Свържи се с нас

Новини

Нов Дневен център за деца и младежи с увреждания в Габрово

Ремонтите дейности в бъдещия Дневен център за деца и младежи с увреждания напредват

Published

on

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Преустройството на бившата детска градина на бул. „Трети март“ в Дневен център за деца и младежи с увреждания напредва. Обектът е част от Инвестиционната програма на Община Габрово.

Проектът предвижда цялостно преустройство на сградата на бившата детска градина с оглед задоволяване нуждите на деца и младежи с увреждания, със запазване външния визуален вид на фасадите и растери дограма, но с изпълнение на всички съвременни мерки за енергийна ефективност. Стойност на обекта е 592 569,52 лв. с ДДС, изпълнител е „ЕКОСТРОЙ-ТРЯВНА“ ООД.

В бъдещия Дневен център вече е подменена дограмата на цялата сграда. Положена е фасадната топлоизолация и топлоизолацията по покрива. Изгражда се асансьорната кула. Положени са всички кабели в сградата и за районното осветление. Монтират се слънчевите колектори и връзките им с котелното помещение. Направена е хидравлична проба на отоплителния котел и новата тръбна мрежа за отоплението. Сградата е свързана с градската газоразпределителна мрежа. Изпълнени са вътрешните сградни ВиК инсталации. Продължава работата по вътрешните инсталации. Извършват се ремонти работи по вътрешни стени, подови настилки и облицовки. Предстоят вътрешни бояджийски работи; изпълнение на рампа за достъп на хора с увреждания; монтаж асансьорна уредба.

В сградата ще бъде осигурена достъпност за хора с увреждания чрез асансьор от нивото на терена, осигуряващ достъп до двата етажа и допълнително страничен вход с рампа.

На първия етаж ще бъдат обособени помещения за дневно пребиваване на две групи от по 10 деца в едната и младежи в другата. Предвидени са помещения за занимални с кът за почивка, санитарни възли, помещение за рехабилитация, сензорна стая, стая за работа с родители, помещение за директора на центъра и за персонала, с прилежащ санитарен възел към тях. В другото крило на сградата, на това ниво, ще има помещения за деца с двигателни увреждания със занималня и спалня, разделени с остъклена стена за визуален контакт, със самостоятелен санитарен възел. В това крило е предвидена и стая за социален педагог. В близост до входа има помещение за колички.

На втория етаж са обособени занималня и спалня за 10 деца с ментални увреждания и прилежащи към тях стаи за помощен персонал, и за изолиране на деца с агресивно поведение до отминаване на кризата, както и санитарни възли. Тук ще бъдат разположени кабинети за психолог, логопед и социален работник. Две големи помещения са предназначени за занимални с музика и изобразително изкуство.

За пребиваващите в дневния център ще се доставя храна от кухня – майка. За целта на двата етажа ще има обособени разливочни.

В дворното пространство се оформя и детска площадка със съоръжения, съобразени с потребностите на децата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Нови четири площадки с подземни контейнери има вече Габрово

Published

on

Изградени са нови четири площадки с подземни контейнери в Габрово, а от понеделник, 28 септември, те ще могат да бъдат ползвани от гражданите. Така общият брой на подземните площадки в нашия град става шест. Новите подземни съоръжения за разделно събиране на отпадъци са разположени на ул. „Свищовска“ №81, ул. „Младост“ №5, №12 и №57.

На всяка от тях са поставени по три контейнера – два за рециклируеми отпадъци и един за биоразградими отпадъци. Вътрешността на всеки от новите съдове представлява специализиран чувал с обем от 3 куб. м., изработен от полиетилен с висока плътност, непозволяваща пропускане на течности и въздействие на атмосферните условия.

Контейнерите са на 2/3 от размера си вкопани в земята, като изхвърлянето на отпадъците става чрез капак с ръчно повдигане, разположен върху надземната част на съда. В приемното отделение на контейнерите е монтирано специално съоръжение, недопускащо директен достъп до съдържанието им, а затварянето на капака се осъществява с механизъм за плавно спускане. Видимата част на съдовете представлява метален корпус със стоманени секции, които освен чисто естетична функция, имат и важното предназначение да предотвратят злонамерени действия.

За ясното указване на вида отпадък, който трябва да се постави в съответния контейнер, върху надземната част на съдовете са поставени информационни стикери, а капаците са в съответните цветове – жълт за рециклируеми и кафяв за биоразградими отпадъци.

Новите подземни съоръжения са финансирани от бюджета на Община Габрово и са изработени от сръбската фирма „Корали“ ООД, избрана след процедура по ЗОП.

Подземните площадки осигуряват надеждното събиране на отпадъци, свеждат до минимум появата на неприятни миризми и предотвратяват разпиляването на отпадъци около съдовете. Наблюденията показват, че при подземните съдове, разделното събиране на отпадъци се осъществява с много по-високо качество и повече ангажираност от страна на жителите.

Община Габрово напомня, че разделното събиране на отпадъци е задължително, а поставянето на отпадъци извън съдовете за смет е забранено.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Оранжев код за силен вятър в събота за област Габрово

Published

on

Оранжев код за силен вятър е обявен за събота, 26 септември, за седем области в страната, сред които и Габрово. В районите, разположени в близост до Стара планина, ще духа бурен южен вятър, с пориви 24-27 м/сек.

Атмосферното налягане ще се понижи значително и ще е по-ниско от средното за месеца. Времето през следващото денонощие ще бъде динамично. През нощта ще се усили южният вятър и минималните температури ще са високи – предимно между 15° и 20°.

Ще бъде предимно ясно, но след полунощ облачността ще започне да се увеличава и до сутринта в Западна България ще е значителна.

Утре ще преобладава облачно и дъждовно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи от дъжд, в припланинските райони количествата ще са значителни и придружени с гръмотевици.

Ще има условия и за градушки. Почти без валежи ще бъде над североизточните райони от страната. Ще е ветровито с умерен и силен поривист вятър от южната четвърт. По северните склонове на планините поривите на вятъра ще достигат 24 -27 м/сек.

Максималните температури ще са в широки граници от 20° – 22° в Югозападна България до 30° – 32° на североизток. През нощта срещу неделя температурите ще започнат да се понижават. В планините няма да е подходящо за туризъм.

Ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. В масивите от Западна и Централна България количествата ще са значителни и на места ще има и гръмотевици. Ще духа силен и бурен поривист вятър от южната четвърт.

По северните склонове на планините поривите ще достигат 24 – 27 м/сек. През нощта срещу неделя по най-високите части на Рила и Пирин дъждът ще премине в сняг.

*Автор на използваното изображение е Тодор Тодоров – фотограф, Фото „Спринт“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ден на отворените врати в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово

Published

on

Ръководството на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово организира Ден на отворените врати на 30 септември, сряда, от 11.00 до 16.00 ч.

Поканата е насочена към всички медицински специалисти, които проявяват професионален интерес към развитието на съвременната болничната помощ и предоставя възможност за запознаване на място с условията, дейностите, услугите и медицинските грижи, които предлага най-новото лечебно заведение в Габровска област.

За допълнителна информация:
тел. 066/990090
МБАЛ „Свети Иван Рилски“ – Габрово гр. Габрово, бул. Трети март №9,
www.mbal-ivanrilski.com
e-mail: info@mbal-ivanrilski.com

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица