Свържи се с нас

Култура

Служителите на музеи, галерии и библиотеки излязоха на протест

Над 160 служители от музеите, галериите и регионалната библиотека протестираха днес в област Габрово

Published

on

снимка: Регионален съвет на КНСБ - Габрово

снимка: Регионален съвет на КНСБ – Габрово

Над 160 служители от музеите, галериите и регионалната библиотека протестираха днес на работните си места в област Габрово, с призивите „Стига мизерия!”, „Стига лъжи!”, „За достойни доходи!”. Това съобщиха от Регионален съвет на КНСБ – Габрово.

Протестната акция се организира от синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа” и е под надслов „Ден на недоволството”.

снимка: Регионален съвет на КНСБ - Габрово

снимка: Регионален съвет на КНСБ – Габрово

Участие в протеста от област Габрово взеха служителите и синдикалните структури на КНСБ от АЕК „Етър” – Габрово, Регионален исторически музей – Габрово, Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” – Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Исторически музей – Севлиево, Градска художествена галерия – Севлиево. В Трявна освен Старото школо и Даскаловата къща, врати в деня на протеста отвори и Славейковата къща.

снимка: Регионален съвет на КНСБ - Габрово

снимка: Регионален съвет на КНСБ – Габрово

Символичните протестни действия в региона се проведоха с носене на лентички, на които пише „КНСБ Протест”, поставяне на входовете на музеите, галериите и Регионална библиотека „Априлов-Палаузов” на Протестна декларация с исканията и предоставяне на същата на посетителите на музеите, галериите и библиотеките, с цел оповестяване на проблемите в бранша.

Декларацията бе изпратена и на Областния управител и кметовете на Габрово, Севлиево и Трявна.

На днешния ден работещите в музеите, художествените галерии и библиотеките казаха: „НЕ” на това висококвалифицирани специалисти да работят с ниски заплати, на невъзможността за осигуряване на минимални условия за опазване на културното наследство на България и равен достъп на гражданите до информация и знание – задължения от Закона за обществените библиотеки и от Закона за културното наследство!

Работещите в музеите, галериите и библиотеките представиха и исканията си, които са:
1. Да бъде увеличен бюджетът за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство!
2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музеи и галерии с регионален характер!
3. Да бъде увеличен Единният разходен стандарт на библиотеките с регионален характер!
4. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и сгради за всички музеи!
5. Да бъде увеличен допълващият стандарт за управление на закритите площи при библиотеките!
6. Да се увеличи работната заплата минимум с 50%!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Малчугани и родители учиха английски със Сара Уолър

Published

on

Днес, 14 февруари, в арт-залата за събития в Детския отдел на Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов“, бе първата сбирка на оформящата се група „Английски за малките“ в Габрово.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Групата е водена от Сара Уолър от САЩ, която, подпомагана от съпруга си Кейлъб и заедно с две от децата им – 10-месечната Елизабет и 2-годишният Бенджамин, проведе първото забавно обучение за деца до 5-годишна възраст и техните родители на английски език.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Сара е доброволка, детски педагог, двамата с Кейлъб живеят в България от 2015 година и много добре владеят български език. Семейството се е установило в града и инициативата на Сара да обучава малчугани по английски език е напълно безплатна за участниците.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Габровската регионална библиотека е домакин и партньор в тези обучения със стихчета, приказки, песнички, разговори и много игри. Те ще се провеждат и в бъдеще в библиотеката по програма, която Кейлъб и Сара ще предоставят.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

Днешното весело занимание бе съсредоточено върху цветовете около нас и техните английски наименования. Сара Уолър е разработила обучителна програма и използва детски книжки и мелодии, адекватни на търсения ефект за усвояване на английските думи и правилното им произношение от децата.

снимка: Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“

В изключително приятна обстановка и с активното участие на родители и деца от 1 до 4 години първото обучение на групата „Английски за малките“ в Детски отдел на библиотеката стана факт.

Малчуганите и техните родители заявиха, че с голямо нетърпение ще очакват следващата среща със Сара Уолър и нейната обучителна програма по английски за най-малките.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Габрово привлече интерес на „Ваканция и СПА Експо 2020“

Published

on

снимка: Община Габрово

За поредна година Община Габрово участва в едно от най-важните събития в календара на туристическата индустрия в България – „Ваканция и СПА Експо 2020“.

37-то издание на най-голямата международна туристическа борса у нас се провежда в Интер Експо център – София и предлага на посетителите огромно разнообразие от туристически продукти.

На изложението Община Габрово участва като Творчески град на занаятите и народните изкуства към ЮНЕСКО, разкривайки специфичните традиции за нашия регион и многообразието от възможности за развитие на креативен туризъм.

В сътрудничество с културните институти в града – Музей ДХС, РИМ, РЕМО Етър, Боженци, и в партньорство с туристическия бранш, бяха представени основните туристически забележителности и събития от културния календар на Габрово, както и възможностите за настаняване в общината.

снимка: Община Габрово

Най-голям интерес от страна на посетителите предизвика „габровският шоколад“.

Уникалният продукт се оказа изключително харесван, което гарантира на Габрово нов поток от туристи, на които няма да се спестят приятни и интересни преживявания в Столицата на хумора.

На щанда на „Ваканция и СПА Експо 2020“ Община Габрово участва в партньорство с Трявна и допълни представянето си с възможностите на регионалните туристически продукти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Музиканти от Симфониета Враца се срещнаха с габровски ученици

Published

on

В рамките на образователната програма „Фортисимо в клас“ Наташа Узунова /флейта/ и Петко Тотев /обой/ гостуваха на четвъртокласните от ОУ „Ран Босилек“, ОУ „Неофит Рилски“, НУ „Васил Левски“ и СУ „Райчо Каролев“.

снимка: Община Габрово

С много топлина и всеотдайност двамата музиканти запознаха децата със специфичните особености на дървените духови инструменти – флейта, блокфлейта, обой и английски рог.

снимка: Община Габрово

Изящните мелодии, които звучаха в класните стаи, любопитните факти за произхода на инструментите, легендите за божества, нимфи и вълшебства, превърнаха учебните часове в истински празник на музикалното изкуство.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица