Култура, Новини|13.10.2015 11:19

Бяла магия за повече млади семейства и челяд по време на Селския мол

селски мол 2015На ул. „Радецка“  между  храм „Света Троица“ и „Успение на Пресвета Богородица“, близо до мястото на традиционните пазари в Габрово, на 14 октомври ще се проведе превърналото се в традиционно събитие Селски мол.

Деветото издание на базар – изложението в празничния за Габрово ден – денят на Света Петка Българска, e възстановка на петковденски събор, който се провеждал на Женския пазар до средата на миналия век.

Освен плодовете на есента, от село ще дойдат и традиционните почерпки за градските посетители, чрез които читалищата получават дарения и подкрепа за свои инициативи с цел опазване на културното и фолклорно наследство.

Програмата ще бъде открита от най-малкия изпълнител от читалището в Жълтеш Евгени Боянов, който представи народните песни на габровския край на тазгодишното издание на събора в Копривщица. След него на сцената ще излязат и други самодейни колективи.

Миналата година за пръв път Селският мол възроди и друга традиция на Петковден – Сгледното хоро, играно на този ден на габровския пазар след приключването на кърската работа и завръщането на гурбетчиите в родния край. Тогава бъдещите свекърви оглеждали момите дали са лични на хорото и събирали информация дали са работни и уважителни вкъщи.

Оркестър Габрово ще засвири на ул. „Радецка“ пред Умниковото училище, за да се извие кръшното Хоро на хората. Хванати ръка за ръка габровци ще „направят“ бяла магия за повече млади семейства и челяд в града.

Селският мол и Хорото за хората се събират на Петковден и посвещават празника на 155-годишнината на града.

Инициатори и организатори са читалища от община Габрово, а събитието се осъществява със съдействието на Община Габрово, Архиерейско наместничество Габрово, Клуб на Будителите и РА Елмазови

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Напиши коментар