Новини, Общество|13.01.2016 13:01

Общината ще опита частично да помогне на хората от Шенини

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Макар и частично Община Габрово ще се опита да помогне на хората, живеещи в квартал Шенини, да се справят с разрушената и липсваща настилка на улиците, осигурявайки им нормален достъп до техните домове.

Това става ясно от официалния отговор на институцията, с който „Габрово Нюз“ разполага, адресиран до ГД „ДНЕС“ – Габрово и Инициативен комитет на граждани от м.Шенини по отношение на тяхно питане, поставено в Общински съвет – Габрово, свързано със затруднения достъп до имотите, обслужвани от стръмен пътен участък.

Според Общината въпросният пътен участък обслужва имоти, намиращи се в м.Шенини, землище на Габрово и попадат в плана на новообразуваните имоти по параграф 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ на м.Шенини, одобрен със заповед на Областния управител на Габрово през 2004 г. А тези имоти са извън регулационните граници на Габрово.

В отговора си институцията посочва, че достъпът до поземлените имоти в м.Шенини се осъществява посредством полски пътища, чиято поддръжка не е предмет на финансиране от Общината, но въпреки това през годините е полагала грижи за подобряване състоянието на полските пътища, чрез отводняване, насипване и подравняване с инертни материали.

През 2015 година след обстоен преглед на място от служители на Общината е било извършено депониране, насипване и подравняване с фрезован материал на проблемни участъци, не попадащи в конкретните искания, посочени в запитването на инициативния комитет, но удовлетворяващи друга част от ползвателите на имоти в м.Шенини.

Въпросния стръмен участък, цитиран в запитването, също е бил насипан с инертен материал, но за него нямало достатъчен габарит за оформяне на пътно платно, вследствие на изградени огради на прилежащи имоти.

По същата причина няма възможност за изграждане на прилежащи отводнителни канавки, чрез които да се гарантира по-голяма устойчивост на насипания материал при проливни дъждове. Вследствие на големия надлъжен наклон, стичащите се повърхностни води разрушават и отмиват трошенокаменната основа.

Според Община Габрово проблемът би бил решен частично, чрез извършване на отводнителни мероприятия за отвеждане на повърхностните води през прилежащи частни имоти, единствено при постигане на взаимно съгласие на собствениците, и последващо насипване и подравняване на въпросния участък.

Какво е сегашното състояние на улиците в Шенини и как изглеждат те можете да си припомните оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар