Свържи се с нас

Новини

Нов Дневен център за деца и младежи с увреждания в Габрово

Ремонтите дейности в бъдещия Дневен център за деца и младежи с увреждания напредват

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Преустройството на бившата детска градина на бул. „Трети март“ в Дневен център за деца и младежи с увреждания напредва. Обектът е част от Инвестиционната програма на Община Габрово.

Проектът предвижда цялостно преустройство на сградата на бившата детска градина с оглед задоволяване нуждите на деца и младежи с увреждания, със запазване външния визуален вид на фасадите и растери дограма, но с изпълнение на всички съвременни мерки за енергийна ефективност. Стойност на обекта е 592 569,52 лв. с ДДС, изпълнител е „ЕКОСТРОЙ-ТРЯВНА“ ООД.

В бъдещия Дневен център вече е подменена дограмата на цялата сграда. Положена е фасадната топлоизолация и топлоизолацията по покрива. Изгражда се асансьорната кула. Положени са всички кабели в сградата и за районното осветление. Монтират се слънчевите колектори и връзките им с котелното помещение. Направена е хидравлична проба на отоплителния котел и новата тръбна мрежа за отоплението. Сградата е свързана с градската газоразпределителна мрежа. Изпълнени са вътрешните сградни ВиК инсталации. Продължава работата по вътрешните инсталации. Извършват се ремонти работи по вътрешни стени, подови настилки и облицовки. Предстоят вътрешни бояджийски работи; изпълнение на рампа за достъп на хора с увреждания; монтаж асансьорна уредба.

В сградата ще бъде осигурена достъпност за хора с увреждания чрез асансьор от нивото на терена, осигуряващ достъп до двата етажа и допълнително страничен вход с рампа.

На първия етаж ще бъдат обособени помещения за дневно пребиваване на две групи от по 10 деца в едната и младежи в другата. Предвидени са помещения за занимални с кът за почивка, санитарни възли, помещение за рехабилитация, сензорна стая, стая за работа с родители, помещение за директора на центъра и за персонала, с прилежащ санитарен възел към тях. В другото крило на сградата, на това ниво, ще има помещения за деца с двигателни увреждания със занималня и спалня, разделени с остъклена стена за визуален контакт, със самостоятелен санитарен възел. В това крило е предвидена и стая за социален педагог. В близост до входа има помещение за колички.

На втория етаж са обособени занималня и спалня за 10 деца с ментални увреждания и прилежащи към тях стаи за помощен персонал, и за изолиране на деца с агресивно поведение до отминаване на кризата, както и санитарни възли. Тук ще бъдат разположени кабинети за психолог, логопед и социален работник. Две големи помещения са предназначени за занимални с музика и изобразително изкуство.

За пребиваващите в дневния център ще се доставя храна от кухня – майка. За целта на двата етажа ще има обособени разливочни.

В дворното пространство се оформя и детска площадка със съоръжения, съобразени с потребностите на децата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Започва акция на полицията за неправилно пресичащи

От днес до 31 януари на територията на цялата страна ще се провежда специализирана полицейска операция, насочена към спазването на правилата за движение от пешеходците, обявиха инспекторите от отдел „Пътна полиция“ Мария Ангелова и Петър Соколов и Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движение по пътищата.

Целта на операцията е намаляване на травматизма при пешеходците, които са сред най-уязвимите групи участници в движението по пътищата, поясни инспектор Петър Соколов. Той припомни, че по закон задължение на водачите е да ги пазят, но законовите разпоредби са категорични и по отношение на поведението на пешеходците.

Според обобщени данни на ГДНП, представени от инспектор Мария Ангелова, през 2019 г. в страната са регистрирани 6 722 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 626 души и са ранени 8466. В 1 739 от общия брой ТПТП има пострадали пешеходци.

*Цитираните данни в статията не са окончателни*

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Севлиевци обясниха в парламента как се живее 2 седмица без вода

Срам ме е от това, че трябва да си нося прането на приятели в града, разказа жител на севлиевско село

Севлиевци обясниха днес (24 януари) в парламента как се живее две седмица без вода и един ден с вода след това. Своята човешка история те разказаха пред медиите след края на дебатите в Пленарната зала на Народното събрание по искания от опозицията вот на недоверие към управляващите.

Жителите на Севлиево и няколко малки населени места от общината бяха в Народното събрание по покана на депутата от БСП Кристина Сидорова. Димитър Тонев, жител на севлиевско село заяви, че всяка година, по няколко месеца, когато настъпи засушаването, 7-8 села в общината остават без вода за по две седмици.

Той поясни, че след това я пускат за няколко часа, а голяма част от селата дори не могат да ползват тази вода и след това – отново две седмица хората остават без вода.

„Миналата година бяха отпуснати 8 милиона лева за решаване на този проблем, които по наша преценка бяха използвани нецелесъобразно в ремонт на довеждащ водопровод към пречиствателната станция“, добави още той. По думите му загубите по трасето до потребителите варират в рамките на 90 %.

снимка: Пресцентър на БСП

„Мисля, че беше неразумно, неправилно и престъпно безотговорно да се ремонтира довеждащ водопровод при такива загуби по водопреносната мрежа. Не искам реваншизъм, искам да се реши проблемът“, каза още Тонев.

Той посочи, че от отговор до жителите на селата от кмета на общината става ясно, че през пролетта на миналата година е трябвало да започне ремонтът на най-проблемния участък, при положение че бъдат осигурени средства.

„Тези средства продължаваме да ги чакаме. Притеснително е, че при отминалото обсъждане на Бюджета на общината за 2020 година, същият този проект е в режим одобрение. Не е ясно за мен кога ще дойдат средствата“, коментира още той.

„В нашите села живеем малка част от население на общината, по неофициални данни, около 7%. Това означава ли, че трябва да бъдем без вода? Срам ме е от това, че трябва да си нося прането си на приятели в града. Имам дете на 2 години. Това мое присъствие не означава политическо обвързване. Благодаря на г-жа Нинова, че ми даде възможност да кажа тези неща“, допълни в заключение Тонев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обявиха грипна епидемия в три от общините на област Габрово

Грипна ваканция за всички училища на територията на цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари.

Обявена е грипна епидемия в общините Севлиево, Дряново и Трявна, информираха от Регионалната здравна инспекция в Габрово. Учебни занятия в цялата област Габрово през следващата седмица, 27 – 31 януари, няма да се провеждат.

През тази седмица, 20 – 24 януари, нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Габрово нарасна и заболяемостта достигна предепидемични и епидемични стойности от: 263,823 на 10 000 души за община Севлиево; 324,305 на 10 000 души за община Трявна и 226,975 на 10 000 души за община Дряново.

Заболяемостта от грип и ОРЗ за община Габрово към момента е 191,000 на 10 000 души /при епидемична стойност 299 на 10 000 души/. Най–висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. /511,36 %00/, следвана от възрастовата група 5-14 г. /232,02 %00 / и възрастова група 15-29 г. /222,58%00 /.

Регистрирана е висока заболяемост от грип и ОРЗ във всички училища на Габровска област.

На основание Решение на Оперативния щаб за борба с грипа и ОРЗ от днес (24 януари), считано от 25 януари, до второ нареждане, на територията на общините Севлиево, Трявна и Дряново се обявява грипна епидемия.

Дните от 27 януари до 31 януари се обявяват за неучебни на територията на цялата област Габрово, уточняват още от РЗИ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица