Свържи се с нас

Новини

„Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз“

Published

on

снимка: Илияна Йотова, фейсбук

снимка: Илияна Йотова, фейсбук

„Ако Шенген се разпадне, отива си и Европейският съюз“, заяви Джани Питела – председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Той обяви запазването на целостта на Шенгенското пространство като основен приоритет в работата на парламентарната група през предстоящата година.

Социалистите се събраха на своето първо заседание за новия политически сезон, за да очертаят основните насоки на работа през 2016 г. Темата за кризата с миграцията доминираше в много от изказванията на евродепутатите, а Питела подчерта, че „Дъблинският регламент в сегашната си форма е отживелица и се нуждаем от нова система от правила“. Депутатите социалисти са единодушни, че системата, установена от Дъблинския регламент, не работи и трябва да бъде или сериозно променена, или заместена от изцяло нов документ.

Очертаването на приоритетите в работата на С&Д от Питела за тази година и последвалият дебат между социалистите бяха предшествани от среща на Групата с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Илияна Йотова попита Туск кое трябва да се промени в политиката по убежища и дали смята, че Дъблинския регламент трябва да претърпи промяна. Председателят на Съвета потвърди, че Европейската комисия подготвя ново предложение, което ще представи за обсъждане през март на евродепутатите и държавите членки. Туск добави, че междувременно Шенгенските правила задължително трябва да се спазват от страните в ЕС, за да се избегнат нови много сериозни проблеми.

„Това е напълно в интерес на България, защото при сегашното положение страната ни се превръща в буферна зона за бежанци“, заяви Илияна Йотова – депутат от Групата на С&Д и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Тя допълни, че в парламентарната комисия очакват предложението на Европейската комисия за промяна в Дъблинския регламент през март т.г. „Ще видим какво ще ни предложи екипът на ресорния комисар Аврамопулос – дали ще променяме из основи сегашния законодателен текст или ще изработим изцяло нов. Във всеки случай вече активно обсъждаме помежду ни с останалите социалисти в парламентарната комисия какво не търпи отлагане за промяна, защото Дъблинския регламент е писан за съвсем други условия и вече не отговаря на реалностите около нас“, каза още Илияна Йотова

Социалистите поискаха повече европейско финансиране за справяне с предизвикателствата на бежанската вълна, защото държавите членки не могат да се справят само със собствени ресурси. Питела се съгласи и добави, че това не може да става за сметка еврофондове, насочени към създаване на растеж и работни места. В това свое желание лидерът на Групата на С&Д е бил подкрепен от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Питела смята още, че еврооблигациите и печалбите от тях са възможен източник за финансиране на различни дейности за справяне с бежанската криза. Лидерът на социалистите отправи към колегите си призив за създаване на хуманитарни коридори към изолираните територии в Сирия, къде има градове, умиращи от глад.

Левите евродепутати отправиха остри критики към Туск на състоялата се по-рано среща на Групата с председателя на Съвета на ЕС. Според социалистите Съветът „спъва“ всички предложени от ЕК и одобрени от ЕП политики по миграция. Групата на С&Д припомни на Туск безплодната поредица от срещи на върха, където европейските лидери не могат да се споразумеят за решителни мерки за справяне с бежанската криза. В отговор на обвиненията Туск се оправда, че проблемът не е в Брюксел, а в държавите членки, защото те не спазват дори и постигнатите на заседанията на Съвета договорености.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица