Свържи се с нас

Култура

Културен календар за януари

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

6 януари

9.00 ч. Храмов празник на църквата „Свето Богоявление“
АЕК „Етър”

10 януари

11.00 ч. „Принцесата и граховото зрънце“
Държавен куклен театър – Габрово

14 януари

Виртуална витрина 90 години от рождението на цигуларя Васко Абаджиев (1926 – 1978). Седмица с музикални изпълнения на негови записи.
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов”

„Габровски фокус“ – изложба графика и скулптура на габровски творци от фонда „Хумор на народите“.
Музей „Дом на хумора и сатирата“

11 януари – 15 февруари

Изложба „Тодор Влайков” – гостува Националният литературен музей.
Национален музей на образованието

15 януари

18.00 ч. „Потъването на Созопол“ – игрален филм – България, в главните роли: Васил Гюров, Деян Донков, Светлана Янчева, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Джийсън Брад Люис.
Зала „Възраждане“

16 януари

11.00 ч. „Чудовище в Париж“ – детски анимационен филм – Франция.
Зала „Възраждане“

17 януари

11.00 ч. „Палечка“
Държавен куклен театър – Габрово

19 януари

17.30 ч. Изложба „Бузлуджа – паметта на времето“
Художествена галерия „Христо Цокев“

20 януари

19.00 ч. „Швейк” – с участието на Герасим Георгиев–Геро и Валентин Танев Гостува Театър „Българска армия”
Драматичен театър „Рачо Стоянов“

24 януари

11.00 ч. „Дядовата ръкавичка“
Държавен куклен театър – Габрово

26 януари

19.00 ч. Криминални вариации – интерактивен спектакъл на Невена Митева – премиера
Дом на културата „Ем. Манолов“ – Камерна зала

27 януари

19.00 ч. „Избрано от публиката“ – Концерт на Габровски камерен оркестър с Диригент – Иван Илиев – гост, солист Ростислав Йовчев – пиано. В програмата: Менделсон – Симфония за струнен оркестър № 12 в сол минор, Йозеф Хайдн – Концерт за пиано и оркестър в сол мажор, Брамс – Интермецо оп. 117 №1, Шопен – Два етюда из оп. 25, №1 и 12 Лист – Молитва, Рахманинов – Етюд – картина сол минор оп.33 №5, Скрябин – Два прелюда из оп.11, Хиндемит – „Бостън“ из Сюита (1922), Гранадос- Андалуса, Равел- Токата.
Художествена галерия „Христо Цокев“

31 януари

11.00 ч. „Глупавият вълк“
Държавен куклен театър – Габрово

Още през януари:

Ателие за приложна работа.

Игра-пъзел „Открий съкровището”

Културна ценност за месец януари в РИМ – Габрово – накити от Габрово – колани и пафти

Регионален исторически музей – Габрово

Витрина на РИМ – Габрово в МОЛ – Габрово – Габровската мъжка гимназия в културното наследство на Габрово

Тематични кътове:

„150 години от излизането на книгата „Габровското училище и неговите първи попечители”, 1866 г., П. Р. Славейков”;

„150 години от излизането на брой първи на в-к „Македония”;

„Първи Девически училища в Плевен и Габрово”

Национален музей на образовaнието

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица