Свържи се с нас

Новини

Кирил Добрев: „Най-големият проблем е, че си отиваме като народ“

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Да коментира отминалата 2015 г. и направи прогнози за 2016 г. вестник „100 Вести“ зададе своите въпроси на депутата от левицата от Седми избирателен район Кирил Добрев.

– Как ще коментирате отминалата 2015 г., г-н Добрев, която някои социолози определиха като „годината на сложните политически пируети“, в резултат на които сме свидетели на повсеместно повишаване на местните данъци, на цените на винетките, на някои услуги, на увеличените банкови такси и застраховки, замразените средства за майките? Има ли кой да защити българския гласоподавател от собствените му избраници?

– Изминалата година беше тежка и във вътрешнополитически, и във външнополитически план. Няма как страната ни да остане встрани от всички онези конфликти, които поставят на изпитание бъдещето на Европейския съюз, част от който сме и ние. Що се отнася за вътрешно политическата обстановка – всички сме свидетели, че когато става въпрос за това да „захапеш” властта – и най-сложните политически пируети се оказват осъществими. Друг е въпросът, че тепърва ще има още паднали от сцената, заради „сложната” постановка на участниците във властта. Несъмнено обаче най-тежка е била годината за онези българи, които са били без работа, които разчитат на помощ от държавата – за тях правителството не направи нищо. В този смисъл не разбирам учудването за повишените данъци, увеличената възраст за пенсиониране и замразените майчински – това е нещо напълно нормално за десните партии, а това правителство категорично даде да се разбере, че ще работи с тази философия. Нелека е и ситуацията при малкия и среден бизнес, защото вместо да бъде стимулиран, той бива натоварван с допълнителни административни тежести. Ние, като партия, имаме претенциите да защитаваме българския гласоподавател и предприехме редица предложения в социалната сфера, но това явно не е достатъчно, за да бъдем приети от хората като техни защитници. Завиждам искрено на премиера Борисов, защото въпреки рестриктивните управленски мерки, той продължава да се радва на симпатиите на хората. Министър-председателят е с изключително бърза реакция по всички въпроси, а БСП сме в абсурдната ситуация да реагираме след събитията и недостатъчно бързо.

– Има ли левицата достатъчно възможности, за да бъде силната, търсената опозиция и с коя друга политическа сила бихте си взаимодействали, за да отстоявате интересите на своите избиратели?

– За разлика от други пъти, когато сме били в опозиция, сега не успяваме да наложим дневния ред. В БСП имаме проблем и лозунгът, че кризата е възможност вече не може да ни стопли, защото кризата продължава прекалено дълго. Лутаме се между две крайности – тези на прагматичните решения, които невинаги се харесват на избирателите и идеи, които изглеждат неадекватни на реалността и звучат просто пожелателно. Някъде между тях изгубихме емоцията и другарството, а политиката е емоция. В БСП продължава да витае чувството на самодостатъчност, въпреки, че на всички ни е ясно, че силната левица минава през обединението.

– Отново критикувате ръководството. Затова ли Миков Ви нарече щатен опозиционер в едно интервю преди нова година?

– В известна степен председателят е прав. Да си щатен, означава да получаваш заплата. Моят работодател са избирателите ми в Габровско и получавам заплата от техния глас. Голяма част от критиките към ръководството са именно мнението на тези хора, които те са споделяли с мен и на събрания, и в лични разговори.

– Промени ли се политическата конюнктура в страната след събитията в ДПС?

– Едва ли щях въобще да коментирам случващото се в ДПС, ако у мен, а и предполагам и у гражданите, не остана усещане за проблем, който е по-голям от смяната на един председател, а именно намесата на чужда държава във вътрешната ни политика. Големият печеливш е г-н Доган, който за пореден път показа, че е български политик. Връщайки ДПС на пътя да бъде българска, а не протурска партия, отваря нови хоризонти пред Движението.

– Кой, според Вас, е най-големият проблем на държавата ни в момента – вътрешните противоборства, сложната обстановка, свързана с бежанската криза или трудната ситуация пред страната ни за защита националните си интереси?

– Това, че си отиваме като народ. И затова естествено сме виновни всички политици – ние всички сме недостатъчно добри и в управление, и в опозиция. Трябва да изкореним едномандатното си мислене и опозиция, и управляващи, които и да са те, да застанат зад националните приоритети като образование, здравеопазване, инвестиции в наука, подкрепа за малкия и семеен бизнес. Знам, че всичко това звучи като клише, но понякога в клишетата са най-големите истини.

– Вашите прогнози за 2016 г. в политически и икономически план?

– Жалко, че ще трябва да завършим интервюто така. През 2016 година просто нищо няма да се случи – безработните ще останат безработни, работещите ще останат на същите заплати, пенсионерите и нуждаещите се от държавна подкрепя няма да я получат, икономиката е в застой, затова пък животът ще поскъпне и данъчното бреме за бизнеса ще се увеличи. Още една загубена година, която няма да даде перспектива за никого. За да има предсрочни избори, трябва някой да претендира за властта, да диша във врата на управляващите. Като най-голямата опозиционна партия все още сме далеч от тази позиция. Но в крайна сметка няма невъзможни цели.

Автор: Стефка Бурмова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Мартин Копчев отново донесе медал за България – този път от олимпиада по математика

Published

on

Десетокласникът в Природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ – Габрово Мартин Копчев спечели отново медал за България. Успехът на гимназиста е втори пореден в рамките на седмица.

Мартин извоюва среброто от Международна олимпиада по информатика (IOI). Сега донесе за страната ни бронзов медал от 61-та Международна олимпиада по математика, провела се от 20 и 28 септември.

Домакин на най-старото състезание по природни науки трябваше да бъде руският град Санкт Петербург, но усложнената ситуация в света във връзка с КОВИД-19 не остави математиците по назад и се наложи организация на специфичен онлайн формат.

В най-престижното за годината състезание по математика участваха 616 ученици от 105 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни. Това бяха 21 и 22 септември, а видео церемонията по закриването – 28 септември.

Българските състезатели отново се представиха достойно и добавиха 4 медала към колекцията от отличия за България на най-старото и най-голямо природоматематическо състезание. Тази година националният ни отбор по математика спечели 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти.

Ръководител на националния отбор бе доц. д-р Станислав Николаев Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), заместник-ръководител e гл.-ас. д-р Стефан Владимиров Герджиков (ФМИ на СУ / ИИКТ-БАН). Домакин на отбора беше Институтът по математика и информатика към БАН, а наблюдател от страна на МОМ бе проф. Алекса Малчески (Северна Македония).

Преди броени дни Мартин спечели и сребърен медал от виртуалната 32-а Международна олимпиада по информатика! Самите организатори бяха осигурили допълнителни занимания на участниците, за да ги накарат да се почувстват част от общността и да вдъхнат до колкото е възможно от усещането за международна олимпиада – лекции и речи от бивши състезатели медлисти, виртуални разходки из северната руска столица и др.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

Към 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 54 златни, 124 сребърни, 114 бронзови медала, както и 15 почетни грамоти!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Пет съвета при избора на зимно работно облекло

Published

on

Независимо какво е естеството на работата Ви, през зимните месеци е нужно да изберете подходящо работно облекло, за да си осигурите комфорт и продуктивност, макар ниските температури. Това обаче може да се окаже нелека задача, имайки предвид разнообразието на пазара, а и спецификата на работата Ви. Със следващите 5 съвета ще Ви дадем насоки, които да помогнат при избора на зимно работно облекло, така че да сте пълноценни на работа, докато ви е топло и удобно:

1. Съобразено с професията
При избора на работно облекло, най-важен фактор е естеството на професията Ви. Помислете за нещата, които ежедневно правите – колко се натоварвате физически, дали стоите повече на едно място или денят Ви е свързан с много движение, излагате ли се навън и колко дълго. Ако работите навън, то Вие сте зависими изцяло от времето и е нужно да изберете зимно работно облекло, което да е ватирано и непромокаемо, за да предпазите тялото си от студ, сняг и дъжд. Ако работите „на терен“, много важно е да изберете облекло с включена светлоотразителната защита – често има мъгла и снегонавяване, които ще Ви направят незабележим и могат да застрашат безопасността Ви. Ако често се навеждате, полугащеризонът ще Ви свърши чудесна работа. Ако работите зад каса или в офис, ватиран елек със сигурност ще Ви влезе в употреба. Нуждите на работниците в кухня и в склад например са съвсем различни, затова помислете за работата си и потърсете съвет от консултантите в магазина.

2. Всичко започва от обувките
По-мъдри от нас са го казали: всичко започва от краката. За да се чувстваме добре, трябва внимателно да подберем обувките си. Разбира се, те трябва да са удобни, с меки подметки, които да ни позволяват лесно придвижване, да топлят, но и да не тежат прекалено много, за да не ни изморяват излишно. В най-общия случай, за зимата са подходящи ватирани обувки с височина над глезена (боти), кожени или от промазана материя. Допълнително към това могат да имат вградено бомбе и сертификат за защита, когато спецификата на работата го изисква. Съобразете номера с дебелината на чорапа – най-неприятното усещане е на премръзнали крака в тясна обувка. Гумените ботуши не се препоръчват за зимните сезони, защото макар да са най-сигурното средство против влага, не осигуряват необходимата топлина, освен ако не са допълнително ватирани и комбинирани с подходящ чорап.

3. Многопластово облекло
Най-добрата тактика в зимните дни е стара, добре позната, но често пренебрегвана – обличането на няколко слоя дрехи. През зимата времето може да бъде изключително променливо, а освен това често ни се налага да влизаме и излизаме от климатизирани помещения към виелици и мразовити температури. За да сте подготвени за всяка ситуация и да подсигурите комфорта си през целия ден, облечете памучна фланелка с къс или дълъг ръкав, върху нея суитчър или полар с цип, отгоре завършете с ватирано или непромокаемо (софтшел) яке, а защо не и/или елек. Така ще разполагате с няколко пласта, които не могат да Ви помогнат да контролирате времето, но със сигурност ще Ви помогнат да контролирате своята температура и комфорт.

4. Шапка, шал и ръкавици
За къде сме без класиката на зимния сезон – шапка, шал и ръкавици. За да се предпазите от силния вятър и снегонавяване, трябва да обърнете внимание не само на облеклото, но и на работните аксесоари за тези месеци. Изберете подходящи ръкавици, спрямо това дали са допълнение към работното Ви облекло или са задължителен целодневен елемент. Същото важи и за шапката – може да бъде с вградени наушници, с или без козирка, да е от плетиво, полар или пък да я замените с лента, ако това ви внася повече удобство. Ролята на шалът е ключова – да предпази дихателните пътища от лесна настинка, но ако чувствате, че по-скоро Ви пречи, може да го замените с ватирана висока яка с цип, която да регулирате според времето.

5. Не пренебрегвайте чорапите
Един от най-подценяваните елементи от облеклото са чорапите, а те имат изключително важна роля в цялостния ни комфорт на работа, особено когато става дума за зимния сезон. Не случайно в специализираните магазини ще откриете различни чорапи за ски, планина, колоездене и така нататък. Добре е да подберете ватирани чорапи с височина над тази на обувката, за да не се изхлузват. Съобразете чорапа и с подплата на обувката си – ако тя е вълнена, най-ватираните чорапи могат да бъдат прекален избор. И не на последно място – съобразете еластичността на чорапите с динамиката на ежедневието си.

За финал един бонус съвет – най-честата грешка при поръчката на зимни работни облекла е отлагането й за последния момент. Зимата често ни изненадва и все успява да ни свари неподготвени, затова изберете удобно и практично облекло още днес. За повече информация и съвети при избора, не се колебайте да се обърнете към професионалистите от Mazalat – на място в магазина в гр. Габрово, ул. Емануил Манолов 23 или на телефон 088 801 6816; 066 985 336.

*Снимка: sapiacorp.com

Зареди още

Новини

Иззеха 100 метра бракониерски мрежи от яз.“Ал.Стамболийски“

Published

on

Служители на РК Габрово извършиха нощна проверка по вода на язовир „Александър Стамболийски“.

В хода на проверката са били намерени 3 броя хрилни мрежи поставени в работно положение, с приблезителна дължина 100 метра.

Уредите са иззети с констативен протокол срещу неизвестен нарушител. Уловената в тях риба – 10 кг, е била освободена и върната обратно във водата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица