Свържи се с нас

Новини

Асоциацията на географите има място в образователната сфера

Published

on

Промени в учебния план изкараха учители по география от цялата страна на протест пред Министерството на образованието, на който изразиха своето недоволство относно готвената реформа в сектора. В тази връзка разговаряхме с Регионален координатор на „Асоциацията на професионалните географи и регионалисти“ за Габрово Анатолий Антов по въпросите, свързани с образователната и възпитателната сфера.

протест

снимка: АПГР

Г-н Антов колко представители на АПГР – Габрово участваха на протеста в столицата?
– „Асоциацията на професионалните географи и регионалисти“ – Габрово взе активно участие в протеста на 23 януари с двама свои представители. Аз, като Регионален координатор на асоциацията и г-н Христо Кичиков, почетен член и активен географ от нашия град.

Приблизително колко бяха протестиращите географи и бяхте ли подкрепени от други ваши колеги?
– На протеста пред Министерството на образованието взеха участие над 100 колеги географи от цяла България. Освен членове на „Асоциацията на професионалните географи и регионалисти“, активно участие взеха и преподаватели от висшите училища в страната, където се преподава дисциплината География, и членове на Българското Географско Дружество.

– Какви бяха обсъжданите теми?
– Темите, които обсъждахме, бяха представени под формата на подписка на бившия вече министър Тодор Танев. Те бяха свързани с липсата на предмета „География и икономика“ в 11 и 12 клас, и безумието при запазване на 51 часа „География и икономика“ в 5 клас, да се увеличи обемът на учебния материал с още два континента – Африка и Антарктида. Това стресира учениците и компресира понятийния апарат, което пък води до това, че децата намразват тази дисциплина.

– Какви предложения бяха направени, за да се съхрани обучението по география в училище?
– Ние сме за това въвеждането на новите учебни програми да се отложи с една година и да се седне на масата на преговорите с учители и специалисти в отделните области. Целта е да се достигне до максимална ефективност  при усвояването на учебния материал, при увеличаване и запазване на часовете по „География и икономика“ от 5 до 12 клас. При варианта, който предлага Министерството на образованието и науката, се отваря врата за сенчестата икономика и частните уроци при явяване на ДЗИ и кандидатстване във ВУЗ.

– Какво е мястото на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти при вземане на важни решения, касаещи реформата в образованието?
– Мястото на АПГР в системата на образование в страната става все по-голямо. Членската ни маса се увеличава и заявка за членство има, и от колеги специалисти по история и цивилизация, и биология и здравно образование. Смятаме, че нашата асоциация има място и по места, при решаване на важни въпроси от образователната и възпитателната сфера. Внесени са над 4100 подписа в МОН за подкрепа на исканията ни и готвим петиция до Комисията по образование към Народното събрание.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Няма нови случаи на коронавирус за последните 24 часа

Published

on

Няма нови регистрирани случаи на коронавирус в Габровска област през последното денонощие, става ясно от данните на Министерството на здравеопазването.

От Регионалната здравна инспекция в Габрово обобщиха, че от началото на пандемията досега има 135 установени с КОВИД – 19, като най-много в Севлиево, Габрово, Дряново и Трявна, съответно: 67, 60, 6 и 2.

Към днешна дата в Севлиево има 52 инфектирани, 40 от които на домашно лечение, а останалите 12 са хоспитализирани.

В севлиевската болница са настанени 9 пациенти, всички места в инфекциозното отделение за лечение на коронавирус са 10. Всички лежащо болни са севлиевци и са на възраст над 50 години.

В област Габрово към момента заразените с КОВИД – 19 са осемдесет и пет души, 17 от тях са настанени в болници, 48 са излекуваните от началото на пандемията, а двама са починали.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово с ценно дарение от фондация „Габровски 1904“

Published

on

Вчера, 3 август, Община Габрово получи ценно дарение от фондация „Габровски 1904“. Книгата, „Бележити хора и събития от габровския край“ на Илия Габровски в луксозно издание, бе връчена лично от внука на видния краевед – Георги Габровски.

Инициативата има за цел да популяризира делото на изследователя на габровското минало Илия Габровски и съвпада с отбелязването на 160-тата годишнина от обявяването на Габрово за град. Първите две книги ще бъдат предоставени на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и на отдел „Държавен архив“-Габрово.

Илия Иванов Габровски е роден на 14 август 1904 г. в Габрово, в семейството на опълченеца Иван Габровски. Ввсеотдаен учител и краевед, неуморен изследовател на габровското минало, повече от пет десетилетия обхожда всяко кътче от родния си край, разпитва хиляди хора, издирва и изследва стари архиви, църковни книги, надписи върху паметници, мостове и други постройки, търси произхода на географските и историческите названия, открива, записва и популяризира заслужилите личности и събитията, характеризиращи габровския дух.

Публикува над хиляда изследвания, повечето от които за неизвестни или малко известни факти от историята на родния край. Проследява родословия, публикува стотици песни, легенди и предания, пише историите на селища, църкви и училища.

Заради изключителните му заслуги към Габрово като изследовател и популяризатор на габровското минало, на 16 май 2002 г. посмъртно е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово.

Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Руски чайник е културна ценност за август в РИМ – Габрово

Published

on

Културна ценност за месец август на Регионален исторически музей – Габрово е руски чайник на 7-ма рота от 36-ти пехотен Орловски полк, взела решително участие в отбраната на Шипченския проход през август 1877 г.

По каква причина чайникът е останал в Габрово, можем само да предполагаме. Най-вероятно е предоставен на болниците в града, за да се приготвя традиционната напитка за ранените войници и офицери. Постъпил е в музея в края на 50-те години на ХХ в., от монахините на Девическия манастир “Свето Благовещение“ – Габрово.

Произведен преди повече от 143 години, днес той е реставриран и в отлично състояние. С представянето му пред публиката искаме да напомним за нелекия път, изминат от Орловския полк в състава на 9-та пехотна дивизия от VІІІ корпус от Полтава и Харков до Габрово и за „малките неща“, които стоплят войнишката душа.

На 3 юли 1877 г. Орловският полк влиза в Габрово и е включен в състава на Габровския отряд за овладяване на Шипченския проход. На 5 юли е извършена неуспешна атака и след оттеглянето на турците, на 7 юли проходът е зает от руските войни. На 8 август целият полк се съсредоточава на Шипченския проход, участва в легендарните боеве 9 – 12 август и в по-нататъшната отбрана почти до края на м. октомври.

Във фондовете на музея се съхраняват атрактивни културни ценности от времето на Освободителната руско-турска война 1877/1878 г. – въоръжение, униформи, награди, но целта ни е да покажем реликва, която ежедневно е била в употреба в руската армия.

И това е чайникът, в който се приготвя традиционната руска напитка, сгряваща ръцете и сърцето на обикновения войник. След уморителните преходи всеки от тях с нетърпение е очаквал миговете на почивка. С чаша черен руски чай в ръка, отпивайки от горещата течност, всеки „солдат“ си спомня в минутите на отдих за Родината, за своя дом, семейство, любими и близки хора.

Разсипването на чая е знак за кратка почивка, минути на спокойствие и мечти. Ароматът и топлината на руския чай поддържа бойния дух на защитниците на Шипченския проход през горещото лято на 1877 г. и сковаващия студ през зимата на същата година. Традицията да се пие чай в Русия е вековна, той се консумира ежедневно, навсякъде и по-всеки повод, през всички сезони на годината. Затова и в обоза на руските войски задължително присъстват масивните чайници.

Съхраненият в РИМ – Габрово полеви чайник е изработен от мед, с цилиндрична форма, капак и извита дръжка. На него е щампован надпис „VII р.“, а към тялото е прикрепен висок чучур, завършващ с капаче. Празен теглото му е над 6 кг, обемът е приблизително 9,5 л, т.е. за около 200- числения състав на ротата по 50 грама ободряваща напитка на войник.

Този наглед обикновен предмет от бита – чайник, но с огромни размери – полеви чайник, ни напомня, че и в малките неща – измерими с чаша чай, се крие духът на големите победи! Спазването на вековните традиции, дори по време на война, крепи морално войника по време на походи и битки.

Автор: Катя Гечева – гл. уредник, РИМ-Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица