката си – ако тя е вълнена, най-ватираните чорапи могат да бъдат прекален избор. И не на последно място – съобразете еластичността на чорапите с динамиката на ежедневието си.

За финал един бонус съвет – най-честата грешка при поръчката на зимни работни облекла е отлагането й за последния момент. Зимата често ни изненадва и все успява да ни свари неподготвени, затова изберете удобно и практично облекло още днес. За повече информация и съвети при избора, не се колебайте да се обърнете към професионалистите от Mazalat – на място в магазина в гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или на телефон 088 801 6816; 066 985 336.

*Снимка: sapiacorp.com

Зареди още

Новини

Иззеха 100 метра бракониерски мрежи от яз.“Ал.Стамболийски“

Published

on

Служители на РК Габрово извършиха нощна проверка по вода на язовир „Александър Стамболийски“.

В хода на проверката са били намерени 3 броя хрилни мрежи поставени в работно положение, с приблезителна дължина 100 метра.

Уредите са иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената в тях риба – 10 кг, е била освободена и върната обратно във водата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица